Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα που Ελλάδα και δανειστές μετρούν κέρδη και ζημιές, κάποιοι άλλοι όπως ο γνωστός ιστορικός, Μαρκ Μαζάουερ, εξετάζουν ήδη τους κινδύνους που θα μπορούσε να σημαίνει για την Ε.Ε. μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους ήταν ένας θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Τώρα που το ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν αποτύχει».

Αναφερόμενος στο εύθραυστο ευρωπαϊκό εγχείρημα εστιάζει κυρίως στις δημοκρατικές επικλήσεις των ακροδεξιών: «Η σημερινή ακροδεξιά μιλάει τη γλώσσα της δημοκρατίας και η εκλογική της δύναμη μπορεί προς το παρόν να καθιστά τη γλώσσα αυτή ειλικρινή. Αλλά πρόκειται για μια πολύ μικρή παρηγοριά. Αυτό το οποίο πρεσβεύει μπορεί να γίνει πιο θανάσιμο για την Ε.Ε. από οτιδήποτε μπορεί να εξαπολύσουν οι ακροαριστεροί λαϊκιστές», συμπληρώνοντας πως «μολονότι επικρίνουν την πορεία που έχει πάρει η Ε.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποδέμος της Ισπανίας παραμένουν αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις δυνάμεις της δεξιάς».
Σύμφωνα με τον Μ. Μαζάουερ, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβολίζει την αποκήρυξη της Ευρώπης, αλλά τον επαναπροσδιορισμό της».
Εκτιμά πως είναι πολύ δελεαστικό να διαγράψει κανείς τους Έλληνες ως ανεύθυνους ακραίους και να τους δείξει την πόρτα της εξόδου. «Μόνο που τότε μπορεί να τους ακολουθήσουν και άλλοι έξω από το ευρώ ή ακόμα και έξω από την ίδια την Ε.Ε., γυρίζοντας την Ευρώπη πίσω στο σημείο που βρισκόταν όταν ξεκίνησε το σχέδιο της ενοποίησης πριν από μισό αιώνα».
«Αν η ψήφος των Ελλήνων ήταν υπέρ της αλληλεγγύης, επέδειξε μια αρετή που το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου την έχει ξεχάσει. Οι Γερμανοί ή Φινλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να νιώθουν ότι έχουν επιδείξει αρκετή αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Αλλά στην πραγματικότητα έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τα δικά τους τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων αν η Ελλάδα δεν λάμβανε πακέτο διάσωσης, και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό», τονίζει.
Με τον Βρετανό ιστορικό φαίνεται να συμφωνούν και τα γερμανικά συνδικάτα, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «ο πολιτικός σεισµός που συνέβη στην Ελλάδα, δεν είναι µόνο µια ευκαιρία για την ίδια τη χώρα που βρίσκεται ακόµα σε κρίση, αλλά και µια ευκαιρία για να επανεξεταστούν και να διορθωθούν οι οικονοµικές και κοινωνικές πολιτικές της Ε.Ε.».
Συμπληρώνουν δε πως «στους κατηγορηµατικούς όρους, υπό τους οποίους δόθηκε η οικονοµική βοήθεια στην Ελλάδα, δεν άξιζε από την αρχή η ονομασία “µεταρρυθµίσεις”. Τα δισεκατοµµύρια που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα, χρησιµοποιήθηκαν κατά πλειοψηφία για τη διάσωση του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Ταυτόχρονα, η χώρα οδηγήθηκε µέσω βάρβαρων πολιτικών λιτότητας στη µεγαλύτερη ύφεση και στο µεγαλύτερο δηµοσιονοµικό έλλειµµα στην Ε.Ε. Το αποτέλεσµα ήταν µια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούµενο για την Ευρώπη».
Τονίζεται πως «κανένα από τα δοµικά προβλήµατα της χώρας δεν λύθηκε. Αντιθέτως προστέθηκαν και άλλα. Ήταν µια πολιτική της αποδόµησης και όχι της ανοικοδόµησης. Οι πραγµατικές δοµικές µεταρρυθµίσεις που θα άξιζαν τον χαρακτηρισµό αυτό, ανοίγουν δρόµο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αντί να διώχνουν τη νέα και άριστα καταρτισµένη γενιά στο εξωτερικό. Οι πραγµατικές δοµικές µεταρρυθµίσεις καταπολεµούν τη φοροδιαφυγή. Οι πραγµατικές δοµικές µεταρρυθµίσεις καταπολεµούν την πελατειακή πολιτική και τη διαφθορά στις δηµόσιες συµβάσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα