Κοινωνικό μέρισμα και σε όσους είναι οριακά πάνω από τα κριτήρια;

Την κατήφεια και τις μουρμούρες που συνόδευσε η ανακοίνωση των κριτηρίων διανομής του κοινωνικού μερίσματος πιθανότατα θα δώσουν τη θέση τους σε χαμόγελα καθώς αναμένεται να υπάρξουν τροποιητικές βελτιώσεις οι οποίες θα φορούν τις στις προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικού επιδόματος. Όπερ μεθερμηνευόμενον, ακόμη και αυτοί που χάνουν οριακά το μέρισμα, έχουν λαμβάνειν ρευστό!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό ρεπορτάζ του star.gr, επικαλούμενο υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το παραπάνω ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά ορατό με μία χρονική και μία ποιοτική προϋπόθεση: αφενός να έχει λήξει η σχετική προθεσμία χορήγησης (λήγει στις 30 Ιουνίου) και αφετέρου να έχει απομείνει αδιάθετο κάποιο ποσό από τα 525 εκατ. ευρώ που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ληφθούν πλέον υπόψη και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, κατ’ αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους. Υπενθυμίζεται ότι τα γενικά κριτήρια για το μέρισμα αφορούν σε φορολογικές που υποβλήθηκαν για τη χρήση 2013.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα υπό εξέταση σενάρια να είναι δύο τον αριθμό: Είτε να υπάρξει προσαύξηση 500 ευρώ στο εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ (να πάει στα 6.500 ευρώ με το μέρισμα όμως να απομειώνεται στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διανομής του στους ένστολους), είτε να ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος για το σύνολο των πολιτών.

Για την ιστορία να πούμε ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και σήμερα το μεσημέρι είχαν συμπληρωθεί ηλεκτρονικά 345.000 αιτήσεις, από τις οποίες είχε δοθεί έγκριση στις 85.000 αιτήσεις που αναλογούν σε ποσό 65 εκατ. ευρώ. Περίπου 130.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ άλλες 130.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για επικύρωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα