Βροντερό «όχι» στην πώληση του ΟΛΘ

Την αντίθεση των κατοίκων, των φορέων της πόλης, αλλά και των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων -ακόμα και του υποψηφίου της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη-, προκαλεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Αυτό, καθώς το λιμάνι μέχρι σήμερα εκτός από κερδοφόρο (τα αποθεματικά του ταμείου του ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ), προσφέρει και πλείστες δυνατότητες στην πόλη, όπως μεταξύ άλλων για πολιτικές εκδηλώσεις και δρώμενα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε πως η πώληση του ΟΛΘ θα αποφέρει μεν ένα πρόσκαιρο κέρδος, χωρίς κανένα μελλοντικό χρηματοδοτικό όφελος.

Θέση για το θέμα πήρε και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τάχθηκε κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (67%). «Δεν μπορεί να περάσει η πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον τρόπο που τώρα προωθείται. Είμαστε σαφώς κατά της πώλησης, καθώς αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την ενδεδειγμένη λύση για την πόλη» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να επιλεγεί μία λύση ανάλογη με εκείνη που επελέγη για τον Πειραιά με την Cosco.

«Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία και να προχωρήσουμε σε μια λύση βασισμένη στο μοντέλο Cosco, όπως είχε γίνει στο λιμάνι του Πειραιά. Το μοντέλο αυτό, όπως εφαρμόστηκε πριν από οκτώ χρόνια από την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν πετυχημένο, γεγονός που σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, παρόλο που τότε πολλοί ήταν αντίθετοι» υποστήριξε, σημειώνοντας:

«Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να εφαρμόζεται διαφορετικό μοντέλο στην Αττική και διαφορετικό στη Θεσσαλονίκη και να βγαίνει έτσι ζημιωμένη η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία γενικότερα. Για να ανατραπεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να υπάρξουν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά και αποφασιστικά, για να διεκδικήσουμε για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αυτά που δικαιούται».

«Με περιφερειάρχη Ιωαννίδη, δεν περνά πώληση του λιμανιού» κατέληξε.

«Οχι» από το ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεσή του στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) του ΟΛΘ εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη του διαγωνισμού. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν συμφωνεί με αυτήν την κίνηση, όπως και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της πόλης, και χαρακτηρίζει ακατανόητη και εσπευσμένη την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για την παραχώρηση δραστηριοτήτων και πώληση μικρού πακέτου μετοχών, πιστεύοντας ότι αυτή οδηγεί στην μεγιστοποίηση του αποτελέσματος για το Δημόσιο.

“Το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι κανένα κόμμα στην ίδια συζήτηση δεν συμφώνησε με την πρόταση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, προχώρησε σήμερα δυστυχώς στη σχετική προκήρυξη.

“Το ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση (η οποία είναι αντίθετη όχι μόνο στο σύνολο της Βουλής, αλλά και στην άποψη των παραγωγικών φορέων της πόλης), εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα