Στο 1,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ

Στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,7 δισ. ευρώ σταμάτησε τον περασμένο Ιούλιο το «κοντέρ» που μετράει του απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιχείρηση δείχνουν ότι στα τέλη Ιουλίου οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανήλθαν στο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ έναντι ποσού 1,4 δισ. ευρώ που αφορούσαν τα αντίστοιχα «φέσια» στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το δυσοίωνο της υπόθεσης είναι ότι με βάση τη δυναμική που παρουσιάζει το φαινόμενο της μη εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμάει ότι μέχρι το τέλος του 2014 οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το 1,7 δισ. ευρώ το χρωστούν στη ΔΕΗ κυρίως τα νοικοκυριά (950 εκατ. ευρώ), οι χρήστες υψηλής τάσης (430 εκατ. ευρώ) και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (180 εκατ. ευρώ). Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων που έχει συλλέξει η ΔΕΗ, δείχνει ότι κομβικό έτος ήταν το 2012 οπότε και εφαρμόστηκε για πρώτη φόρα το μέτρο του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Ως γνωστόν το «χαράτσι» των ακινήτων εισπράτετο μέσω των λογαριασμών ρεύματος και όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί από τους καταναλωτές που αδυνατούσαν να πληρώσουν τον νέο φόρο επέλεγαν να αφήσουν απλήρωτο και το ρεύμα που είχαν καταναλώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2012 τα χρέη προς τη ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η φοροδοτική συμπεριφορά των καταναλωτών δεν φαίνεται να διαφοροποιήθηκε προς το καλύτερο ούτε μετά την εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), όταν, δηλαδή, επιχειρήθηκε μέσω του ΕΕΤΑ να αποσυνδεθεί η οφειλή του φόρου από το κόστος ηλεκτροδότησης. Αυτό που συνέβη επί του πρακτέου, ήταν ότι και με το ΕΕΤΑ οι φορολογούμενοι καταναλωτές συνέχισαν να μην πληρώνουν ούτε τον φόρο ούτε το ρεύμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΔΕΗ σκοπεύει –όπως λένε πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας– να προσλάβει εξειδικευμένα και έμπειρα ως προς τη διεκδίκηση απαιτήσεων νομικά γραφεία, προκειμένου να διαχειριστούν προς όφελός της περίπου 20.000 υποθέσεις οφειλών προς την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα