Παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει τις κυρώσεις —το «πάγωμα» των πόρων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς— που είχε επιβάλει σε δεκάδες Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ένα νεότερο προσχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο προετοιμάζεται ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ αύριο Πέμπτη, αναφέρει πως οι κυρώσεις οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2014 σε βάρος προσώπων που υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παρατείνονται ως τον Δεκέμβριο του 2015.
Μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα παρατείνονταν ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα και πάντα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ουκρανίας θα οδηγούσε «αναπόφευκτα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ παράλληλα θα υπονόμευε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
«Οι πιο πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου θα οδηγήσουν στην αναπόφευκτη περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων και θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η Μόσχα ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική εναντίον του Κιέβου, ιδιαίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός όταν φιλορώσοι αντάρτες εκτόπισαν τις ουκρανικές δυνάμεις από το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Ντόνετσκ.
Οι αυτονομιστές δηλώνουν ότι αρχικός τους στόχος είναι να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας ώστε αυτές να μην έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθέσεις με πυροβολικό και ρουκέτες κατά των πόλεων που έχουν ελέγχουν οι ίδιοι ώστε να εδραιώσουν τον έλεγχό τους σε περιοχές κρίσιμης σημασίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρηματοδοτεί και παρέχει εξοπλισμό στους φιλορώσους αντάρτες. Η ΕΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει κατά 9 μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις.
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες του Κιέβου, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του NATO ότι έχει στείλει δυνάμεις και όπλα στους αυτονομιστές στις περιοχές Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 68 περιστατικά βομβαρδισμών σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι. Όλμοι εβλήθησαν από τις δυνάμεις του Κιέβου στην πόλη Λουγκάνσκ και τα περίχωρά της, μία περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.
Οι συγκρούσεις των τελευταίων 9 μηνών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα