Όποιος πρόλαβε, την… ιδιωτικοποίηση οίδε

«Όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν. Θα επανεξεταστούν, όμως, όλες όσες είναι σε εξέλιξη –και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια–, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης». Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σε πρώτη ανάγνωση είναι σαφές. Είναι όμως και ξεκάθαρο;

Αντιμέτωπος με τις πολιτικές του αρχές (και δεσμεύσεις) βρίσκεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η «κόκκινη γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χάσει το χρώμα της και όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι πια ανοιχτά. Η δέσμευση της κυβέρνησης μέσω του e-mail Βαρουφάκη είναι πως όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν. Με άλλα λόγια, τα όσα υποστήριζαν προεκλογικά στην Κουμουνδούρου ακόμα και για τον ΟΠΑΠ φυσικά και δεν ισχύει. Εκείνο όμως που δεν έχει μέχρι ώρας αποσαφηνιστεί είναι ποιες ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ανοιχτές.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει λάβαρο της επανάστασης την περίπτωση του Ελληνικού, αυτή τη στιγμή κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης καθώς λείπει μόνο η κύρωση από τη Βουλή.
Η «καυτή πατάτα» πάντως βρίσκεται στα χέρια του Π. Λαφαζάνη λόγω των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, οπότε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα είναι πως το σχέδιο π.χ. της «μικρής ΔΕΗ» μάλλον ναυαγεί.
Στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ασκούνται έντονες πιέσεις στις οποίες προς το παρόν αντιστέκεται. Συμπαραστάτη πάντως σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να βρίσκει τον συνάδελφό του Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στον υπερυπουργό Οικονομίας σημείωσαν ειδικά για τον διαγωνισμό των περιφερειακών αεροδρομίων πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διαγωνισμός αλλά με άλλους όρους και προδιαγραφές, δηλώνοντας ότι «το θέμα είναι υπό διερεύνηση πολιτικά και νομικά». Σαφέστατα αποτελεί υποχώρηση για την κυβέρνηση, η οποία είχε ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα σταματήσει! Και φυσικά όλα μάλλον ξεκινούν από το μηδέν, καθώς η αλλαγή των όρων θα απαιτήσει νέο διαγωνισμό. Για την ιστορία, μιλώντας με δημοσιογράφους ο Γ. Σταθάκης είχε ξεκαθαρίσει πως εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία διαχείρισης και η μείωση του χρόνου εκμετάλλευσης (προβλέπεται 40ετής περίοδος με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια).

Κάθετος…
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πάλι με δηλώσεις του για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, εμφανίστηκε κάθετος πως δεν πρόκειται να πουληθούν.
«Στον τομέα της ενέργειας δεν θα προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, ούτε στη ΔΕΗ ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Παραμένει στο ακέραιο ότι έχω πει», είναι η ενδεικτική του δήλωση. Μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στον Π. Λαφαζάνη υποστηρίζουν πως ο διαγωνισμός είναι στον αέρα, οπότε με το πάγωμά του δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους δανειστές.

Τι μέλλει γενέσθαι σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ
Ο υπουργός μένει πιστός στις προγραμματικές του θέσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, οι προθέσεις του για τη ΔΕΗ είναι:
– Ακυρώνεται, άμεσα, ο τεμαχισμός της σε μεγάλη και μικρή.
– Προσλαμβάνεται προσωπικό και οδηγείται σε πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
– Η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία και θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής.
– Ισχύει η δέσμευση για δωρεάν ρεύμα έως 300 κιλοβάτ σε 300.000 νοικοκυριά.
– Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ΔΕΠΑ, ανασυγκροτείται χωρίς μεσάζοντες και εγκαταλείπεται κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίησή της.
– Η τύχη της ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας έχει προχωρήσει αρκετά, θα εξαρτηθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για τα ΕΛΠΕ ο Π. Λαφαζάνης υποστηρίζει:
– Το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στη συμμετοχή του, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να αναπτύξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υποστηρίζει πως «μπορεί η ΔΕΗ να μειώσει κατά 20 έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα φέρει σημαντική μείωση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», σημειώνοντας: «Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σταματά κάθε εγκληματική υποβάθμιση των ΑΠΕ, οι οποίες αναβαθμίζονται με στόχο να παίξουν κεντρικό ρόλο στο τομέα των φυσικών πηγών. Ο Όμιλος ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή της οικονομίας και την απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση».
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο «πάγωσε» εξαιτίας των εκλογών. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως είναι η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments.
Πάντως, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι υποχρέωση κοινοτική, αλλά η προώθηση της ανεξαρτησίας των του Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη λειτουργία της αγοράς.
Η «μικρή ΔΕΗ» –για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων– περιελάμβανε το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης, εντός του 2015 θα γινόταν η ανακοίνωση του σχετικού διαγωνισμού, ενώ θα είχε προηγηθεί το «σπάσιμό» της. Ούτε και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Π. Λαφαζάνης θα πρέπει να βρει τρόπο να «σπάσει» το μονοπώλιο στους λιγνίτες και να υλοποιήσει την κοινοτική οδηγία για ισότιμη πρόσβαση στα υδροηλεκτρικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα