Ασανσέρ-πύραυλος στην Κίνα

Πώς θα σας φαινόταν να ταξιδεύετε με 72 χλμ την ώρα; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας δημιουργούσε καμία ιδιαίτερη αίσθηση. Αν όμως η ρητορική ερώτηση δεν αφορούσε τις εντυπώσεις από ένα συμβατικό καθημερινό τετράτροχο, αλλά από ένα… ασανσέρ, τότε η οπτική της απάντησης αλλάζει. Αυτή την οπτική περί ανελκυστήρων θέλησαν προφανώς να αλλάξει η εταιρεία Hitachi, η οποία ετοιμάζεται να κατασκευάσει το ταχύτερο ασανσέρ του κόσμου και να το εγκαταστήσει σε έναν ουρανοξύστη που ανεγείρεται ήδη στο κέντρο της βιομηχανικό πόλης Γκουανγκτζού στην Κίνα.

Το υπό κατασκευή Guangzhou CTF Financial Centre είναι ένα θηριώδες οικοδόμημα ύψους 530 μέτρων το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 και όπως είναι φυσικό οι 111 όροφοί του απαιτούσαν ένα ανάλογο «όχημα μεταφοράς». Αυτό λοιπόν το ασανσέρ υποσχέθηκε η Hitachi ανακοινώνοντας ότι θα κινείται με ταχύτητα 1.200 μέτρων το λεπτό. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να πούμε ότι τον μέχρι αυτή τη στιγμή ταχύτερο ανελκυστήρα παγκοσμίως διαθέτει ο ουρανοξύστης «Taipei 101», o οποίος κινείται με ταχύτητα 60.6km/h. Αντίθετα, το ασανσέρ-εξπρές του Guangzhou CTF Financial Centre θα «φοράει» έναν νέο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη που θα βοηθάει στην επιτάχυνσή του και θα χρειάζεται 43 δευτερόλεπτα για να διανύσει την απόσταση μεταξύ του 1ου και του 95ου ορόφου του ουρανοξύστη!

Στα παραπάνω τεχνολογικά επιτεύγματα υπήρξε, ωστόσο, ένα πρακτικό πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί και η Hitachi διατείνεται ότι το κατάφερε. Ποιο ήταν αυτό; Να μην προκληθεί πόνος στα αυτιά των επιβαινόντων στον ανελκυστήρα, εξαιτίας της απότομης μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης, πιθανότητα που η κατασκευάστρια εταιρεία αποκλείει, καθώς ισχυρίζεται ότι έχει προβλεφτεί η αλλαγή με τεχνητά μέσα της ατμοσφαιρικής πίεσης εντός του θαλάμου. Σε επίπεδο ασφάλειας τώρα, το ασανσέρ θα εξοπλιστεί με ένα εξελιγμένο σύστημα φρένων ώστε να μπορούν να αντέξει στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν σε περίπτωση εμπλοκής ή κακής λειτουργίας.

Υπογραμμίζεται ότι στον ουρανοξύστη του Guangzhou CTF Financial Centre η Hitachi θα εγκαταστήσει συνολικά 95 ανελκυστήρες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο superfast ασανσέρ, αλλά και πιο αργοί «κλασικοί» ανελκυστήρες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα