Δικαιολογίες Μαξίμου για το άδειασμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με αυτό οι επικείμενες μειώσεις από το 2019 στις συντάξεις που προβλέπονται στη συμφωνία είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στο σκεπτικό αναφέρεται επίσης ότι το νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.
Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να λειάνει τις γωνίες σημειώνοντας πως «Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή». Όπως υποστηρίζουν, το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραλείπουν να θυμίσουν πως «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», επιχείρημα που μέρα με την μέρα αποδεικνύεται αδύναμο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα