«Σύντομα θα επιστρέψουμε…»

Ένα από τα μότο των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ήταν «ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνομιλήσει με τους υβριστές του». Και η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην παραδώσει στον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα είναι ενδεικτική της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει…

Πλέον οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τονίζουν με έμφαση ότι δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση, καμία ανοχή, καμία περίοδο χάριτος. Αντίθετα, θα ακολουθηθεί σκληρή γραμμή κατά της νέας κυβέρνησης και όλοι κινούνται στο σενάριο που έχει υποδείξει εδώ και μήνες ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, αυτό τις περιβόητης «αριστερής παρένθεσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, που η νέα κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τις προγραμματικές δηλώσεις, συνεργάτης του Σαμαρά διαβεβαίωνε «γαλάζιους» βουλευτές ότι «σύντομα θα επανέλθουμε».

Με αυτήν τη σκληρή γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του θα προσέλθουν στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και ο στόχος είναι να μην επιτρέψει να θεριέψουν οι γκρίνιες που υπάρχουν από την Κυριακή το βράδυ για την προεκλογική στρατηγική που επιλέχθηκε και στην πράξη αποδείχτηκε ως ένα φιάσκο, καθώς ο φόβος που καλλιέργησε η Ν.Δ. όχι μόνο δεν μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά αντίθετα την εκτόξευσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, την οποία αποδίδει στα δύσκολα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μου έδωσαν να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα». Η γραμμή άμυνας της ηγετικής ομάδας βασίζεται στο ότι «η Ν.Δ. στάθηκε όρθια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. «Το ποσοστό του κόμματος σε σχέση με το 2012 μειώθηκε μόνο κατά 2% και σε απόλυτο αριθμό ψήφων κατά 100.000 ψήφους, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε και τα δύσκολα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε».
Η στρατηγική που καταρτίζει ο κ. Σαμαράς είναι προέκταση της πολιτικής που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο. Θα επιμείνει ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του, έπραξε αυτό που έπρεπε, κράτησε τη χώρα στο ευρώ και την έφερε στα πρόθυρα της ανάπτυξης και είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Για το μέλλον θα εμφανίσει τη Ν.Δ. ως εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας, της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων.

Δεν θα συμφωνήσουν οι εταίροι
Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς λέει στους στενούς του συνεργάτες: «Ο Τσίπρας θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην Ευρώπη. Αποκλείεται οι εταίροι να δεχθούν τις θέσεις του. Θα αναγκαστεί είτε να υποχωρήσει να δεχθεί συνολικά το πρόγραμμα και να πάρει μέτρα που θα του δημιουργήσει εσωκομματική και ενδοκυβερνητική αμφισβήτηση, είτε θα αναγκαστεί να έρθει σε ρήξη με τους εταίρους που θα προκαλέσει τεράστιους κραδασμούς στο εσωτερικό της χώρας». Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας δεν θα αντέξει περισσότερο από λίγους μήνες.
Γύρω λοιπόν από τις δύο αυτές βασικές θέσεις ότι η Ν.Δ. είχε μία μικρή ήττα και ότι ο Τσίπρας δεν θα αντέξει περισσότερο από δύο με τρεις μήνες, ο Αντ. Σαμαράς οργανώνει και την τακτική του στο εσωτερικό του κόμματος. Ήδη έχει κάνει ακτινογραφία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Από το πρωί της Δευτέρας τηλεφωνούσε στους βουλευτές του για να τους συγχαρεί, να τους τονώσει το ηθικό και να τους ζητήσει να στηρίξουν τη νέα αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος, με τη διαβεβαίωση ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η επαναφορά στην κυβέρνηση. Ζητούσε τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα και το νέο πολιτικό σκηνικό, ενώ τους πιο έμπιστους τους ρωτούσε αν αντιλαμβάνονται δυσαρέσκεια και κινήσεις αμφισβήτησης.

Νέα ηγετική ομάδα;
Κομματικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς διαμορφώνει τη νέα ηγετική ομάδα και τις εσωκομματικές ισορροπίες της επόμενης ημέρας. Τα κορυφαία στελέχη με τα οποία επικοινώνησε του είπαν ότι θα πρέπει να κινήσει τις εσωκομματικές διεργασίες και να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο. Εντός των προσεχών ημερών θα συγκαλέσει την Εκτελεστική Γραμματεία και τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα και θα δρομολογήσει και το έκτακτο συνέδριο για να προλάβει κινήσεις στελεχών που θα δίνουν αίσθηση αμφισβήτησης. Τα ίδια στελέχη του έχουν διαμηνύσει ότι όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα δεν θα μπορεί πλέον να διοικεί το κόμμα μόνος με τους ευάριθμους προσωπικούς του συνεργάτες και ότι σε κάθε περίπτωση οι βασικές αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνεννόηση με έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών.
Και αυτή η επιλογή έχει βέβαια στόχο να κάμψει τις διαφωνίες και να φορτώσει αλλού τις ευθύνες για την ήττα της Ν.Δ. Εξάλλου τόσο ο Χρύσανθος Λαζαρίδης όσο και ο Γιώργος Μουρούτης κατά πρώτο λόγο, αλλά και οι Σταύρος Παπασταύρου και ο Δημήτρης Σταμάτης κατά δεύτερο λόγο είναι στο στόχαστρο των περισσοτέρων «βαρόνων» εντός κόμματος, ενώ δεν είναι λίγοι, μεταξύ των οποίων και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που δημοσίως κάνουν λόγο για «αυλή», η οποία απομάκρυνε το κόμμα και τον πρόεδρό του από τις «καραμανλικές» ρίζες. Μάλιστα, ο Ν. Κακλαμάνης, κατά δήλωσή του σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε πως είπε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε προ ημερών με τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε συνέδριο επανεκκίνησης του κόμματος, προκειμένου να μην έχει τύχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συρρικνώθηκε.

Οι «δελφίνοι»
Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που σε νεοδημοκρατικά πηγαδάκια εξέφρασαν την άποψη πως το καλύτερο για το κόμμα είναι να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εφικτό, καθώς ο ίδιος ο Σαμαράς επιβεβαιώνει τον Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος πριν από ένα και πλέον μήνα είχε δηλώσει ότι «η Ν.Δ. θα ηττηθεί στις εκλογές, αλλά ο Σαμαράς δεν πρόκειται να παραιτηθεί».
Είναι προφανές ότι αυτήν τη στιγμή, με βάση τους συσχετισμούς στην Κ.Ο. της Ν.Δ., δεν υπάρχει τάση που να τεθεί ζήτημα διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος, αλλά όλοι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ειδικά εάν σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση.

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην Κ.Ο.

Η ακτινογραφία της Κ.Ο. έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι εσωτερικές ισορροπίες. Όλοι, αυτήν τη στιγμή, μετρούν δυνάμεις ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων και συζητούν τον ρόλο που θα διαδραματίσουν πρόσωπα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νίκος Δένδιας που κατέλαβε την πρώτη θέση στην Β΄ Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάκης Βορίδης.
Με μια πρώτη ματιά θα δει κανείς ότι στην Κ.Ο. η φιλελεύθερη ομάδα διατήρησε τις δυνάμεις της, αν και έχει καταγράψει απώλειες, υπάρχει ενίσχυση της ομάδας των βουλευτών που είναι πιστοί στον Αντ. Σαμαρά, ενώ είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των βουλευτών είναι «καραμανλικοί».
Ο ρόλος των «καραμανλικών» θα είναι καθοριστικός, παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν σε πολλές περιφέρειες και τη μη εκλογή αρκετών προσώπων, όπως π.χ. οι Ανδρέας Κουτσούμπας, στενός φίλος του Κ. Καραμανλή που εκλέγεται στην Βοιωτία, ο Σταύρος Καλογιάννης στα Γιάννενα, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στην Αρκαδία και ο Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία.
Στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για τη φυσιογνωμία της Ν.Δ. και τη στρατηγική της επόμενης μέρας, καθώς το κόμμα δεν μπορεί πλέον να γείρει προς τα δεξιά, όπως λένε πολλά κορυφαία στελέχη, καθώς ήδη υπάρχει ισχυρή άκρα δεξιά, και άρα πρέπει να στραφεί προς το κέντρο, μετά και την περαιτέρω μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ.
Αποδέκτης της γκρίνιας και της δυσαρέσκειας έχει γίνει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τονίζει σε όλους ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και ζητεί χαμηλούς τόνους.

 

Η «αυλή» στο εδώλιο

Η ηγεσία Σαμαρά, όσο και εάν από την πρώτη στιγμή βρήκε δικαιολογίες, θα εισπράξει όλο το κόστος της βαριάς ήττας, που εάν μάλιστα συνοδευτεί και από μια συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε., τότε μπορεί να πάρει τα χαρακτηριστικά στρατηγικής υποχώρησης. Η ηγεσία Σαμαρά βαρύνεται με σοβαρά λάθη, τα οποία και θα καταλογιστούν άμεσα στον ίδιο και στο περιβάλλον του. Έτσι ήδη οι εσωκομματικοί αντίπαλοι κάνουν λόγο για τα παρακάτω σημαντικά σφάλματα:
* Ο Σαμαράς προσδέθηκε χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς δική του εθνική ατζέντα, στις προσωπικές επιδιώξεις της Μέρκελ. Δεν έκανε τίποτε απολύτως για να προστατέψει την πολιτική παράδοση της κεντροδεξιάς, δηλαδή παρέδωσε άνευ όρων την πολιτική εξουσία στην τρόικα, με αποτέλεσμα να απαξιώσει το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου και να φέρει έτσι τον Τσίπρα στη θέση του εκπροσώπου του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Μιλούσε στον κόσμο, ο ίδιος και οι ακραίοι υπουργοί του, με τη φωνή των δανειστών. Ο πολιτικός λόγος τής Ν.Δ. έγινε έτσι η μεταγλώττιση της φωνής της τρόικας.
* Κορόιδεψε σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό σώμα, καθώς η διακυβέρνησή του δεν τήρησε απολύτως καμία προεκλογική δέσμευση (με εξαίρεση ορισμένους τομείς, όπως η παιδεία και ο τουρισμός). Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις προσάρμοζαν σε έναν βαθμό τις αποφάσεις τους και είχαν έναν βαθμό απόκλισης από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες. Ο Σαμαράς είχε τεράστια απόσταση ανάμεσα στα «Ζάππεια» και στις πράξεις του.
* Υποβάθμισε το Κοινοβούλιο, σε βαθμό κατάργησης. Νομοθετούσε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μεταφράζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών, τις οποίες διαβίβαζε στους βουλευτές στο παραπέντε, υποχρεώνοντάς τους να τις ψηφίζουν με την απειλή της διαγραφής. Κυβερνούσε με κατεπείγοντα και άσχετες τροπολογίες, ενώ ο ίδιος ήταν εξαφανισμένος και εμφανιζόταν μόνο στον προϋπολογισμό!
* Διολίσθησε προς την ακροδεξιά και έστρεψε τη Ν.Δ. σε μια αντιαριστερή ρητορεία, εντελώς ξένη προς την παράδοση της παράταξης. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ο ιδρυτής της Ν.Δ., ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν αυτός που νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Τοποθέτησε σε καίριες θέσεις τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς, όπως τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εμφάνισε την εικόνα ενός έξαλλου δεξιού πολιτικού της μετεμφυλιακής περιόδου. Αυτή η στροφή της Ν.Δ. άνοιξε κυριολεκτικά τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ, απενοχοποίησε σημαντικά τμήματα των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και τα οδήγησε απευθείας στην κάλπη της αριστεράς, που εμφανίστηκε ως ο μόνος υπερασπιστής της αστικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών.
* Διεξήγαγε μια εντελώς αποτυχημένη ακροδεξιά προεκλογική εκστρατεία. Αντί να προστρέξει σε έμπειρα πολιτικά στελέχη, επέλεξε άπειρα στελέχη, στα οποία μάλιστα έδωσε και εντολή να κινδυνολογούν με ακραίο τρόπο. Με τις γραφικές τους δηλώσεις εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης. Στο επιτελείο του είχε τοποθετήσει πρόσωπα χωρίς συνθετική ικανότητα, με ιδεολογικές εμμονές, πρόσωπα ουσιαστικά εκτός κλίματος και εποχής.
Επίσης οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του καταλογίζουν πως κυβερνούσε με την αυλή του και ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του:
● Αρνήθηκε συστηματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών και να υποστεί τον θεσμοθετημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο.
● Εμφανίστηκε ελάχιστα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και σε έντονα φορτισμένες στιγμές. Κατά κανόνα προτιμούσε το… καφενείο της Βουλής.
● Κράτησε σε απόσταση τους βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, προτιμώντας να συγχρωτίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τους πολύ στενούς συνεργάτες και φίλους του, δημιουργώντας μεγάλο κενό επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και μέρους της Ν.Δ.
● Δεν κάλεσε ποτέ τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς αρχηγούς –και κυρίως τον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό– για ενημέρωση σε κρίσιμα θέματα της πολιτικής ατζέντας.
● Δεν δέχθηκε να εκτεθεί σε τηλεμαχία με τους πολιτικούς αντιπάλους του πριν από τις εκλογές.
● Ακύρωσε συνέντευξή του σε μεγάλο ΜΜΕ – κατά τις φήμες, επειδή δεν του επέτρεψαν να ελέγξει τη λίστα με τις ερωτήσεις!
● Προτίμησε, αντιθέτως, μονολόγους τύπου «διαγγέλματος» και μια άθλια στημένη συνέντευξη, την οποία διηύθυνε ο ίδιος εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη ΝΕΡΙΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα