Οι σίγουροι και τα «ερωτηματικά» της Εθνικής

Κατά δήλωση του νέου ομοσπονδιακού προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, Κλαούντιο Ρανιέρι, δεν θα πρέπει να αναμένουμε σαρωτικές αλλαγές στην ομάδα, τόσο στα πρόσωπα όσο και στο γενικότερο αγωνιστικό στυλ που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αυτό το σύνολο.

Ο Ιταλός τεχνικός έχει παραδεχθεί ότι η παρουσία της «γαλανόλευκης» στο Μουντιάλ της Βραζιλίας τον άφησε αρκετά ικανοποιημένο, αλλά παράλληλα έχει τονίσει –ειδικότερα στα ΜΜΕ της πατρίδας του– ότι θα ήθελε να δώσει έναν πιο επιθετικό τόνο στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Βάσει αυτών των δεδομένων, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι παίκτες από αυτούς που ήταν παρόντες στη Βραζιλία ποιοι είναι ελεύθεροι ή υπό αποχώρηση από τον σύλλογο που αγωνίζονται, ποιοι είναι «αμετακίνητοι», και ποιοι από αυτούς μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι θα λάβουν την πρόσκληση του έμπειρου τεχνικού εν όψει του πρώτου αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016.

Η εν λόγω αγωνιστική υποχρέωση της Εθνικής ομάδας δεν αργεί καθώς θα αντιμετωπίσει τη Ρουμανία στις 7 Σεπτεμβρίου (δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα) στο «Γ. Καραϊσκάκης», ματς που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας που έχει επιβληθεί, εξαιτίας επεισοδίων στο ματς κόντρα στην Κροατία στις 7/10/11. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υπόλοιποι αντίπαλοι της Εθνικής είναι η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Β. Ιρλανδία και τα Νησιά Φερόε.

Φυσικά, στη λίστα δεν υπάρχει το όνομα του Γιώργου Καραγκούνη που έχει ανακοινώσει ότι το κεφάλαιο «Εθνική» έκλεισε για εκείνον στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Η συγκεκριμένη λίστα μπορεί να είναι πολύ μικρή, αλλά είναι «δυνατή» από άποψη ονομάτων. Από τους 23 που βρέθηκαν στη Βραζιλία, μόνο ο Κώστας Κατσουράνης και ο Γιώργος Σαμαράς δεν έχουν συμφωνήσει για την επόμενη ομάδα της καριέρας τους και έχουν μείνει πίσω από άποψη ομαδικής προετοιμασίας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για δύο από τα πιο «μεγάλα» ονόματα της ομάδας, καθώς από τη μία ο «Κατσούρ» είναι ο πρώτος εν ενεργεία σε συμμετοχές στην ιστορίας της Εθνικής (114) και πλέον ο μοναδικός που έχει απομείνει από το έπος του 2004. Μπορεί να ακούστηκαν πολλά εις βάρος του κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την προσφορά του. Από την άλλη μεριά, ο Γιώργος Σαμαράς είναι ακόμα ελεύθερος από τότε που αποχώρησε από τη Σέλτικ, γεγονός που απασχολεί έντονα τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιταλός βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ποδοσφαιριστή ώστε να μάθει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του, δείχνοντας ότι υπολογίζει πάνω του. Ωστόσο, αν δεν βρει σύντομα ομάδα η θέση του θα είναι επισφαλής όπως αντίστοιχα και του Κατσουράνη, η περίπτωση του οποίου θα έχει ενδιαφέρον για το αν γενικότερα συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Ιταλού ομοσπονδιακού.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Την ίδια ώρα υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν (ή θα αποχωρήσουν άμεσα) από τις ομάδες τους είτε επειδή δεν χωρούσαν στα πλάνα των συλλόγων που ανήκαν είτε επειδή προέκυψε κάποια καλύτερη μεταγραφή για τους ίδιους. Στη θέση των γκολκίπερ Καπίνο και Καρνέζης θα συνεχίσουν σε Μάιντζ και Μπενφίκα αντίστοιχα, μετακινήσεις που θεωρητικά φαντάζουν προς το συμφέρον και των δύο. Ο Λουκάς Βύντρα παρά τις φήμες περί βέβαιης αποχώρησης από τη Λεβάντε παραμένει σταθερός στη θέση του, ωστόσο τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί τις επόμενες ημέρες καθώς η Μπεσίκτας επιθυμεί την απόκτησή του εδώ και καιρό. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Βασίλη Τοροσίδη, που προς το παρόν δεν αποχωρεί από τη Ρόμα, αλλά πάντα «παίζει» το σενάριο να μεταγραφεί σε άλλο σύλλογο της Ιταλίας. Την ίδια ώρα ο Κώστας Μανωλάς είναι με το ένα… πόδι εκτός Ολυμπιακού, με την Άρσεναλ να έχει μπει δυναμικά στη μάχη της απόκτησής του. Όσον αφορά τους «Ιταλούς» της ομάδας, ο Παναγιώτης Κονέ πραγματοποίησε την πιο ακριβή μεταγραφή της καριέρας του, αφού θα συνεχίσει στην Ουντινέζε αντί 4,5 εκατ. ευρώ από την Μπολόνια, ο Παναγιώτης Ταχτσίδης θα αγωνιστεί δανεικός από την Τζένοα στη Βερόνα, εκεί που θα έχει συμπαίκτη τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που μεταγράφηκε από την Μπολόνια, αντί 1,3 εκατ. ευρώ. Πιο μπερδεμένη είναι η κατάσταση με τον Γιάννη Φετφατζίδη στην Τζένοα, αφού ο ιταλικός σύλλογος δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ στον Ολυμπιακό από τη μεταγραφή του και ίσως αναγκαστεί να τον πουλήσει. Τέλος, ο Κώστας Μήτρογλου αποτελεί έναν «εγκλωβισμένο πολυτελείας», καθώς παρά το γεγονός ότι δεν υπολογίζεται από τη Φούλαμ αλλά και ο ίδιος θέλει να αποχωρήσει, δύσκολα μπορεί να βρεθεί σύλλογος που να ικανοποιεί οικονομικά και τους Λονδρέζους, αλλά και τον παίκτη που έχει συμβόλαιο περί τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Εσχάτως ακούγεται έντονα το σενάριο να επιστρέψει στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού, εξέλιξη που σαφώς θα βόλευε τον παίκτη, ώστε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του αλλά και τον καλό του εαυτό.

 

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ

Βάσει των παραπάνω, εύκολα προκύπτει ένας βασικός κορμός 14-15 ποδοσφαιριστών που θα βρεθούν στις κλήσεις του Κλαούντιο Ρανιέρι. Πρόκειται για τους τρεις τερματοφύλακες (Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο), καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πιο αξιόπιστες λύσεις. Στα μετόπισθεν, σίγουροι θεωρούνται οι: Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Βύντρα και Μόρας. Μένει να φανεί η άποψή του για τον Γιώργο Τζαβέλλα τον οποίο είχε διώξει και στην κοινή τους θητεία στη Μονακό. Στη μεσαία γραμμή σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι φαντάζουν οι Μανιάτης, Κονέ, Σάμαρης, Ταχτσίδης και Χριστοδουλόπουλος. Άγνωστο μέχρι τις ανακοινώσεις θα είναι και το τι θα συμβεί με Φετφατζίδη, Τζιόλη και, φυσικά, Κατσουράνη. Στην επιθετική γραμμή  εφόσον ο Κώστας Μήτρογλου βρίσκεται στην ενδεδειγμένη φυσική κατάσταση θα είναι στις κλήσεις, αλλά και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο.

Εκείνοι που έχασαν… στο Μουντιάλ της Βραζιλίας

Η συμμετοχή σε μία κορυφαία διοργάνωση είθισται να αποβαίνει προς όφελος των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν, ανεξάρτητα με τον βαθμό διάκρισης της εθνικής τους ομάδας. Μόλις 15 ημέρες πριν από την εκπνοή και της φετινής μεταγραφικής περιόδου, με τις μνήμες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία να είναι ακόμα νωπές, έχει διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη κατάσταση για ορισμένους από τους διεθνείς μας παίκτες, πολλοί εκ των οποίων όχι μόνο δεν έδρεψαν τους καρπούς από την παρουσία τους στο μεγάλο αυτό τουρνουά, αλλά παραμένουν δίχως ομάδα, προφανώς γιατί δεν έχουν στα χέρια τους κάποια ικανοποιητική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι και κάποιοι θα βγουν χαμένοι!

Ας ξεκινήσουμε με τον αρχηγό της Εθνικής, τον Γιώργο Καραγκούνη. Αν και οι εμφανίσεις του στα γήπεδα της Βραζιλίας ήταν αρκούντος ικανοποιητικές, αν και είναι ομολογουμένως ο πλέον αναγνωρίσιμος και διάσημος Έλληνας ποδοσφαιριστής, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Από την PremierLeagueκαι τη Φούλαμ, δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, ώστε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που αναδείχθηκε, και πλέον ακούγεται το όνομά του για τον ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης, βέβαια, ούτε που συζητά το ενδεχόμενο να καλύψει απαιτήσεις επιπέδου… Αγγλίας, οπότε το θέμα βρίσκεται «παγωμένο» και ο Καραγκούνης αναζητεί το μέλλον του εκτός Ελλάδας. Για ένα διάστημα, ακούστηκε ότι είχε ξεκινήσει φλερτ με τη SkodaΞάνθη! Η ίδια η ομάδα της Θράκης διέψευσε με μία από τις χαρακτηριστικές της ανακοινώσεις, διακωμωδώντας το συγκεκριμένο σενάριο!

Ο Κώστας Κατσουράνης επίσης δεν έχει καρπωθεί τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ. Το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ έληξε, δεν ανανεώθηκε και η μοναδική διέξοδος που έχει… κυκλοφορήσει για τον 34άχρονο διεθνή μέσο είναι η υπογραφή συμβολαίου με την ΑΕΚ. Κάτι που, αν γίνει, θα σημαίνει πως του χρόνου ο Κατσουράνης θα αγωνιστεί στο… υπέροχο πρωτάθλημα της FootballLeague.

Ο Κώστας Μήτρογλου αποτελεί μία ακόμη… αμαρτωλή ιστορία. Πήγε στο Μουντιάλ ανέτοιμος, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και πρόσθεσε μία ακόμη αρνητική εντύπωση, στις ήδη αρκετές που είχε συγκεντρώσει από την αποτυχημένη του παρουσία στην Αγγλία. Ο διεθνής επιθετικός έχει τρεις επιλογές. Ή να παραμείνει στη Φούλαμ και να παίξει στην Champioship, ή να επιστρέψει ως δανεικός στον Ολυμπιακό, ή να πάει δανεικός στην Τουρκία, όπου τον θέλουν αρκετές ομάδες. Μία περίπτωση που είχε κυκλοφορήσει για την Μπορντό δεν ευοδώθηκε, καθώς η γαλλική ομάδα δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος του συμβολαίου του.

Χωρίς ομάδα είναι και ο Γιώργος Σαμαράς. Μπορεί τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, αλλά ο παίκτης παραμένει εκτός… παιχνιδιού. Το τελευταίο και πιο ισχυρό που κυκλοφόρησε, αφορούσε την επιστροφή του στη Σέλτικ, από την οποία έμεινε ελεύθερος τον Ιούνιο! Με άλλα λόγια, η προοπτική αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σημείο που βρισκόταν πριν από το Μουντιάλ.

Πισωγύρισμα έκανε και ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος υπέστη και το σοκ του χαμένου πέναλτι με την Κόστα Ρίκα. Ο 34άχρονος παίκτης ήταν ελεύθερος από την Κόνιασπορ και είχε στόχο να αγωνιστεί σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τουναντίον, υπέγραψε στην Ακισάρ, στην οποία έπαιζε το 2013.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα