«Δεν θυμάμαι, αν με διόρισε η Χούντα»

Τον Νίκο Δήμου οι περισσότεροι τον ξέρουν ως τον «αιρετικό» συγγραφέα–αρθρογράφο που συμπορεύτηκε με το νεοϊδρυθέν «ΠΟΤΑΜΙ» του Σταύρου Θεοδωράκη και ο οποίος αυτοβούλως έθεσε εαυτόν στην… κοίτη εξαιτίας του θορύβου που προέκυψε από τις πρόσφατες δηλώσεις του για το Άγιο Φως. Αυτό πού μάλλον λίγοι γνωρίσουν είναι ότι ο Νίκος Δήμου είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του γνωστού σήματος-συμβόλου της διχοτομημένης Κύπρου με τη φράση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Γιατί το θυμηθήκαμε αυτό; Διότι, όπως φαίνεται, η… μνήμη του κ. Δήμου δεν είναι και τόσο δυνατή, όταν η ιστορία πηγαίνει 44 χρόνια πίσω στην εποχή της Δικτατορίας και αφορά το επαγγελματικό βιογραφικό του. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο δημοσιογραφικό συμπέρασμα, αλλά προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο συγγραφέας σε ένα προ μηνός ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από την αρχή, να πούμε ότι στο επίμαχο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείτο «Είναι ο ίδιος;», η εφημερίδα αναρωτιόταν αν ένας κύριος ονόματι Νικόλαος Δήμου, ο οποίος με απόφαση της Χούντας των Συνταγματαρχών (βλ. φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που φέρει ημερομηνία 19/6/70 και αριθμό 2526) διορίστηκε γενικός γραμματέως της Διοικούσης Επιτροπής της Ενώσεως Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, είναι ο ίδιος άνθρωπός με τον συγγραφέα.

Ο Ν. Δήμου δεν σιώπησε, παραδέχτηκε μάλιστα ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον διορισθέντα από τη χούντα σε επιτροπή, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ «απολογήθηκε» ότι δεν θυμάται εάν η εν λόγω επιτροπή λειτούργησε ποτέ! Αναλυτικά, ο Ν, Δήμου απάντησε τα εξής στη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»:

«Πριν από 44 χρόνια ήμουν εκλεγμένος γενικός γραμματέας της ΕΔΕΕ (Ένωση Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) που εκπροσωπούσε τον διαφημιστικό κλάδο. Κάποιος από την τότε κυβέρνηση με διόρισε μέλος μίας επιτροπής σε αντικατάσταση άλλου συναδέλφου. Δεν θυμάμαι ούτε τι επιτροπή ήταν αυτή, ούτε αν λειτούργησε ποτέ. Πάντως ξέρω ότι ουδέποτε στη ζωή μου συνεργάστηκα με το κράτος, απέκτησα κρατικό αξίωμα ή κρατικό χρήμα. Ούτε επί χούντας ούτε μετά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα