740,8 εκατ. ευρώ τοποθέτησαν οι επενδυτές στο ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίος

Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ομόλογο του Ομίλου Μυτιληναίος, καθώς οι προσφορές υπερκάλυψαν κατά 247% το ζητούμενο από την έκδοση ποσό των 300 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 740,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 3,1%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 3,1% και η τιμή διάθεσης στα 1000 ευρώ έκαστη, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής αξίας.

Το αρχικό εύρος απόδοσης ήταν μεταξύ 3%-3,5%, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης το κουπόνι έκλεισε προς το κατώτατο όριο, δηλαδή στο 3,1%, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς είναι το φθηνότερο που έχει πετύχει ποτέ ελληνική βιομηχανία, αφού ο μέσος όρος  δανεισμού του κλάδου κυμαίνεται στο 4%.

Σε ότι αφορά την ποιοτική ανάλυση των προσφορών, ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, δηλαδή 405 εκατ. ευρώ, προέρχεται από ιδιώτες, ενώ οι προσφορές θεσμικών κυμάνθηκαν στο 45% και έφτασαν τα 330 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς στέκονται ιδιαίτερα στην απόκριση ιδιωτών επενδυτών (φτάνουν τις 10.500), αλλά και στο γεγονός ότι οι προσφορές αυτές αφορούν και επενδυτές με χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται η ρευστότητα των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Μυτιληναίος, τα κεφάλαια των 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κατά 80% για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού του ομίλου, κατά 10% για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και κατά 10% για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εκδότριας ή και των θυγατρικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα