«88άρης» ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας

Από 88 άρθρα απαρτίζεται ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος από το πρωί της περασμένης Δευτέρας (16/10) βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, δια χειρός του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Τη σύνταξη του σχεδίου επιμελήθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία προήδρευε ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, και στην οποία συμμετείχαν οι επίκουροι καθηγητές Νικόλαος Κουλούρης και Αντωνία Ιόλη Τζανετάκη, με την τελική επεξεργασία να γίνεται από το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το παρόν σχέδιο κινείται στο πνεύμα του προηγούμενου σχεδίου που επεξεργάστηκε το 2010-2011 επιτροπή, υπό την προεδρία τότε του καθηγητή Γιάννη Πανούση. Ειδικότερα, κατά τα λεγόμενα του υπουργείου Δικαιοσύνης η τήρηση των αρχών της νομιμότητας, η ισότητα και η διαφάνεια στη λειτουργία των φυλακών, καθώς και η αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία, μαζί με την με την παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων, αποτελούν εμφατικές προτεραιότητες του σχεδίου.

Εξάλλου, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας λαμβάνει υπόψη τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών, διευρύνει τους θεσμούς και τις δυνατότητες της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, διευκολύνει την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Όπως λένε οι εμπνευστές του, το σχέδιο εξισορροπεί την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των φυλακών, των κρατουμένων και του προσωπικού από τη μια, με την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, από την άλλη ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και την έννομη προστασία τους σε περίπτωση παραβίασής τους. Παράλληλα, προάγει την ισότητα και τη διαφάνεια καθώς και τη λογοδοσία των αρμόδιων οργάνων (π.χ. για την ανάθεση εργασίας, τη χορήγηση αδειών, τη λήψη περιοριστικών μέτρων τάξης, προστασίας, ασφάλειας και πειθαρχίας).

Τι αλλάζει

Μεταξύ των αναθεωρήσεων του Σωφρονιστικού Κώδικα, στο νέο σχέδιο περιλαμβάνονται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμός των χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασία και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα των αδειών, η ημι-ελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινής διαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρα τάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και η μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών.

Από την το νούμερο 96 της λεωφόρου Μεσογείων όπου και εδρεύει το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζεται πως με το εν λόγω σχέδιο «συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πάνω στο σχήμα που έχει διατυπωθεί με σαφήνεια: “Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη – Διαφάνεια”».

«Η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού όσο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα