Ο Ιβάν, οι φωνές και η απόλυτη… σιωπή…

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας επιχειρηματίας πραγματοποιεί ευθεία και δημόσια παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου. Και μάλιστα όταν αυτός ο επιχειρηματίας είναι και ιδιοκτήτης μιας λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας όπως είναι ο ΠΑΟΚ, αντιλαμβανόμαστε το μένος της ΝΔ εναντίον του. Άλλωστε όπως λένε στην «Α» άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε ο Ιβάν Σαββίδης…

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Ο Ιβάν Σαββίδης, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του την όποια πολιτική ορθότητα, λησμονώντας ότι λίγες μόλις μέρες πριν η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε την δυνατότητα σε αυτόν και στην εταιρία του να βγάλουν από πάνω τους πρόστιμα ύψους 38 εκατομμυρίων Ευρώ και ασφαλώς ξεχνώντας και σβήνοντας μονομιάς τις άριστες σχέσεις του με τις κυβερνήσεις της ΝΔ της περιόδου 2012 – 2014 και τους υπουργούς της, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Άλλωστε η φράση του «Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός»   δεν…πολυάρεσε στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας την συζήτηση στη Βουλή, που προκάλεσε την έντονη κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του Αλέξη Τσίπρα αν και αυτό ήταν το λιγότερο καθώς εκφράσεις του στυλ «εμένα δεν με ενδιέφεραν τα όσα λεκτικά ειπώθηκαν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά με ενδιέφερε ποιος θα μπλοφάρει περισσότερο ή λιγότερο», δείχνει την πλήρη απαξίωση του ακόμα και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο Ιβάν Σαββίδης το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω: «τέτοια είναι η πολιτική ζωή και δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτό. Πολύ περισσότερο στη δημοκρατική Ελλάδα όπου ενδεχομένως έχουν μπερδευτεί οι έννοιες τις Δημοκρατίας και της Αναρχίας», τονίζει με περισσό… θάρρος και δίνοντας την αίσθηση ότι ο ορθόδοξος τρόπος κριτικής, έχει πάει περίπατο απαξιώνοντας πλήρως την έννοια της Δημοκρατίας στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Και αν αναρωτηθείτε ότι ο Ιβάν Σαββίδης λέει αλήθειες που τις συζητάμε όλοι μεταξύ μας στο καφενείο, η απάντηση είναι ότι αυτή τη συζήτηση ο ισχυρός άντρας του ΠΑΟΚ δεν την έκανε σε κάποιο… καφενείο αλλά δημόσια χωρίς να υπολογίζει ότι τα λόγια του, δίνουν το επιχείρημα να «απασφαλίσουν» αυτοί – και δεν είναι λίγοι – που περιμένουν την υπέρβαση με όποιο τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος… Οι Έλληνες όμως και δη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν χρειάζονται «πολιτικούς μέντορες» καθώς το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι οι «πολιτικοί μέντορες» μόνο κακό προξένησαν στη χώρα και «βοήθησαν» κατά πολύ να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού…

Τι άλλο δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης;   

«Άκουσα την ομιλία του πρωθυπουργού και μου φάνηκε ότι ήταν ένας πραγματικός λόγος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πίστευε αυτά που έλεγε. Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στο συγκεκριμένο θέμα της ΣΕΚΑΠ ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής. Κάλεσε να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Αναγνώρισε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Και υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα. Εγώ ζήτησα να γίνει διάλογος επί της ουσίας».

Προσέξτε την τελευταία φράση: «Εγώ ζήτησα να γίνει διάλογος επί της ουσίας». Λένε λοιπόν και αναρωτιούνται – δικαίως  -στη ΝΔ. : «Από ποιον το ζήτησε, και ποιος είναι ο «εγώ» που ζητάει να γίνει διάλογος επί της ουσίας στη Βουλή. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει τέτοιες παρεμβάσεις», λέει στην «Α» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Η …σύγκριση…

Έφτασε μάλιστα να συγκρίνει Μητσοτάκη – Τσίπρα και να δείξει την απόλυτη επιλογή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού…

«Όταν λοιπόν ο κ. πρωθυπουργός πρότεινε τον διάλογο επί της ουσίας περίμενα από ένα κόμμα που έτσι κι αλλιώς έχει μια διαφορετική ιδεολογική στάση υπέρ των επενδύσεων δήθεν, τη Νέα Δημοκρατία, να μιλήσει με επιχειρήματα. Αυτός ο… κύριος όμως είπε πράγματα που ούτε καν αστεία δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω»… και το προχώρησε ακόμα παραπάνω: «Να σας εξηγήσω για ποιο λόγο δεν είναι ούτε καν αστεία τα όσα είπε. Υπάρχουν έννοιες νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο βουλευτής έχει άμεσο καθήκον να είναι στις πηγές της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αυτός έχει τον πρώτο λόγο σαν παραγωγός νομοθεσίας. Όλα τα άλλα έχουν δευτερεύοντα χαρακτήρα. Ο κύριος Μητσοτάκης λέει ότι «κάποιος βουλευτής από την Κοζάνη (σ.σ. ο κ. Σαββίδης αναφέρεται στον κ. Δημήτρη Δημητριάδη του ΣΥΡΙΖΑ), πήρε με τη νομοθετική πρωτοβουλία». Εδώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεικνύει πλήρη  έλλειψη σεβασμού στη Βουλή κι απουσία πραγματικής επιθυμίας να μιλήσει επί της ουσίας».

Κάπου εδώ η ΝΔ σήκωσε το γάντι και απάντησε όχι μόνο στον Ιβάν Σαββίδη αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα: «Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή.Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού, τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Η διαπλοκή που πέθανε και η … νεοδιαπλοκή που…ήρθε…

Μέσα από τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη δεν μένει στο απυρόβλητο και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Είναι αλήθεια πως ο Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το Ελληνικό Δημόσιο να μου πουλήσει τον …πονοκέφαλο του. Γιατί η ΣΕΚΑΠ ήταν ο πονοκέφαλος του κι εξελίχθηκε σε δικό μου(…)  Διαβάζω στα ΜΜΕ πως «αντί η κυβέρνηση να κτίσει παιδικούς σταθμούς χαρίζει χρήματα στον Σαββίδη».Δεν έχουν ανδρισμό στη ΝΔ και προσβάλλουν κάποιοι με τη συμπεριφορά τους τον εαυτό τους. Έπρεπε να βγουν και να πουν πως η διαγραφή των χρεών είναι απαραίτητη. Εγώ ευχαριστώ το κόμμα του κ. Τσίπρα επειδή διορθώνει τα προηγούμενα λάθη. Η δική μου νομική ομάδα ήδη ξεκίνησε να ετοιμάζει την κατάθεση στα δικαστήρια δικόγραφου κατά του Κράτους επειδή με εξαπάτησε στην πώληση της ΣΕΚΑΠ».

Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού λένε στην «Α» και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο: «όντως η ΣΕΚΑΠ θα έκλεινε. Όντως θέλαμε να την σώσουμε. Όντως ο πρόεδρος (Σαμαράς) έβλεπε ως προτιμότερη λύση τον Ιβάν Σαββίδη διότι ήξερε τι να κάνει λόγω των δραστηριοτήτων του, οι δραστηριότητές του ήταν στην Βόρεια Ελλάδα και δεν ήταν διαπλεκόμενος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν συνδιαλέχθηκε μαζί του οικονομικά. Ο Σαμαράς δεν έκανε τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνουν όλοι οι σοβαροί ηγέτες σοβαρών δημοκρατικών χωρών σε όλο τον κόσμο. Έσωσε μια μεγάλη εταιρία και το προσωπικό της με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και την επενδυτικότητα στη περιοχή. Αν ο κος Σαββίδης αισθάνεται «ριγμένος» και θεωρεί ότι εξαπατήθηκε ας βγάλει τα οικονομικά στοιχεία της ΣΕΚΑΠ στον αέρα»…

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ μιλάνε πλέον ανοιχτά για το σφιχταγκάλιασμα του ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη «νεοδιαπλοκή»…

Οι πληροφορίες μάλιστα της “Α” αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί οι φωνές κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ακούγονταν μέχρι έξω καθώς υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ενός εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου ζητώντας να κάνουν δημόσια τοποθέτηση – σχόλιο για την συνέντευξη Σαββίδη. Όσο οι φωνές στην Πειραιώς αυξάνονταν, τόσο γέμιζε με σιωπή η τηλεφωνική γραμμή από την άλλη πλευρά…

Τονίζεται δε από κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ ότι ο «φάκελος» Σαββίδη έχει πολλές μα πολλές και διαφορετικές παραμέτρους και ότι μάλιστα θα επανέλθουν δημόσια για τις αιτιάσεις του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, της ΣΕΚΑΠ, του Μακεδονία Παλλάς και προσφάτως του λιμανιού της Θεσσαλονίκης….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα