«Πρόβλημα όλης της Ευρώπης η μετανάστευση»

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την χθεσινή συζήτηση για την κατάσταση της μετανάστευσης στη Μεσόγειο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Δεν έχω αυτή τη πρόθεση. Μπορεί να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση μονάχα τρεις εβδομάδες, αλλά γνωρίζω και βιώνω το πρόβλημα από κοντά για πάρα πολλές δεκαετίες.
Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο, έχει εξελιχθεί μέσα στα λίγα χρόνια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι Πανευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε κάτι και αυτό για να απαντήσουμε σε όλους εκείνους που καλλιεργούν την ξενοφοβία και που δυστυχώς ξεθεμελιώνουν τις αρχές και τις αξίες ή τουλάχιστον το προσπαθούν, πάνω στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όχι με μια κατακερματισμένη πολιτική, αλλά με μια ολιστική, συγκροτημένη στρατηγική για τη μετανάστευση. Υπάρχει η πολιτική βούληση. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει μια νέα χάρτα για την μετανάστευση, γιατί το πρόβλημα για το οποίο συζητάμε ή το ζήτημα, θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεπεραστεί.
Υπάρχουν χώρες, ανάμεσα σε εκείνες και η Ελλάδα, από όπου προέρχομαι, που ήδη πήραν πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ξεπουλούν τις ανθρώπινες ψυχές. Γιατί πίσω από αυτά που συζητάμε σήμερα εδώ, κρύβεται και λειτουργεί μια τέλεια βιομηχανία, εξοπλισμένη με τα καλύτερα συστήματα, με νέες τεχνολογίες, σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα εξοπλισμένη και οργανωμένη από τα ίδια τα κράτη.
Εμείς στηρίζουμε τα κράτη μέλη στις πολιτικές που αναλαμβάνουν. Αλλά τώρα δεν θα είναι μόνα τους. Είναι η Ευρώπη κοντά τους και η Ευρώπη θα δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη. Είναι υποχρέωσή της. Είναι μια από τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δοκιμάζεται καθημερινά και σε ζητήματα κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά.
Η Επιτροπή έχει ανάγκη την βοήθειά σας, τη στήριξή σας, τις ιδέες σας και τις ευαισθησίες σας. . Γι’ αυτό η Ευρώπη είναι ελκυστική, γιατί ευημερεί και γιατί εδώ γνωρίζει ο άλλος ότι θα τον σεβαστούν. Ξέρουμε που πάσχει το σύστημα. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι αδυναμίες του. Να υιοθετήσουμε πλέον μια συγκροτημένη ολοκληρωμένη πολιτική που θα απαντάει στο ζήτημα με ευαισθησία και ανθρωπιά. Που θα αναδεικνύει αρχές και αξίες που δοκιμάζονται στη πράξη. Και που ναι, κάποια στιγμή όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να ξεκαθαρίσουμε την έννοια των Ευρωπαϊκών συνόρων. Αλλά τα σύνορά μας, δεν θα οδηγήσουν ποτέ, σε αυτό που ήταν σύνθημα του μεσοπολέμου και ξέρετε από ποιους προερχόταν αυτό το σύνθημα, για μια «Ευρώπη φρούριο». Η Ευρώπη δεν θα γίνει φρούριο, δεν θα οδηγηθεί στον απομονωτισμό, η Ευρώπη αποτελείται από πολίτες του κόσμου και έχει ανοικτές τις πόρτες της στους άλλους πολίτες του κόσμου, που οι δύσκολες καταστάσεις τους οδήγησαν κοντά μας σήμερα, αναζητώντας μια καλύτερη υποδοχή πιο ανθρώπινη, ένα καλύτερο περιβάλλον και δυνατότητες να ασκήσουν κοντά μας, το δικαίωμα στη ζωή.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα