5 «χρυσοί» (και… ήσυχοι) δανειστές

Τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Fraport Greece για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών.

Το deal-ορόσημο ανακοινώθηκε επισήμως στην αρχή της εβδομάδας, αφού είχαν πέσει οι υπογραφές ανάμεσα στην εταιρεία και τις τράπεζες Alpha Bank, Black Sea Trade and Development Bank, European Bank for Reconstruction and Development, European Investment Bank και International Finance Corporation (μέλος του World Βank Group).

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των χορηγούμενων ποσών αυτός έχει ως εξής:
# Η Alpha Bank θα δανειοδοτήσει το πρότζεκτ με 284,7 εκατ. ευρώ.
# Η Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) με 62,5 εκατ. ευρώ.
# Η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) με 186,7 εκατ. ευρώ.
# Η European Investment Bank (EIB) με 280,4 εκατ. ευρώ.
# Η International Finance Corporation (IFC) με 154,1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για την IFC έγινε γνωστό ότι θα παρέχει, επίσης, στην Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου.

Τα έργα και το τίμημα  
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το συνολικό δάνειο, τα 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα επικείμενα έργα ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ τα υπόλοιπα €688.000.000 θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Θυμίζεται ότι η Fraport Greece –η οποία αποτελεί  κοινοπραξία της γερμανικής Fraport AG και του Όμιλου Κοπελούζου– θα καταβάλει για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων το συνολικό ποσό του 1,234 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος. Η εταιρεία θα επενδύσει  τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 4 ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, ενώ σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ.

Κοιμούνται… ήσυχοι!
Σχολιάζοντας την υπογραφή της χρηματοδότησης ο CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell, τη χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Όμιλου Κοπελούζου». Και κατέληξε: «Το ελληνικό κράτος μάς έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν “πύλες” για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή. Είμαστε περήφανοι που θα διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των προορισμών στηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία της χώρας».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο CFO της Fraport Greece, Βαγγέλης Μπαλτάς, εξηγώντας ότι η εν λόγω συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης και γόνιμης διαδικασίας Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς επικεντρώθηκε στις εντατικές εργασίες διάρκειας 15 μηνών που προηγήθηκαν της υπογραφής του χρηματοδοτικού προγράμματος-μαμούθ και υποσημείωσε ότι οι συνεργάτες της Fraport Greece «υποστήριξαν αυτή τη συναλλαγή από την αρχή λόγω των συνολικών θετικών επιπτώσεων που θα έχει το συγκεκριμένο έργο στην ελληνική οικονομία». «Μαζί με τη συνεισφορά των συνεργατών μας το συνολικό ποσό της επένδυσης ξεπερνά το ποσό των 1,65 δισ. ευρώ.  Εργαστήκαμε όλοι μαζί διασφαλίζοντας ότι το σύνθετο αυτό έργο θα είναι επιτυχές», κατέληξε ο CFO της εταιρείας.

Κοινός τόπος, πάντως, των δηλώσεων που έκαναν μετά από την υπογραφή της συμφωνίας οι εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών ήταν αφενός η επιβεβαίωση της μεγάλης σημασίας που έχει η επένδυση επέκτασης και βελτίωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία γενικότερα. Αφετέρου από τα… συμφραζόμενα  προκύπτει ότι η υπεραξία του πρότζεκτ και η φερεγγυότητα της δανειολήπτριας κοινοπραξίας που έχει συστήσει η Fraport AG και ο Όμιλος Κοπελούζου αποτελούν ικανά εχέγγυα να κοιμούνται… ήσυχοι οι πιστωτές, τουλάχιστον όσον αφορά την αποπληρωμή των χορηγούμενων κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα