Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα ληξιπρόθεσμα

Κομμάτι κομμάτι είναι αποφασισμένοι να φέρουν στην Βουλή το πρόγραμμα που παρουσιάσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ως απάντηση στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που προσπάθησε να το παρουσιάσει ως ανέφικτο. 

Ήδη σήμερα κατατέθηκε πρόταση νόμου με θέμα «Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία – Άμεσα μέτρα για την προστασία των οφειλετών και άλλες διατάξεις».

Με το 1ο άρθρο προβλέπεται η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές. Η ρύθμιση του συνολικού ποσού της οφειλής, γίνεται μεχρι και σε 84 μηνιαίες δόσεις.

Με το άρθρο 2 ρυθμίζεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς, μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Με το άρθρο 3 ρυθμίζεται η συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με δικαστική εγγύηση και εκπροσώπηση των Φορολογικών Αρχών και των επαγγελματικών τάξεων.

Με το άρθρο 4 ρυθμίζεται κατά ανάλογο τρόπο η διαδικασία ρύθμισης των χρεών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Με το άρθρο 5 καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται ως νέος λόγοςγια τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη η αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής.

Με το άρθρο 6 καταργούνται συγκεκριμένες μνημονιακές ρυθμίσεις για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ήλιου ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά το οικιακό άσυλο.

Στο άρθρο 7 προβλέπεται ενδιάμεση ρύθμιση για την προστασία των μικροοφειλετών στις Τράπεζες, για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, καταναλωτικά δάνεια, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους νομικής επεξεργασίας της Νέας Σεισάχθειας.

Με το τελευταίο άρθρο 8 εισάγεται μεταβατική ρύθμιση για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί πρόταση νόμου για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα με μήνυμα του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσεκτικά επεξεργασμένο και κοστολογημένο, είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και προκάλεσε πανικό στην παραπαίουσα κυβέρνηση των Μνημονίων» συμπληρώνοντας πως «έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Και καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δίνουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.  Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει αν η βούλησή της είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να παγιώσει το καθεστώς του μνημονίου. Ιδού η Ρόδος.

Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα.  Ούτως ή άλλως ο δραματικός ρόλος δεν τους ταιριάζει, τους εκθέτει. Η παράσταση θυμίζει πια περισσότερο κωμωδία παρά δράμα. Μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας η λαϊκή ετυμηγορία και η ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο κος Σαμαράς τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Δείτε αναλυτικά όλη την πρόταση νόμου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα