770 επενδυτικά σχέδια περιμένουν στο… θυρωρείο του Ν. 4399  

770 σχέδια που «αιτούνται» την ένταξή τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο (Ν.4399)  ώστε να τρέξουν επενδύσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ αποκαλύπτει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μία πρώτη «ακτινογραφία» των σχεδίων που σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχαν κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου καταδεικνύει ότι οι κλάδοι που… ζητιούνται είναι αυτοί της βιομηχανίας και της αγροτοδιατροφής –αποτελούν και οι δύο εκ των βασικών στοχεύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου–, ενώ κρίνεται σημαντικό ότι δηλώνουν συμμετοχή μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εδώ, έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι κατά πλειοψηφία οι υποψήφιοι επιλέγουν τα κίνητρα των φοροαπαλλαγών (44%) και των επιχορηγήσεων (επίσης 44%).

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα γίνουν η αξιολογήσεις των κατατεθειμένων projects η εκτιμήσεις λένε ότι η ένταξη των εγκεκριμένων σχεδίων θα γίνει μέχρι τον μήνα Ιούλιο, ως να ακολουθήσει αμέσως μετά η υλοποίησή τους και να αρχίσουν να ολοκληρώνονται οι πρώτες επενδύσεις από την επόμενη χρονιά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης εξήγησε ότι:

«Τα συνολικά στοιχεία των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβλήθηκαν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, καταδεικνύουν μια πολύ πιο ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων υπό την έννοια:

α) Της ικανοποιητικής συμμετοχής μικρότερων επιχειρήσεων και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων

β) Της ικανοποιητικής συμμετοχής νέων επενδύσεων και επεκτάσεων παλαιών επιχειρήσεων

γ) Μεταξύ των τομέων της οικονομίας όπου εμφανίζεται μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική παρουσία της μεταποίησης, τόσο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (επεξεργασία και συντήρηση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, επεξεργασία κρέατος, γαλακτοκομικών κ.λπ.) όσο και βιομηχανικών (φαρμάκου, χαρτιού, ξύλου, πλαστικών, δομικών υλικών κλπ), αλλά και σε κάποιο βαθμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ΤΠΕ κλπ. δ) μεταξύ φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

Τέλος, σημαντικό μέρος των αιτήσεων υποβλήθηκαν σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα