Κάν’ το όπως η Πόρτο

Η πώληση του Ανδρέα Σάμαρη στην Μπενφίκα, έναντι 10 εκατ. ευρώ, γίνεται η δεύτερη πιο ακριβή του Ολυμπιακού επί εποχής Μίτσελ (μετά τα 15 εκατ. που πήραν οι «ερυθρόλευκοι» για τον Κώστα Μήτρογλου), με τον Ισπανό να αποδεικνύει ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει πραγματικότητα τη μεταγραφική φιλοσοφία των Πειραιωτών.

Κατά το διάστημα που βρίσκεται στους Πειραιώτες, έχουν παρέλθει δύο μεταγραφικές περίοδοι (μία καλοκαιρινή και μία χειμερινή), ενώ σε λίγες ημέρες τελειώνει και η τρίτη, άρα τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε πια για τη φιλοσοφία του Ισπανού τεχνικού στο «παζάρι» εμπεριέχουν μεγάλη δόση ασφάλειας.
O προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας έχει αντιληφθεί πλήρως τις απαιτήσεις της ομάδας, όπως αυτές του έχουν τεθεί από τη διοίκηση και πιο συγκεκριμένα τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη, και πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύει, φέρνοντας μάλιστα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σάμαρης, το απόλυτο παράδειγμα
Ο Ανδρέας Σάμαρης είναι το απόλυτο παράδειγμα του προτύπου α-λά Πόρτο, με το οποίο πορεύονται οι πρωταθλητές Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Ο 25χρονος μέσος εντάχθηκε στο δυναμικό του συλλόγου του μεγάλου λιμανιού από τον Πανιώνιο πέρυσι, με το κόστος της μεταγραφής να μην αγγίζει καν τα 400.000 ευρώ. Ο Μίτσελ πήρε έναν ποδοσφαιριστή 24 ετών (τότε) και μέσα σε λίγους μήνες τον εξέλιξε στον μέγιστο βαθμό. Τον έχρισε κατευθείαν βασικό στα δύσκολα παιχνίδια του Champions League, στα οποία ο Σάμαρης ανταποκρίθηκε, κερδίζοντας και την κλήση του στην Εθνική ομάδα.

Η Μπενφίκα, φιναλίστ του Europa League τα τελευταία δύο χρόνια, θεώρησε ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής του «Ιστορικού» είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να του εμπιστευτούν τη θέση του κεντρικού μέσου. O Zέσους Φερνάντες, αφού πέρυσι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Λιούμπομιρ Φέισα για την ίδια θέση και αφού είδε τον Νεμάνια Μάτιτς (τον βασικό του μέσο) να αποχωρεί για την Τσέλσι τον περασμένο Γενάρη, πλέον «ποντάρει» πάνω στο ταλέντο του Σάμαρη.

Με λίγα λόγια, ο Σάμαρης των ούτε 400.000 ευρώ, πωλείται 10 εκατ. ευρώ λίγους μήνες μετά, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή τού Μίτσελ τον Φλεβάρη του 2013, καθώς ο Ίβηρας ακολουθεί με μεγάλη πιστότητα το παράδειγμα της Πόρτο: «αγοράζω φθηνούς παίκτες, τους εξελίσσω και στη συνέχεια τους πουλάω ακριβά», διατηρώντας βέβαια πάντα τον σύλλογο στο υψηλότερο επίπεδο.

Εύκολο στη θεωρία, δύσκολο στην πράξη
Το μοντέλο των «δράκων» μπορεί να ακούγεται απλό, ωστόσο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να πραγματοποιηθεί ειδικά από μία ελληνική ομάδα.

Πάντως, ο Μίτσελ, ακολουθώντας την ντιρεκτίβα της διοίκησης, φαίνεται πως απολαμβάνει να δουλεύει πάνω σε αυτήν την ενδιαφέρουσα προοπτική. Επί των ημερών του, η ΠΑΕ έχει βάλει στα ταμεία της αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την πώληση ποδοσφαιριστών, ενώ η εξέλιξη αρκετών που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή στο ρόστερ θα φέρει ακόμη περισσότερα χρήματα. Τις ημέρες που απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου ίσως υπάρξουν εξελίξεις και με τον Κώστα Μανωλά, αφού, σε περίπτωση που πωληθεί, θα μπουν στα «ερυθρόλευκα» ταμεία ακόμη περισσότερα χρήματα (άνω των 10 εκατομμυρίων). Εξάλλου, υπάρχει ενδιαφέρον και για τους Γιάννη Μανιάτη και Χοσέ Χολέμπας που πιθανόν να φέρουν προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Βέβαια, εκτός από τις παραχωρήσεις, ο Ολυμπιακός προχωρά και σε αποκτήσεις ποδοσφαιριστών. Ο Παπακουλί Ντιόπ αναμένεται να είναι ο αντικαταστάτης του Σάμαρη στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Τζίμι Ντουρμάζ θα δώσει πολλές λύσεις στα πλάγια της επίθεσης.

Φέτος, αποκτήθηκαν, χωρίς να δαπανηθούν πολλά χρήματα, ποδοσφαιριστές με μικρό παλμαρέ, αλλά και κόστος, όπως οι Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Γκαζαριάν, Ντοσεβί, Φορτούνης, Μπενίτες, ενώ επέστρεψε από τον δανεισμό του (και αναμένεται να μείνει) ο Μπουχαλάκης, υπάρχει ο Διαμαντάκος και περιμένουμε τις οριστικές εξελίξεις με τον Πουλίδο. Όλοι τους είναι «στοιχήματα» που ο Μίτσελ αξίζει να ποντάρει πάνω τους, περιμένοντας να αποδώσουν κάποιοι από αυτούς.

Το μεγαλύτερο ρίσκο όμως που καλείται να πάρει ο Ισπανός δεν είναι άλλο από τις πολλές αλλαγές που συντελούνται κάθε χρόνο στο έμψυχο δυναμικό. Ο 51χρονος δεν φοβάται να «χτίζει» συνεχώς κάτι καινούργιο, με τον υπαρκτό στόχο μάλιστα η ομάδα να ανέβει κι άλλο επίπεδο στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει, αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, η ανομοιογένεια να φέρει άσχημα αποτελέσματα. Το πραγματικό ευτύχημα, πάντως, είναι ότι το στάτους των «ερυθρολεύκων» έχει μεγαλώσει πολύ. Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι σε διαπραγματεύσεις για την πώληση βασικών του παικτών και μπορεί να κινηθούν με άνεση στο μεταγραφικό «παζάρι», ξεπερνώντας κατά πολύ το ελληνικό «ταβάνι».

 

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΜΙΤΣΕΛ

ΟΝΟΜΑ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΗΓΕ
Κώστας Μήτρογλου 15,2 εκατ. ευρώ Φούλαμ
Ανδρέας Σάμαρης 10 εκατ. ευρώ Μπενφίκα
Βλάντιμιρ Βάις 5,3 εκατ. ευρώ Λεχβίγια
Λιούμπομιρ Φέισα 4,5 εκατ. ευρώ Μπενφίκα
Γιάννης Φετφατζίδης 4 εκατ. ευρώ Τζένοα
Τζαμέλ Αμπντούν 2,2 εκατ. ευρώ Νότιγχαμ Φόρεστ
Πάουλο Μασάντο 1,8 εκατ. ευρώ Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Ραφίκ Τζεμπούρ 1,5 εκατ. ευρώ Νότιγχαμ Φόρεστ
Λεάντρο Γκρέκο 920 χιλ. ευρώ Λιβόρνο
ΣΥΝΟΛΟ: 42,42 εκατ. ευρώ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα