Οι «χρυσοί» δανειστές της Fraport Greece

Τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Fraport Greece για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το deal υπεγράφη ανάμεσα  στην εταιρεία και τις τράπεζες Alpha Bank, Black Sea Trade and Development Bank, European Bank for Reconstruction and Development, European Investment Bank και International Finance Corporation (μέλος του World Βank Group), καταμερίζοντας τις χορηγήσεις ως εξής:

# Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ)

# Black Sea Trade and Development Bank (62,5 εκατ. ευρώ)

# European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ),

# European Investment Bank (280,4 εκατ. Ευρώ)

# International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα για την IFC έγινε γνωστό ότι θα παρέχει, επίσης, στην Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε Ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό δάνειο, τα 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα επικείμενα έργα ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ τα υπόλοιπα 688 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Θυμίζεται ότι η Fraport Greece –η οποία αποτελεί  κοινοπραξία της γερμανικής Fraport AG και του Όμιλου Κοπελούζου– θα καταβάλει για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων το συνολικό ποσό του 1,234 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος. Η εταιρεία θα επενδύσει  τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 4 ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, ενώ σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της χρηματοδότησης ο CEO της Fraport Greece Alexander Zinell τη χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Όμιλου Κοπελούζου».

Και κατέληξε: «Το ελληνικό κράτος μας έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν «πύλες» για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή. Είμαστε περήφανοι που θα διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των προορισμών στηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία της χώρας».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο  CFO της Fraport Greece, Βαγγέλης Μπαλτάς, λέγοντας τα εξής:

«Αυτή η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης και γόνιμης διαδικασίας. Ύστερα από εντατικές εργασίες διάρκειας 15 μηνών η Fraport Greece υπέγραψε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 1 δις. ευρώ με τις Alpha Bank, BSTDB, EBRD, EIB και IFC. Οι συνεργάτες μας υποστήριξαν αυτή τη συναλλαγή από την αρχή λόγω των συνολικών θετικών επιπτώσεων που θα έχει το συγκεκριμένο έργο στην ελληνική οικονομία. Μαζί με τη συνεισφορά των συνεργατών μας το συνολικό ποσό της επένδυσης ξεπερνά το ποσό των 1,65 δις. ευρώ.  Εργαστήκαμε όλοι μαζί διασφαλίζοντας ότι το σύνθετο αυτό έργο θα είναι επιτυχές. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας για τις προσπάθειές τους και τη συμβολή τους στη θέσπιση γερών θεμελίων για το μέλλον του έργου παραχώρησης». 

Από την πλευρά του ο Jonathan Taylor, αντιπρόεδρος της EIB και υπεύθυνος για την Ελλάδα, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να επενδύει στην επέκταση και βελτίωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλη σημασία, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα παρέχει μια σημαντική ώθηση στον τουρισμό – έναν τομέα που έχει αποδείξει τη σημασία του, και την ανθεκτικότητά του, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Τράπεζα της ΕΕ θα στηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα που προωθούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων και υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας».

Ο Ιωάννης Εμίρης, Executive General Manager της Alpha Bank, δήλωσε:

«Αποτελεί χαρά μας που συμμετέχουμε μαζί με μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χρηματοδότηση μίας από τις πιο σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους αποτελούν τις βασικές πύλες του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Fraport Greece για αύξηση των δυνατοτήτων των αεροδρομίων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους, παράλληλα με τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την προώθηση της ευημερίας των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και περιφερειών. Η Alpha Bank προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις  που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος της BSTDB, Ihsan Ugur Delikanli, δήλωσε:

«Ως Πολυμερής Τράπεζα Αναπτύξεως με έδρα την Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε αυτό το μεγάλο έργο υποδομής που έχει πρωταρχική σημασία για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας. Είναι μία σημαντική επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας. Επιπλέον, το έργο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των ΠΤΑ και του ιδιωτικού τομέα και προωθεί την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα προς όφελος της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Phil Bennett, EBRD First Vice President and Head of Client Services Group, δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε αυτή τη συναλλαγήορόσημο, η οποία αναμένουμε να προσφέρει μία ώθηση στην οικονομία και συγκεκριμένα στην περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ο εκσυγχρονισμός των βασικών αυτών υποδομών, και η στήριξη του τουρισμού ειδικότερα, θα βελτιώσει την πρόσβαση, την ανταλλαγή και την ενσωμάτωση. H EBRD είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υποστηρίζει τους στρατηγικούς εταίρους της που θα προσφέρουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας δημιουργώντας ένα σημαντικό μοντέλο για μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των υποδομών». 

Τέλος, ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, Vice President of New Business της IFC, δήλωσε:

«Έχει αποδειχθεί σε μέρη ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως «οικονομικές μηχανές». Αυτή η παραχώρηση-ορόσημο αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δημιουργούνται έσοδα για το κράτος και θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη σε ζωτικούς τομείς. Η συμμετοχή της IFC στον κλάδο του τουρισμού και των υποδομών μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις ενθαρρύνοντας νέα αναπτυξιακά έργα που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα