Επιλογή… ο «στραγγαλισμός» του ΟΦΗ!

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015, ώρα 12:00. Η ΠΑΕ ΟΦΗ δέχεται ειδοποίηση από την ΕΠΟ και τη SuperLeague ότι πρέπει να εξοφλήσει τους ΧόρχεΛόπες και Ζόρντι Λόπες μέχρι τις 18:00 της ίδιας ημέρας! Ως υποσημείωση… σε ανεπίσημο τόνο βεβαίως-βεβαίως, ο κρητικός σύλλογος δέχθηκε την… ενημέρωση ότι, έστω και ένα λεπτό μετά να καταβάλουν τα χρήματα, θα ίσχυε η τιμωρία που προβλέπεται!

Έτσι ακριβώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα το μεσημέρι της Τετάρτης. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής, βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε η διοργανώτρια:

«Ανακοινώνεται ότι, δυνάμει δηλώσεων των πρώην ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΟΦΗ Jorge Lopez και Jordi Lopez Pelpeto, που εστάλησαν στη SuperLeague από τους ίδιους αλλά και μέσω της ΕΠΟ, προέκυψε ότι δεν κατεβλήθησαν σε αυτούς σημαντικά ποσά (παρελθούσες μηνιαίες δόσεις) ως αυτά ορίσθηκαν με τις υπ’αριθμ. 66/2013 και 76/2013 αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ (Τ.Δ.Δ.). Με τις εν λόγω έγγραφες δηλώσεις τους οι δύο ποδοσφαιριστές ζήτησαν (όπως προβλέπεται στους οικείους κανονισμούς) την επιβολή των προβλεπόμενων στις εν λόγω αποφάσεις κυρώσεων εις βάρος της ΠΑΕ ΟΦΗ.

»Ως εκ τούτου, βάσει των οικείων κανονισμών και δεδομένου ότι δεν μεσολάβησε εξόφληση των ως άνω εντός των νομίμων προθεσμιών, η Super League, σε συμμόρφωση με τις ως άνω αποφάσεις, ανακοινώνει την αφαίρεση δύο (2) βαθμών εκ της αποφάσεως 66/2013 του Τ.Δ.Δ. και άλλων δύο (2) βαθμών εκ της αποφάσεως 76/2013 του Τ.Δ.Δ., καθώς και τον μη ορισμό του αγώνα «Ατρόμητος Αθηνών – ΟΦΗ» που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή 1/2/2015 και ώρα 17.15. Σε περίπτωση που δεν λάβει χώρα εξόφληση των οικείων ποσών δε θα διεξαχθεί και κάθε άλλος επόμενος αγώνας της ΠΑΕ ΟΦΗ».

Ο ΟΦΗ βρίσκεται στο στόχαστρο, και αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να το αντιληφθεί κάποιος. Ο σύλλογος της Κρήτης προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του να φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μία ομάδα που την παράτησαν στο έλεος γεμάτη χρέη, που χρόνια λειτουργούσε στη σκιά των αφανών ιδιοκτητών του, πληρώνει σήμερα τα σπασμένα των διοικήσεων που λειτούργησαν χρόνια πριν, δίχως τη στήριξη κανενός από τους υπαίτιους. Ο Νίκος Μαχλάς τώρα προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να σώσει το ιστορικό σωματείο, θυσιάζοντας την προσωπική του περιουσία και υποβάλλοντας τον εαυτό του σε δοκιμασίες, ακόμη και απέναντι στη Δικαιοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, δέχεται από τη μία την ανέξοδη κριτική όσων δεν έχουν ρισκάρει το παραμικρό για τον ΟΦΗ, και από την άλλη τον ανελέητο πόλεμο από τα ποδοσφαιρικά όργανα, τα οποία εξαντλούν κάθε… νομιμότητα πάνω στον σύλλογο της «μεγαλονήσου», ενώ σε άλλες περιπτώσεις λειτούργησαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Η περιγραφή όσων διαδραματίστηκαν την Τετάρτη και είχαν ως αποτέλεσμα την τιμωρία του ΟΦΗ, η οποία επί της ουσίας τον στέλνει στη FootballLeague, είναι χαρακτηριστική. Τι και αν έβρισκαν τα λεφτά οι Κρητικοί; Έστω και ένα δευτερόλεπτο να καθυστερούσαν στην καταβολή τους, η ποινή θα ίσχυε. Αυτό ήταν το… μήνυμα των αρμοδίων, οι οποίοι, αντί να φροντίζουν για τη διάσωση των ελληνικών ομάδων και του ελληνικού ποδοσφαίρου, σπεύδουν να καταδικάσουν έναν ιστορικό σύλλογο, ο οποίος παλεύει με νύχια και δόντια για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να φανούν νομότυποι, ή για να ικανοποιήσουν τις… ορέξεις ορισμένων ΠΑΕ, που έχουν αναλάβει αυτοβούλως τον ρόλο του… εξυγιαντή, ενώ οι ίδιες ελέγχονται για τα χρέη και τις εκκρεμότητές τους!

Ο ΟΦΗ έχει διακανονίσει το σύνολο των υποθέσεών του και δίνει μάχη, ώστε να μη χάσει κανείς τα λεφτά του. Ο Νίκος Μαχλάς έφτασε στο σημείο να καλύπτει επιταγές με δικά του χρήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να μην τα πάρει πίσω ποτέ, ή στην καλύτερη περίπτωση να τα πάρει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Δικηγόρος των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών ήταν ο Αργύρης Λίβας, ο οποίοςείχε συμφωνήσει με τους ανθρώπους του Ομίλου και υπήρχε ένα πρόγραμμα. Στην περίπτωση των Χόρχε Λόπες και Ζόρντι Λόπες, οι δικηγόροι ήταν Ισπανοί. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο από την Ομοσπονδία, ή τη Λίγκα, να τους εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση. Όντας ξένοι με την ελληνική πραγματικότητα, οι Ισπανοί απαίτησαν να τηρηθεί το γράμμα του κανονισμού. Την απόφαση, όμως, θα τη λάμβαναν τα αρμόδια όργανα και όχι οι Ισπανοί. Τόσο η ΕΠΟ, όσο και η διοργανώτρια, υπό την πίεση της FIFA, δεν θέλησαν να δώσουν στον ΟΦΗ το εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναζητήσει τα χρήματα και να καλύψει την υποχρέωσή του απέναντι στους δύο παίκτες. Επί της ουσίας, η απόφαση για την τιμωρία ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ούτε καν οι εκκλήσεις του προέδρου της ΠΑΕ Ατρόμητος, με τον οποίο μηδενίστηκε ο ΟΦΗ, δεν συγκίνησαν τους επιτελείς της διοργανώτριας. Ο Γιώργος Σπανός ζητούσε με επιμονή τη διεξαγωγή του αγώνα και να δοθεί παράταση στον ΟΦΗ, προκειμένου να σωθεί και να διεκδικήσει την παραμονή του στη SuperLeagueμέσα στο γήπεδο, όπως πρέπει να συμβαίνει στον αθλητισμό και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η θέση του Ατρόμητου ήταν να δοθεί παράταση στην ομάδα της Κρήτης, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Αντί γι’ αυτό, επιλέχθηκε ο «στραγγαλισμός» της ομάδας. Αυτή ήταν η επιλογή των «συνοδοιπόρων» στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου… Όσοι μιλούν για υγιή ανταγωνισμό μέσα στη Super League, πού ήταν πέρυσι που ο Άρης έπαιζε με προσωρινή διαταγή επί ένα χρόνο και υποβιβάστηκε μέσα στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά; Μήπως πέρυσι δεν ένιωθε δυνατή να τα βάλει με τον Γ. Ιωαννίδη και τον ΟΠΑΠ;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα