Αρχή με συμβολισμούς

Απολύτως σαφές έχει γίνει στην Κουμουνδούρου ότι δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο και από χθες το βράδυ οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πάρει όλο το παιχνίδι επάνω του σε επικοινωνιακό επίπεδο την ώρα που πίσω στο κόμμα όλες οι επιτροπές συνεδρίαζαν επί ώρες για να καταλήξουν στο ιδανικό κυβερνητικό σχήμα αλλά και να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα το αποτελέσουν.

Με 149 βουλευτές, ο νέος πλέον πρωθυπουργός γνώριζε από νωρίς πως το παιχνίδι είναι στο χέρι του. Για αυτό και η τελική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ δεν άργησε να έρθει αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τόσο τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι απαιτήσεις άλλωστε του προέδρου των ΑΝΕΛ ήταν περιορισμένες και η συμφωνία κλείσθηκε επάνω στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τον Π. Καμμένο να παραμερίζει τουλάχιστον προς ώρας τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αυτή ήταν η μόνη λύση καθώς επί της ουσίας δεν δεσμεύονται σε αντίθεση με μια συνεργασία με το Ποτάμι όπου εμμένει σε μνημονιακή κατεύθυνση.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει το θέμα της κυβέρνησης ώστε επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και όχι διερευνητική εντολή. Ετσι επιτεύχθηκε και η ορκωμοσία στις 16.00.

Θέμα συμβολισμού είναι και η επίσκεψή του αμέσως μετά την ορκωμοσία του στην Καισαριανή η οποία λειτούργησε ως προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που χάθηκε ο δήμος αλλά κυρίως στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε παλαιότερες γενιές με τα λουλούδια που κατέθεσε στο μνημείο πεσόντων στο Σκοπεύτηριο.

Η κυβέρνηση

Παρά τις διαρροές, όλα ανοιχτά παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου είναι η σύνθεση των υπουργείων καθώς δέσμευση είναι να δημιουργηθούν μόνο δέκα κάτι που σημαίνει συνένωση καταρχήν των παραγωγικών υπουργείων αλλά ίσως και εκείνου της Ναυτιλίας με του Τουρισμού. Και μπορεί οι δέκα θέσεις υπουργών λίγο πολύ να θεωρούνται δεδομένες, ιδιαίτερη σημασία όμως θα έχει η τελική απόφαση όσον αφορά τους υφυπουργούς οι οποίοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες.

Βασικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η άρνηση κορυφαίων στελεχών να υπουργοποιηθούν υποστηρίζοντας πως εκείνοι ολοκλήρωσαν το έργο τους και υπάρχουν άλλοι καταλληλότεροι. Οι πιέσεις που ασκούνται όμως από την ηγεσία του κόμματος να αποδεχθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση είναι ισχυρές καθώς με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει οι νέοι υπουργοί να γνωρίζουν το αντικείμενό τους και να μην ξεκινούν από το μηδέν. Δεδομένοι είναι οι κ.κ. Σταθάκης, Δρίτσας, Φωτίου, Κωνσταντοπούλου, Δραγασάκης (ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), Βαρουφάκης και Σκουρλέτης (εκπρόσωπος).

Ο πρόεδρος

Γρίφος παραμένει το πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς αυτό θα έχει και άμεσες συνέπειες στη Νέα Δημοκρατία. Αν και πολλοί τάσσονται υπέρ μιας υποψηφιότητας Αβραμόπουλου σημειώνοντας πως αφενός δεν θα μπορεί να αρνηθεί και αφετέρου θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν λείπουν και εκείνοι που πιέζουν για ένα πρόσωπο του καραμανλικού στρατοπέδου. Η «Α» ήδη έχει γράψει πως στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου το οποίο μάλιστα τυγχάνει και αποδοχής.

Πανηγυρισμοί με μέτρο

Από την Κουμουνδούρου ευθύς εξαρχής είχε δοθεί γραμμή την Κυριακή το απόγευμα οι όποιοι πανηγυρισμοί να κρατηθούν σε ήπιο επίπεδο. Οπερ και εγένετο με πρωταγωνιστές τους βουλευτές του κόμματος. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις Τσίπρα οι οποίες κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, με πολιτικές αναφορές και όχι εναντίον άλλων.

Αυτά γιατί στόχος ήταν να μην υπάρξει σημείο έπαρσης το οποίο θα προκαλούσε το κοινό αίσθημα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ζήτησε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ολόκληρος ο διάλογος έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγχαρητήρια, κύριε Πρόεδρε.
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εθνικών εκλογών, συναντήθηκα σήμερα με τον κ.Καμμένο, τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, υπάρχει η δεδηλωμένη, υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα. Και θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι αυτή η πλειοψηφία η ήδη υπάρχουσα των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο απ’αυτό που ορίζει το Σύνταγμα: να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και πρώτα να σας ορκίσω και αυτό νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σήμερα.
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι θα ήταν καλό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, διότι μας περιμένει ανηφορικός δρόμος.

Συγχαρητήρια

Συγχαρητήρια επιστολή του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ , Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Αλέξη Τσίπρα: 

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας στις ελληνικές εκλογές. Θυμάμαι  τότε που συναντηθήκαμε στο debate που οργάνωσε η EBU στο Ε.Κ. κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μας καμπάνιας πέρυσι. Το να προωθήσουμε βιώσιμες λύσεις για την απασχόληση και την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα δημοσιονομική σταθερότητα είναι μια κοινή πρόκληση στο σύνολο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Προσβλέποντας να εργαστώ μαζί σας προς όφελος των πολιτών της Ελλάδας και της Ε.,Ε., ειλικρινά δικός σας.

Συγχαρητήρια επιστολή του Βλαντιμιρ Πούτιν , Προέδρου της Ρωσίας: 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Μάσλωφ, ο οποίος του επέδωσε επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Putin, συγχαίρει τον κ. Τσίπρα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων σε σειρά τομέων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την συνεισφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αξιότιμε κύριε Τσίπρα,
Δεχθείτε τα εγκάρδια συγχαρητήρια για τη νίκη του κόμματός σας «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστέρας» στις εκλογές στη Βούλη των Ελλήνων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την παραδοσιακά εποικοδομητική συνεργασία σε όλους του τομείς, θα συμμαχούν αποτελεσματικά στην επίλυση των επίκαιρων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προβλημάτων. Σας εύχομαι, κύριε Τσίπρα, κάθε επιτυχία στο υπεύθυνο κρατικό έργο σας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καθώς και ευτυχία και ευημερία.
Μετά τιμής
Β. Πούτιν

Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογική του επιτυχία δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και από τον γνωστό σκηνοθέτη  Όλιβερ Στόουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα