Ψάχνοντας το δέντρο, θα χάσει το δάσος…

Σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» έχει μπει ο Παναθηναϊκός πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, δείγμα τού ότι γενικότερα η φετινή χρονιά είναι ορόσημο για το μέλλον της ομάδας.
Ο λόγος είναι απλός και μέσω της «Α» τον έχουμε εξηγήσει ουκ ολίγες φορές. Ο πήχης των απαιτήσεων μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και μετά το απίστευτο από κάθε άποψη αποτέλεσμα (0-3) μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι φίλοι του «τριφυλλιού» έχουν αρχίσει να ονειρεύονται πολλά, μεταξύ των οποίων και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Και μάλιστα, όχι την κατάκτηση ενός απλού πρωταθλήματος, αλλά ενός πρωταθλήματος που ο Ολυμπιακός από τη μία έχει σχεδόν τον εξαπλάσιο προϋπολογισμό από τον Παναθηναϊκό και που η ΕΠΟ από την άλλη βρίσκεται στα «μαχαίρια» με τη διοίκηση της ομάδας. Ένας τίτλος, δηλαδή, κόντρα σε όλους και σε όλα…

Ωστόσο, για όσους μπορούν να βλέπουν πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις, η ανώμαλη «προσγείωση» ήρθε όχι τόσο με την ισοπαλία κόντρα στον Λεβαδειακό που ούτως ή άλλως και οι «γκέλες» στο πρωτάθλημα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά με τον αποκλεισμό από τη Σταντάρ Λιέγης, που μια ομάδα κάτω του μετρίου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κατάφερε να νικήσει μέσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, χωρίς μάλιστα να πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Μέσω αυτού του αποτελέσματος αποδείχθηκε από τη μία πως ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα πολλά… ψωμιά, ώστε να θέτει στόχους που απαιτούν υπέρβαση διαρκείας και από την άλλη ότι θα πρέπει να συνεχίσει με την περσινή «συνταγή» που απαιτούσε κατεβασμένο κεφάλι και όχι τα μεγάλα λόγια.

Πρόβλημα και στις 3 γραμμές
Το ερώτημα όμως σε αυτή την υπόθεση εργασίας είναι προφανές. Έχει ο Παναθηναϊκός την ίδια ομάδα με την περσινή; Ως προς τη βάση του το ρόστερ έχει μείνει ίδιο, αλλά οι λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά κόντρα σε ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης έχουν διαφοροποιηθεί ή ακόμα χειρότερα δεν υφίστανται. Ξεκινώντας από την αμυντική γραμμή, ο Στέφανος Καπίνο αποχώρησε καθώς παραχωρήθηκε στη Μάιντζ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και τη θέση του μέχρι σήμερα έχει πάρει ο αναπληρωματικός Στέφανος Κοτσώλης και όχι ο Λουκ Στιλ, που θεωρητικά αποκτήθηκε για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Επιπλέον, αν και από πέρυσι είχε τεθεί ως προτεραιότητα η απόκτηση ενός δεξιού μπακ ανάλογων χαρακτηριστικών με τον Νάνο που αγωνίζεται στα αριστερά, είναι ξεκάθαρο ότι ο Χρήστος Μπούρμπος δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο απ’ αυτά που προσφέρει ο Τριανταφυλλόπουλος. Στη μεσαία γραμμή εντοπίζεται η μεγαλύτερη απώλεια συγκριτικά με την περσινή ομάδα, καθώς οι «πράσινοι» κόλλησαν με την περίπτωση του Μεχντί Αμπέιντ από τον Μάιο μέχρι και σήμερα σαν να μην μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση για αυτή τη θέση. Αντίθετα, η μοναδική προσθήκη στη μεσαία γραμμή είναι ο Ουασίμ Μπούι που αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Γιουβέντους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να δείξει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να κάνει το «μπάσιμο» στην ενδεκάδα του Γιάννη Αναστασίου. Τέλος, όσον αφορά την επίθεση, θεωρητικά δεν υπήρχε πρόβλημα, ενώ ο νεαρός τεχνικός στήριζε πάρα πολλά και στον Μλάντεν Πέτριτς που είναι πλέον έτοιμος κάνοντας προετοιμασία με την ομάδα. Ωστόσο, ο τραυματισμός-σοκ του Μάρκους Μπεργκ, που θα τον αφήσει 2-3 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα, αφού δεν είναι απίθανο να τεθεί εκτός μέχρι και τη 10η αγωνιστική της Super League. Συμπερασματικά, σε σχέση με πέρυσι δεν υπάρχει ο βασικός τερματοφύλακας (Καπίνο), δεν έχει καλυφθεί ουσιαστικά η θέση του δεξιού μπακ, δεν αντικαταστάθηκε ένας μέσος με συνολικά 38 εμφανίσεις, 10 γκολ και 5 ασίστ (Αμπέιντ), και εσχάτως προέκυψε ο σοβαρότατος τραυματισμός του καλύτερου παίκτη της ομάδας που τυγχάνει να είναι και ο πιο χαρισματικός επιθετικός της Super League (Μπεργκ).

Χάνει το «δάσος»
Τα αγωνιστικά θέματα που αντιμετωπίζει το «τριφύλλι» και καλείται να τα λύσει έχουν γίνει εύκολα διακριτά από τα φιλικά κιόλας της ομάδας. Είναι σίγουρο ότι ο Γιάννης Αναστασίου δουλεύει πάνω σε αυτά και δεν είναι καθόλου απίθανο –όπως και πέρυσι– η εικόνα του Παναθηναϊκού στα επόμενα ματς να βελτιωθεί. Ωστόσο, κι εκείνος δεν μπορεί να κάνει «θαύματα». Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο Λαγός να έχει τις επιδόσεις που είχε ο Αμπέιντ, όπως και ο Πέτριτς ή ο Μπερίσα να γίνουν για δύο μήνες Μπεργκ και να προσφέρουν όσα μπορεί ο Σουηδός. Σε αυτές τις καταστάσεις μία λύση υπάρχει: Μεταγραφές… Για να γίνουν όμως μεταγραφές, χρειάζονται λεφτά και τη δεδομένη στιγμή δεν βρίσκονται σε αφθονία. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αναστασίου και η διοίκηση της ομάδας προτιμούν να τα βάζουν με τη διαιτησία κατηγορώντας τον εκάστοτε Θάνο που δεν θα πετύχει ένα πέναλτι. Λάθη προφανώς και θα γίνουν, αλλά επειδή αυτή η δουλειά με τις δηλώσεις κατά της διαιτησίας υφίσταται από πέρυσι, θα είναι προτιμότερο ο Παναθηναϊκός να ανεβάσει στροφές ώστε να μπορεί να νικάει ομάδες τύπου Λεβαδειακού με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό κάνουν τουλάχιστον οι ομάδες που ισχυρίζονται ότι διεκδικούν τίτλους, πόσω μάλλον το πρωτάθλημα.

«Βάλσαμο» το Europa League
Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του και χωρίς να δυσκολευτεί προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League σε βάρος της Μίντιλαντ. Εκεί θα αντιμετωπίσει τις Αϊντχόβεν, Εστορίλ, Δυναμό Μόσχας, αλλά το σημαντικότερο είναι τα έσοδα που θα μπουν στο «πράσινο» ταμείο. Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή εξασφαλίζει στο «τριφύλλι» 1,3 εκατ. ευρώ και κάθε νίκη δίνει 200.000 ευρώ, κάθε ισοπαλία 100.000 ευρώ, ενώ η πρόκριση στους «32» δίνει 400.000 ευρώ μέσω της πρώτης θέσης και 200.000 ευρώ μέσω της δεύτερης. Επιπλέον, από το market pool, ο Παναθηναϊκός θα λάβει 900.000 ευρώ ενώ πρέπει να υπολογιστούν έξτρα 200.000 ευρώ από τα ματς με τη Σταντάρ Λιέγης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα