«Ηγετική» και ευρωπαϊκή εμφάνιση Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ

Η σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ήταν αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις και σχόλια. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ο προφανής, ότι δηλαδή η αλλαγή σκυτάλης αφορά ένα υπουργείο-«φωτιά» απο τα πεπραγμένα του οποίου θα εξαρτηθεί ουσιαστικά η επιβιώση της χώρας και η διατήρησή της στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αιτία του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν κυρίως τα όσα είπε στην τελετή ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης.

Με μία «ηγετική» και κυρίως ευρωπαϊκή ομιλία, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε καταρχήν τη σιγουρία του ότι ο προκάτοχός του Γκίκας Χαρδούβελης έκανε κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του το καλύτερο δυνατό για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και δεν αφόρισε τίποτα παρά μόνο τη φιλοσοφία με την οποία προσεγγύστηκε η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τα λοιπά ο καινούργιος ένοικος της οδού Νίκης τάχθηκε υπέρ του λιτού βίου και όχι υπέρ της λιτότητας, μην ξεχνώντας να ρίξει το καρφί του για τους έχοντες και κατέχοντες αυτοκίνητα μάρκας Porsche Cayenne! «Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Cayenne στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Όταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠ.ΟΙΚ. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το υπουργείο του θα δώσει πρώτο το παράδειγμα μειώνοντας θεαματικά της δαπάνες, μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβούλων, για να εξοικονομηθούν όπως είπε πόροι, προκειμένου «να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τον μεγάλο ελληνικό στόχο: την εφαρμογή μίας νεάς συμφωνίας που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε διαβούλευση με τους εταίρους και την ΕΚΤ, και η οποία συμφωνία θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τα παλαιά συμφωνηθέντα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την προσύλωσή του στον ευρωπαϊκό δρόμο, τονίζοντας ότι «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση». «Θα αποδομήσουμε το αφήγημα της “μονομαχίας” της Ελλάδας με τους δανειστές, για να αποδομήσουμε το κλίμα ανασφάλειας» είπε σε άλλη αποστορφή του λόγου του ο νεός υπουργός.

Αυτό που είναι εμφανές σε όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις τις γραμμές της ομιλίας Βαρουφάκη είναι το γεγονός ότι ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις μεγαλοστομίες, κάνοντας πράξη την παραίνεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις διατυπώσεις τους, αλλα προφανώς δεν εισακούστηκε.

Το λέμε αυτό γιατί σε αντίθεση με τον ίδιο οι συνάδελφοι του Γ. Βαρουφάκη είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης ένα κρεσέντο δηλώσεων για τις επικείμενες αλλαγές (ανακλήση απολύσεων, επαναφορά 13ης σύνατξης για τους χαμηλοσυνταξκιούχους, καταργηση εισητηρίου στα νοσοκμία κλπ), που για πολλούς είναι η αιτία της χρηματιστηριακής… σφαγής του Δράμαλη που συνέβη (και) σήμερα στη λεωφόρο Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα των τελετών και των υπουργικών δηλώσεων ο γενικός δείκτης έφτανε να κατρακυλάει ως και στο -9%, ο δε τραπεζικός κλάδος «έγραφε» ενδοσυνεδριακά απώλειες που ξεπερνούσαν το 20%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα