Ύποπτος για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία ο Γ. Προβόπουλος

Όπως είχε αποκαλύψει η έντυπη έκδοση της «Α» πριν από δύο μήνες ο πρώην πλέον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, καλείται να δώσει εξηγήσεις (ανωμοτί κατάθεση) ως ύποπτος για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για το σκάνδαλο της έγκρισης εξαγοράς της Proton Bank –τον Μάρτιο του 2010– από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Κλήσεις από τον οικονομικό εισαγγελέα και σε άλλα στελέχη (ελεγκτικά όργανα) της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία ενεπλάκησαν στις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009, από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που αποφυλακίστηκε πρόσφατα και έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη.

Το ιστορικό
Επιτέλους βγήκε από τον «πάγο» –όπου αναγκαστικά είχε μπει εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για το σκάνδαλο της Proton Bank– η προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί με αφορμή το πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στο οποίο καταγράφονται ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ που χρήζουν άμεσης ποινικής διερεύνησης.
Το επίμαχο πόρισμα έχει πλέον τεθεί στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα, Γαληνού Μπρη, ο οποίος διενεργεί ποινική προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγελθεί από τον επικεφαλής του Οικονομικού Εγκλήματος, Παν. Αθανασίου, και η οποία βρίσκεται πλέον στο πιο κρίσιμο στάδιο με την κλήτευση των υπόπτων.
Αντικείμενο της εξέτασης είναι να ερευνηθούν ενδελεχώς οι τυχόν ποινικές ευθύνες του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της, όπως είναι τα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων. Το πόρισμα, καταπέλτης όπως φαίνεται, του εισαγγελέα Καλούδη, συνετάγη στις 7 Μαΐου 2013, έπειτα από σχετική έγγραφη παραγγελία που του είχε δώσει στις 11 Απριλίου 2013 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή καταγγελίες και δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων.
Σύμφωνα με το διά ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματος, «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».
Αναφέρει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ο κ. Καλούδης, επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά του, ότι:

# Η αγορά της Proton Bank, κατά τη συνήθη πρακτική Λαυρεντιάδη, έγινε με δανεικά κεφάλαια.
# Ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν διέθετε επαρκή προσωπική ρευστότητα, ώστε να καλύψει μελλοντικές ανάγκες ρευστότητας της τράπεζας που αγόρασε.
# Το περιεχόμενο της επιστολής του επιχειρηματία προς την ΤτΕ με ημερομηνία 5-2-2010, ότι δεν κατείχε άμεσα ή έμμεσα συμμετοχές σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ήταν γνωστό ότι μέσω της εταιρείας ΝΕΠ (συμφερόντων του ιδίου και του καταζητούμενου σήμερα Πέτρου Κυριακίδη) επιδιδόταν σε πραγματοποίηση μιας σειράς συμμετοχών μικρού ποσοστού και ευρείας διασποράς στον χώρο των ΜΜΕ.
# Η δήλωση Λαυρεντιάδη ότι θα υπέβαλλε αίτημα για την επενδυτική δραστηριοποίηση του fund «LamdaPartners» με έδρα τη Μ. Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού το εν λόγω fund λειτουργούσε από το 2008 χωρίς άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή FSA.
# Η μεταφορά των ποσών των δανείων που καταβλήθηκαν για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank έγινε μέσω λογαριασμών από τους οποίους δεν υπήρχε λόγος να διέλθουν. Επομένως, εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή έγινε, προκειμένου να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός ο τελικός τους προορισμός.
# Η μεταβίβαση της Proton από την Τράπεζα Πειραιώς προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έγινε στην τιμή 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της τιμή ήταν 1,96 ευρώ. Δόθηκε, δηλαδή, «premium» 32 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο, αν και καταγράφεται και στο από 29-3-2010 Εισηγητικό Σημείωμα, δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την έγκριση μεταβίβασης από την ΤτΕ.

Μεροληψία σε βάρος του «βλέπει» ο Λαυρεντιάδης
Από την πλευρά του, και ο Λ. Λαυρεντιάδης με συμπληρωματικό υπόμνημά του υποστήριζε ότι η έρευνα διεξάγεται μεροληπτικά σε βάρος του, ενώ από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον των Γ. Προβόπουλου και Μ. Σάλλα.
Επικαλείται το πόρισμα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Καλούδη, αλλά και το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι «εάν τυχόν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα κατά τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερόμενου ως ομίλου μου μετά την 31-12-2009, όπως τουλάχιστον άδικα και αβασάνιστα κατηγορούμαι, τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα έπρεπε να επεκταθεί η ποινική δίωξη και σε βάρος όσων ενέκριναν τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερομένου ως ομίλου μου προ της εξαγοράς του μεριδίου 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς στις 31-12-2009, αλλά και κατά του “βασικού μετόχου” της Proton Bank κατ’ εκείνο το χρονικό διάστημα, δηλαδή κατά της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι κατά των φυσικών εκείνων προσώπων που εξουσίαζαν τις αποφάσεις της Proton, τουτέστιν κατά του ιδίου του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα».
Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι η δικαστική έρευνα διεξάγεται επιλεκτικά μόνο σε βάρος του. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, στην έγγραφη παραγγελία του για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του είχε ζητήσει και την επισταμένη διερεύνηση, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, της πιθανής συμμετοχικής ευθύνης των ελεγκτικών οργάνων.

Γιατί καθυστέρησε η έρευνα
O οικονομικός εισαγγελέας, Γ. Μπρης, που είχε αναλάβει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από το περασμένο φθινόπωρο, ήταν υποχρεωμένος να περιμένει την έκδοση του βουλεύματος για το σκάνδαλο της Proton, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου να διέτασσαν περαιτέρω ανάκριση σε ό,τι αφορά το σκέλος των τυχόν ευθυνών Προβόπουλου και ΤτΕ. Το βούλευμα τελικά εκδόθηκε στις αρχές του Μαΐου, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε αυτό το σκέλος, οπότε ο κ. Μπρης ξεκίνησε την έρευνά του στο πλαίσιο της οποίας καλεί τώρα ως υπόπτους τα εμπλεκόμενα στελέχη.
Υπενθυμίζεται ότι με το επίμαχο βούλευμα παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Λ. Λαυρεντιάδης και άλλοι 33 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank. Σύμφωνα με την κατηγορία, από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 ο Λ. Λαυρεντιάδης και οι άλλοι συνεργάτες του «με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton χορήγησαν σε εταιρείες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (701 εκατ.), χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, με συνέπεια να απειληθεί και να υποστεί ζημιά η τράπεζα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα