Μόλις 30 έλεγχοι σε 3 χρόνια για τη λίστα Λαγκάρντ

Μετά από 23 χρόνια αναβιώνει το Ειδικό Δικαστήριο. Ο λόγος για την πολύκροτη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να σβήσει τα ονόματα των στενών συγγενών του, οι οποίοι ήταν μεταξύ αυτών που αναφέρονταν στην περιβόητη λίστα.

Με το «καλημέρα» της δίκης, η πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών έκανε προσπάθεια να αποδομήσει τα πορίσματα από τις οικονομικές υπηρεσίες σε βάρος των τριών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο μεταξύ, επί τρία ολόκληρα χρόνια οι αρμόδιοι μηχανισμοί τού ΣΔΟΕ έχουν καταφέρει να ελέγξουν 30 από τους… 2.062 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Και οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν έχουν ακόμη καταλογίσει τα τυχόν πρόστιμα που έχουν προκύψει από μη φορολογητέα ύλη των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της πρώτης ημέρας της διαδικασίας στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα.
Μετά την έρευνα του ΣΔΟΕ, το οποίο με το πόρισμά του έδειξε για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου μη φορολογητέα ύλη ύψους 6.000.000 ευρώ, στο οποίο ο αναλογούν φόρος είναι –σύμφωνα με το κατηγορητήριο– 1.930.000 ευρώ, φύλλα καταλογισμού δεν έχουν γίνει ακόμη από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Η ζημία που αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι απειλήθηκε από την απόπειρα απιστίας του πρώην υπουργού δεν έχει ακόμη καταλογιστεί, κλονίζοντας το κατηγορητήριο και ενισχύοντας την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου. «Σήμερα ή αύριο θα τους κοινοποιήσουμε τις διαπιστώσεις μας μετά τον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασσίνας, ο οποίος έλεγξε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος που κατά την άποψή του αναλογεί στο οικογενειακό τους εισόδημα τη 15ετία που ερευνήθηκε αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ!
Ωστόσο, όπως είπε, 20 ημέρες μετά την κοινοποίηση των συμπερασμάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και εάν δικαιολογούν τα εισοδήματά τους, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. «Αν δεν υπήρχε αυτή η λίστα, θα ελέγχονταν αυτά τα πρόσωπα;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νίκος Πάσσος, προσπαθώντας και ο ίδιος να κατανοήσει την τόσο μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξαν οι μηχανισμοί και δεν κατάφεραν ακόμη να καταλήξουν ούτε καν στο πρόστιμο που θα πρέπει να καταλογίσουν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.
«Αν υπήρχαν άλλα ερεθίσματα, ενδεχομένως και να τους ελέγχαμε», είπε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλος. «Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, ψάχναμε σε βάθος 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό», είπε ο κ. Μασσίνας αναζητώντας άλλοθι. Για τους συνηγόρους τού πρώην υπουργού το κατηγορητήριο έχει κενά, ενώ οι κατηγορίες αλληλοσυγκρούονται και αυτό θα διαφανεί στη διαδικασία.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμαναν ότι τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού επεχείρησαν να καταθέσουν στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά, αλλά αυτά δεν έγιναν δεκτά από το ΣΔΟΕ καθώς, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, η προθεσμία που τους δόθηκε ήταν δεκαήμερη και τα στοιχεία υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα. Τη στιγμή που ο τότε υπουργός Οικονομικών, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του, δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν επί σειρά μηνών οι οικονομικές υπηρεσίες, κατέθεσε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου.
-Μάρτυρας: «Στο διάστημα που δόθηκε η δυνατότητα επαναπατρισμού κεφαλαίων με μικρό φόρο το 2010 δεν εντοπίσαμε επαναπατρισμό από τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου».
-Εισαγγελέας: «Η λίστα παραλαμβάνεται 29/10/10. Θυμάστε πότε δόθηκε η δυνατότητα και ως πότε διήρκεσε η δυνατότητα επαναπατρισμού;»
-Μάρτυρας: «Ήταν το 2010. Δεν θυμάμαι ακριβώς».
Οι δικαστές από την πρώτη ημέρα ασχολήθηκαν για το πώς χάθηκε το επίμαχο cd που έφτασε από τη Γαλλία στα χέρια της πρώην διευθύντριας του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσής Χατζή. «Σε ποιον το παραδώσατε; Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε; Γιατί χάθηκε;» ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν πρόεδρος και εισαγγελέας τη μάρτυρα, με τον πρόεδρο να λέει στην κα Χατζή: «Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε περισσότερα από όσα λέτε».

Ο Αλιβιζάτος
«Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε αυτή τη βλακεία ρισκάροντας το μέλλον του», παρατήρησε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως δεν υπήρχε η στενή συγγενική σχέση με τις εξαδέλφες του. «Ήταν ευφυής άνθρωπος, πήρε ρίσκα στη ζωή του», είπε ο μάρτυρας αναφερόμενος στον πρώην υπουργό.
Όπως είπε, γνώριζε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από τις αναφορές του θείου του, Μιχ. Παπακωνσταντίνου, και «ήταν απολωλώς πρόσωπο», καθώς ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο. «Κατεβαίναμε και στην ίδια εκλογική περιφέρεια, όπου απέτυχε μια ή δυο φορές», είπε.
-Πρόεδρος: «Νομίζω πως δεν θα ήθελε πλέον να ασχοληθεί με την πολιτική».
-Αλιβιζάτος: «Το λέω για να δείξω ότι με τις ξαδέλφες δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Διαπίστωσα πως ήταν πολύ ευφυής άνθρωπος. Πιστεύω ότι δεν θα ρίσκαρε το προσωπικό του μέλλον για να κάνει μια τέτοια βλακεία».
-Πρόεδρος: «Και όχι μόνο. Για τον χαρακτήρα του».
-Μάρτυρας: «Νομίζω ότι τον αδικεί το ύφος του όπου δείχνει αλαζονικό, ενώ δεν είναι. Τον ρώτησα τι έγινε; Και μου είπε “δεν ξέρω”. Εκείνη την περίοδο συγκρούστηκε με πολύ κόσμο λόγω των μέτρων και μπορεί να υπήρξε εκεί κάποιο θέμα».
-Εισαγγελέας: «Εσείς θεωρείται ότι το πρώτο όνομα που θα ερευνούσα αν είχα τη λίστα θα ήταν το δικό μου ή του πρωθυπουργού… Μα αυτοί είναι υπεράνω υποψίας. Δεν ξέρω εγώ αν έχω χρήματα στο εξωτερικό; Μπορεί να σκέφτηκε τους συγγενείς του…»
-Μάρτυρας: «Νομίζω ότι είναι ανθρώπινο… Δεν υποψιάζεσαι ότι θα αφήσεις ίχνη…»
Ο κ. Αλιβιζάτος έθεσε θέμα παραγραφής των αδικημάτων που αποδίδονται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τον μάρτυρα, ωστόσο η εισαγγελέας επεσήμανε ότι το θέμα δεν έχει λήξει, γιατί δεν έχει επιληφθεί το δικαστήριο.
Ο μάρτυρας, πάντως, διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής. «Μου έχει πει πως αυτό που επιθυμεί είναι να κριθεί επί της ουσίας», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα