Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Κοντονή

Νέα κυβέρνηση, νέα πρόσωπα, με εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και ένα νέο σκηνικό να διαμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα στη χώρα, άρα και στον χώρο του αθλητισμού.

Ένας χώρος που έχει απολέσει τον προσανατολισμό του και αναζητά μία διέξοδο από τα παντός τύπου προβλήματα που «κουβαλούσε» από το παρελθόν και «γιγαντώθηκαν» με το ξέσπασμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο Σταύρος Κοντονής αποτελεί τον εκλεκτό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ιδιαίτερο πόστο του υφυπουργού Αθλητισμού.

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός είναι αμέτρητα και χρήζουν αντιμετώπισης δίχως την παραμικρή χρονοτριβή. Ο ορισμός του δικηγόρου Σταύρου Κοντονή, με έντονη δράση ενάντια σε κυκλώματα και παντός τύπου οργανωμένες καταστάσεις, σηματοδοτεί τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης. Ο νέος υφυπουργός έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την αποστροφή του στην ύπαρξη διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, ενώ έχει τοποθετηθεί υπέρ της κατασκευής γηπέδων τόσο για την ΑΕΚ, όσο και για τον Παναθηναϊκό, αρκεί να τηρείται απόλυτα η νομιμότητα και οι κανόνες. Παράλληλα, όμως, ο νέος υφυπουργός είναι δηλωμένος και ένθερμος οπαδός του Παναθηναϊκού. Θα καταφέρει να παραμείνει αντικειμενικός, ως οφείλει; Η απάντηση θα δοθεί στην πράξη.

Περί νομοσχεδίων

Το πρώτο μέλημα του Σταύρου Κοντονή θα είναι να αποτυπώσει τις θέσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος μέσα σε ένα αθλητικό νομοσχέδιο. Πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας, ο προκάτοχός του, Γιάννης Ανδριανός, είχε δώσει σε δημόσια συζήτηση το δικό του αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο ρύθμιζε τόσο το καθεστώς χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, όσο και επί μέρους θέματα, όπως αυτό της διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ, με τον Γιώργο Σαρρή στην προεδρία της τότε, είχε αντιδράσει πολύ έντονα, υποστηρίζοντας πως παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο και μάλιστα είχε καταφύγει στη FIFA, καταγγέλλοντας τις προθέσεις τής τότε κυβέρνησης. Στον αντίποδα, υπήρξαν ανακοινώσεις ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίες εξέφραζαν τη θέση πως το νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποιες είναι οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης και του νέου υφυπουργού Αθλητισμού; Θα έρθει σε ρήξη με την ΕΠΟ, αν χρειαστεί; Θα υπάρξει συνεννόηση πριν από τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου; Θα επιδείξει πολιτική βούληση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα; Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, άρα και του Σταύρου Κοντονή, ήταν και είναι ότι ο αθλητισμός πρέπει να προάγει την ευγενή άμιλλα και ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός θα πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητος από την Πολιτεία και το… δημόσιο ταμείο. Το οικονομικό, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό θέμα το οποίο απασχολεί τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο.

Οι δικαστικές υποθέσεις και τα γήπεδα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το περιβάλλον της κυβέρνησης, η τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή στο συγκεκριμένο πόστο έχει πολύ ειδικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι υποθέσεις σκανδάλων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και ιδιαίτερα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς και στημένων αγώνων επίσης στο ποδόσφαιρο. Στον Παναθηναϊκό, αν και απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον διορισμό του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Αθλητισμού, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά το σκεπτικό του νέου υπουργού και διαθέτουν εξαιρετικές σχέσεις μαζί του.

Εκτός των σκανδάλων, ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού έχει να επιληφθεί, έστω και αν δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, τα θέματα που έχουν προκύψει με τα γήπεδα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Πρόκειται για σύνθετες καταστάσεις, με την εμπλοκή διαφόρων υπουργείων και φορέων, αλλά σε κάθε περίπτωση ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού έχει ρόλο και άποψη. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Σταύρος Κοντονής και η νέα κυβέρνηση καλούνται να δώσουν λύσεις σε ό,τι αφορά στον «θανατηφόρο εναγκαλισμό» του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού, μέσω του ανεφάρμοστου νόμου της Διπλής Ανάπλασης, και στην αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε πριν από μία και πλέον δεκαετία με την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίχως όμως να παραβιαστούν οι κανόνες και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας.

Σε παλιότερη τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Σταύρος Κοντονής ήταν απόλυτος αναφορικά με το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής. Ο Ζακυνθινός δικηγόρος και πολιτικός είχε εκφράσει σαφή θέση υπέρ της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την προϋπόθεση να μην πειραχθεί ούτε ένα… δέντρο από το Άλσος. Πρόκειται για την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ στην ομιλία του έκανε λόγο για πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, για τα οποία ο πολιτικός χώρος δεν μπορεί να γίνεται μοχλός επίτευξής τους.

Εν κατακλείδι, η νέα πολιτική ηγεσία καλείται να αποδείξει ότι οι προθέσεις της είναι ειλικρινείς και πως γνωρίζει τον τρόπο ή, αν θέλετε, διαθέτει τη «μαγική συνταγή» να διορθώσει τα κακώς κείμενα, τα οποία δεκαετίες τώρα ταλανίζουν τον χώρο. Οι ίδιοι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποστήριζαν και επιμένουν στη συγκεκριμένη άποψη, πως δεν υπήρχε η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην προεκλογική του ομιλία στο Νησί των Ιπποτών ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα