Εδώ τα καλά ομολογιακά!

«My name is… bond» αναφωνούν αυτή την περίοδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Και φυσικά δεν αναφέρονται στον γνωστό Βρετανό κατάσκοπο που εμπνεύστηκε ο Ίαν Φλέμινγκ, αλλά στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (bonds) συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ που ετοιμάζουν.

Τον χορό αναμένεται να σύρουν σχεδόν άμεσα η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ και η MIG. Σύμφωνα με πληροφορίες και σε ό,τι αφορά καταρχήν την ΕΤΕ, το senior unsecured bond της τράπεζας θα είναι ύψους 750 εκατ. ευρώ, θα φέρει επιτόκιο 4,25% – 4,50% και θα έχει διάρκεια 5 ετών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση της ΕΤΕ να βγει στις αγορές με κοινό ομολογιακό έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς απώτερος στόχος της διοίκησης Ζανιά-Τουρκολιά φέρεται να είναι η ενίσχυση της προσπάθεια κάλυψης της επερχόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει οσονούπω η τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι γι’ αυτό το λόγο το τραπεζικό κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την έκδοση (Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC) έχει ξεκινήσει σειρά παρουσιάσεων σε υποψήφιους διεθνείς επενδυτές. Η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής αναμένεται να κλείσει στις 23 Απριλίου.

Μετά από την ΕΤΕ (σ.σ. το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει και να κλείσει την Πέμπτη 23 Απριλίου), ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα πάρει όπως λέγεται σειρά η ΔΕΗ, με την έκδοση ομολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας και ύψους 500-750 εκατ. ευρώ. Οι… οιωνοί δείχνουν πως το ομολογιακό της ΔΕΗ θα έχει επιτόκιο 5,7% – 5,85% σε σχέση με το 7% που είναι το επιτόκιο σε ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια. Τέλος, η Marfin Investment Group είναι ένα άλλο βαρύ όνομα που σχεδιάζει ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους περίπου 100-120 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι δεν θα αλλάξει παραμένει στο 7%, ενώ η τιμή μετατροπής θα είναι τα 0,55 ευρώ δηλαδή η τρέχουσα.

Σε ό,τι αφορά τα «γιατί» και τα «πώς» των παραπάνω επιχειρηματικών σχεδιασμών, η απάντηση έρχεται καταρχήν από το γεγονός ότι όσες επιχειρήσεις διαθέτουν καλό πιστοληπτικό «βαθμό» μπορούν με τα ομολογιακά δάνεια να αντλήσουν φθηνότερο χρήμα (έως και 2% χαμηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα του τραπεζικού δανεισμού). Από την άλλη, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει τη χρονική συγκυρία, η οποία σχετίζεται τόσο με την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, όσο και στο γεγονός ότι ουδείς θα ήθελε να ρισκάρει αναβολή των σχεδίων του για μετά τις εκλογές, μια και κάθε κάλπη συνοδεύεται από μια σχετική αβεβαιότητα σε επίπεδο οικονομίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα