Οι μεγάλες χαμένοι της κάλπης

Το θρίλερ της αυτοδυναμίας έληξε μάλλον άδοξα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το μέχρι πρότινος κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει για 1-2 έδρες την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο η άλλη μεγάλη εκλογική μάχη, αυτή του σταυρού, εξελίχθηκε σε ένα ντέρμπι με αρκετούς χαμένους.

Ξεκινώντας από τη Νέα Δημοκρατία είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά δεν πέτυχαν την είσοδο στη νέα Βουλή. Συγκεκριμένα, εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος έμειναν η τέως υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο Αργύρης Ντινόπουλος, όπως και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Την είσοδό της στη Βουλή δεν πέτυχε επίσης και η Φωτεινή Πιπιλή.

Στην Α΄ Πειραιά, τώρα, τη Ν.Δ. δεν θα εκπροσωπεί πλέον ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ από τη Β’ Πειραιά οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι που μένουν εκτός Βουλής είναι ο Τάσος Νεράντζης και ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Κατά τα λοιπά, η πιο ηχηρή επικοινωνιακά απώλεια είναι μάλλον αυτή της Άντζελας Γκερέκου στην Κέκρυρα, η οποία στο παρά ‘5 της κάλπης άλλαξε στρατόπεδο μεταπηδώντας από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., ενώ στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, η λίστα των μεγάλων χαμένων από πλευράς Νέας Δημοκρατίας καταγράφει τους:

# Γιώργος Ορφανός (Α’ Θεσσαλονίκης)

# Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοια)

# Ζέττα Μακρή (Μαγνησία)

# Άκης Γεροντόπουλος (Έβρος)

# Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Χανία)

# Δάνης Τζαμτζής (Πέλλα)

# Φεβρωνία Πατριανάκου (Λακωνία)

# Μιχάλης Ταμήλος (Τρίκαλα)

# Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκάνησα)

 

Οι υπόλοιποι αποτυχόντες

Και στα υπόλοιπα κόμματα υπήρξαν ηχηρές απώλειες και γνωστά ονόματα που δεν πέτυχαν την εκλογή τους. Επιγραμματικά αναφέρονται οι εξής:

# ΠΑΣΟΚ: Συλβάνα Ράπτη (Α’ Αθήνας), Νάσος Αλευράς (Α’ Αθήνας), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Β’ Αθήνας), Πύρρος Δήμας (Β’ Αθήνας), Αφροδίτη Αλ Σάλεχ (Β’ Αθήνας), Παντελής Καψής (Β’ Πειραιά), Δημήτρης Λιντζέρης (Β’ Πειραιά), Γιάννης Μανιάτης (Αργολίδα), Μιχάλης Κασσής (Ιωάννινα), Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Γιώργος Ντόλιος (Έβρος).

# ΑΝΕΛ: Κριστόφ Βαζέχα (Α’ Αθήνας).

# ΚΚΕ: Λίλα Καφαντάρη (Α’ Αθήνας), Σπύρος Χαλβατζής (Β’ Αθήνας)

# ΠΟΤΑΜΙ: Πέτρος Τατσόπουλος (Β’ Αθήνας)

Εκτός Βουλής μένουν, επίσης, οι Γιώργος Φλωρίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Μπίστης και Τέρενς Κουίκ, αφού ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να εκλέξουν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα