Η ανεργία ωθεί στην πορνεία

Την σκοτεινή πλευρά της κρίσης ανέφερε σε εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα η βρετανική Telegraph με αφορμή τις εθνικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακή. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι η ανεργία χτύπησε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά με συνέπεια να αυξηθεί η πορνεία κατά 150%. Μιλάμε όχι για αύξηση, αλλά για εκτόξευση, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούν οι Βρετανοί. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι λόγω της ανεργίας γυναίκες που παλαιότερα είχαν άλλες δουλειές, στράφηκαν στην πορνεία προκειμένου να συντηρήσουν τις ίδιες και τις οικογένειες τους.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με το ΕΚΚΕ, στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 πόρνες, από τις οποίες μόνο οι 1.000 εργάζονται νόμιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ναι μεν η πορνεία στον δρόμο είναι νόμιμη, αλλά το επάγγελμα δεν αναγνωρίζεται και άρα οι γυναίκες που εργάζονται σε αυτό δεν προστατεύονται από τον νόμο. Μόνο οι πόρνες που εργάζονται σε οίκους ανοχής (τα λεγόμενα Studio) καλύπτονται από τον νόμο ως εργαζόμενες, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν χιλιάδες ακόμη πόρνες που δουλεύουν εκτός αυτών.
Η Ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει για την εργασία στους οίκους ανοχής με τους εξής νόμους: Κάθε «studio» πρέπει να έχει νόμιμη άδεια, κάθε πόρνη πρέπει να έχει ιατρική κάρτα, η οποία ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Επίσης οι πόρνες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν νόμιμη άδεια εργασίας στην Ελλάδα, να μην πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, να μην είναι εθισμένες σε ουσίες και να μην είναι παντρεμένες. Το τραγικό είναι ότι όλοι αυτοί οι όροι ισχύουν μόνο για τις εργαζόμενες στους οίκους ανοχής με την Πολιτεία να αδιαφορεί ουσιαστικά πλήρως για τις αμέτρητες γυναίκες που εκθέτουν καθημερινά τον εαυτό τους σε κίνδυνο εκδιδόμενες στον δρόμο. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, έχουν οδηγηθεί στον δρόμο και έχουν πλησιάσει την εξάρτηση στα ναρκωτικά, γυναίκες παντρεμένες με παιδιά, γυναίκες με μόρφωση, γυναίκες που δεν θα πίστευε κανείς ποτέ ότι θα επέλεγαν αυτόν τον δρόμο.
Και ντοκιμαντέρ
Το BBC έκανε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την πορνεία στα χρόνια της κρίσης και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του στην Ελλάδα. Η Σούλα Αλευρίδου, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, μίλησε για τις παντρεμένες γυναίκες που προσέρχονται και ζητάνε δουλειά επειδή δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Στην κάμερα του BBC μίλησε και μια γιατρός που κατέληξε στην πορνεία για να φέρει λεφτά στο σπίτι της. Εξήγησε ότι η πελατεία της ως γιατρού έχει μειωθεί στους τρεις ασθενείς την εβδομάδα, έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες επέλεξε να εκδίδεται προκειμένου να βγάλει το ενοίκιο του σπιτιού και να συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της. Λέει συγκεκριμένα: «Ζω διπλή ζωή και πρέπει να το ξέρω μόνο εγώ αυτό. Έχω κάνει αιτήσεις για να δουλέψω σε κάποια κλινική στο εξωτερικό και κάθε μέρα ελπίζω σε μια θετική απάντηση για να τελειώσει ο εφιάλτης».
Η Telegraph στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύει τονίζει ότι το βασικό πρόβλημα εδώ δεν είναι ηθικό. Το πρόβλημα είναι οι κίνδυνοι που συντρέχουν με την παρούσα κατάσταση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το AIDS στην Ελλάδα έχει αύξηση 200%. Το 2012 προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV, οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι πρέπει να δημοσιοποιούν φωτογραφίες γυναικών που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια. Το αποτέλεσμα; Σταμάτησαν να κάνουν τακτικά εξετάσεις οι πόρνες, από φόβο μήπως ζήσουν αυτόν τον δημόσιο εξευτελισμό. Και όλα αυτά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της Ευρώπης.
Επιπλέον η ραγδαία αύξηση των ποσοστών πορνείας, όπως είναι επόμενο έφερε και την αύξηση του ανταγωνισμού. Η ψαλίδα προσφοράς και ζήτησης άνοιξε. Περισσότερες πόρνες, λιγότεροι πελάτες. Η συνέπεια ήταν να πέσει πολύ η τιμή της «ταρίφας», η οποία πλέον είναι μόλις 15 ευρώ.
Τέλος στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι αύξηση παρουσιάζει και η ανδρική πορνεία, αλλά δεν μπορεί να την καταγράψει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα