Σκληρό ροκ για να βρει το… δίκιο του

Σε μία περίοδο έντονης κριτικής για τους συνεργάτες του, την προεκλογική τακτική που ακολούθησε, αλλά και γενικά την πορεία της διακυβέρνησης του ο Αντώνης Σαμαράς αυτές τις ημέρες νιώθει –παραδόξως- ανακουφισμένος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το ανέλπιστο δώρο που έλαβε από την κυβέρνηση με τη συνέχιση του μνημονίου, αλλά και η λίστα Βαρουφάκη προς τους δανειστές επιτρέπουν στον Αντώνη Σαμαρά και τους στενούς του συνεργάτες να ομιλούν για δικαίωση. Παράλληλα του δίνει ένα επιπλέον όπλο για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο, στις δύο κομματικές συνεδριάσεις και ειδικά σε αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 8 Μαρτίου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά του να βρει τα αντιπολιτευτικά του βήματα, κρίνει ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει πολύ γρήγορα, αρκεί βέβαια να μην υπάρχει εσωτερική αναταραχή στο κόμμα του. Ο ίδιος, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά προβλήματά του, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν βγει τα μαχαίρια για τη συμφωνία. Ο Αντ. Σαμαράς, τονίζει σε συνομιλητές του ότι αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα, σωφροσύνη, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, ώστε να αξιοποιήσει την εσωτερική αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχο να μετατεθεί όλο και πιο μακριά και η εσωτερική συζήτηση στο κόμμα του για την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου.

Οι διαρροές
Η υπό τον Αντ. Σαμαρά ηγετική ομάδα μεταδίδει ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει η ΝΔ να δείξει ότι έχει θέμα στο εσωτερικό της και οφείλει να στείλει μήνυμα στην κοινωνία πως παραμένει η εθνική δύναμη ευθύνης. Ως εκ τούτου, αυτό που διαρρέουν από τη ΝΔ είναι ότι «αυτή τη στιγμή αντιπολιτεύονται τα κυβερνητικά στελέχη την κυβέρνησή τους και άρα εμείς πρέπει να πείσουμε για την ορθότητα της πολιτικής μας, ανεξάρτητα εάν καταδικάστηκε στις εκλογές».
Παράλληλα από τη ΝΔ, προβάλλονται ιδιαίτερα οι απόψεις του Μανώλη Γλέζου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Αλέξη Μητρόπουλου, της Σοφίας Σακοράφα, του Κώστα Λαπαβίτσα κ.ά. που ουσιαστικά θέτουν μια σειρά ενστάσεων για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Εurogroup.
«Τα ίδια τα στελέχη τους ακυρώνουν αυτό που από το Μαξίμου ονομάζουν μεγάλη επιτυχία», αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ και υποστηρίζουν ότι σταδιακά αναδεικνύονται οι πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας και τίθενται στο συρτάρι πολλές βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, η ΝΔ υποστηρίζει ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός πως η υπόσχεση της κυβέρνησης να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες αναστέλλει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό τμήμα των προγραμματικών της δηλώσεων. «Όλο και πιο έντονα γίνεται ξεκάθαρο, όσο περνάνε οι μέρες, πως όταν λες προεκλογικά ‘‘σκίζω τα μνημόνια και καταργώ το μνημόνιο με ένα άρθρο’’ απέχει έτη φωτός από αυτό που βλέπουμε» υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ.

Δεν πείθουν…
Το μεγάλο πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να πείσει, ακόμα και εάν έχει δίκιο, καθώς το 80% περίπου των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εγκρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως παραδέχονται κεντρικοί βουλευτές της ΝΔ, που δεν ανήκουν στην ηγετική ομάδα για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν σβήνονται μονοκονδυλιά τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και η δικαίωση δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη» αναφέρουν πιο ψύχραιμα στελέχη, ενώ σημειώνουν ως μελανό σημείο την αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία», ότι ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έγραψε την ανακοίνωση του ΕΛΚ, κάτι που ακόμη δεν έχει διαψευσθεί!
Επιμονή το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, αλλά…
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι όλες οι τελευταίες εξελίξεις όχι μόνον δικαιώνουν την κυβερνητική του προσπάθεια αλλά, επιπλέον, ισχυροποιούν και τη δική του θέση έναντι της κριτικής που αναμένεται να δεχθεί στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, η απόφασή του να απαντήσει στην επιχειρηματολογία Βαρουφάκη (βλ. παρακάτω) τόσο για τη λαθρεμπορία καυσίμων και τσιγάρων (σ.σ. που μοιάζει να έχει ερείσματα στην Ευρωζώνη) όσο και για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου (εκτός μισθών και συντάξεων) ενέχει και ένα στοιχείο απάντησης στις επικρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και στο επικοινωνιακό πλαίσιο που επιδιώκει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε τη βούληση να αντιπαρατεθεί με όσους λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία και, αντιθέτως, υλοποιούσε μία μονοδιάστατη πολιτική περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και παροχές.
Κατ’ αναλογία, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να αποσείσει από πάνω του την καταγγελία που επεδίωξε να του απαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεπικουρία και κάποιων «γαλάζιων», ότι δηλαδή λειτουργεί με όρους παρένθεσης έναντι της κυβέρνησης, αναμένοντας την κατάρρευσή της (και μαζί της χώρας) προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία. Ο κ. Σαμαράς, έχοντας ήδη δει πολλά «γαλάζια» στελέχη να παίρνουν αποστάσεις από τα σχετικά σενάρια, απάντησε ότι δεν είναι, προφανώς, ο ίδιος που οδηγεί σε μία αριστερή παρένθεση, αλλά τα ίδια τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα πορευτεί στις δύο κομματικές συνεδριάσεις έχοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως όπλα στη φαρέτρα του, αποστομώνοντας όσους ετοιμάζονται να του ασκήσουν κριτική «από αριστερά» για τις σκληρές, πλην αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει από τον Ιούνιο του 2012, με αιχμή τη φορολογία και τον περίφημο ΕΝΦΙΑ.
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του, άλλωστε, εκτιμούν ότι πολύ σύντομα όταν οι άξονες Βαρουφάκη θα πρέπει να μετασχηματιστούν σε διατάξεις νόμου, η αποκάλυψη της λαϊκιστικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 2,5 τελευταία χρόνια, θα είναι απόλυτη.

«Ανοησίες τα περί παρένθεσης» λέει ο Καραμανλής
Βέβαια τα σχέδια του Αντ. Σαμαρά μπορεί να ανατραπούν εάν ισχύουν τα όσα διαρρέουν οι καραμανλικοί. Ότι, δηλαδή, ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στους συνομιλητές του ο Κώστας Καραμανλής τονίζει πως «όλα αυτά που ακούγονται περί αριστερής παρένθεσης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι… ανοησίες».
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν επίσης με έμφαση, ότι πρώην αρχηγός της ΝΔ εκφράζεται με θετικά λόγια για τον «πιτσιρικά», όπως αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Όσο για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ που θα κάνει απολογισμό της ήττας; Ο Κ. Καραμανλής φέρεται να είπε: «Θα πάω, θα ακούσω τον Σαμαρά και θα αποχωρήσω».
Κέρδισε πόντους στο εσωκομματικό περιβάλλον ο Σαμαράς με αποδομώντας σημείο-σημείο το e-mail Βαρουφάκη
Το μότο που ακούγεται τελευταία στην Συγγρού είναι ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ συναντηθήκαμε στην έξοδο του Μνημονίου. Μόνο που εμείς βγαίναμε, ενώ αυτοί εισέρχονταν». Έτσι ήδη στην Συγγρού έχουν ρίξει όλο το βάρος σε εργασιακά, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φυσικά στον ΦΠΑ. Κάθε στέλεχος του οικονομικού και αναπτυξιακού επιτελείου της Λεωφόρου Συγγρού έχει αναλάβει να παρακολουθεί συγκεκριμένο τομέα του κυβερνητικού έργου, γεγονός που φάνηκε από τα συντονισμένα πυρά πρώην υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του email Βαρουφάκη προς τους «θεσμούς», πρώην τρόικα.
Οδηγός στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ θα είναι για το επόμενο διάστημα η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά με τα 16 σημεία, με την οποία θέλησε να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδέχεται πλήρως τις προ εκλογών αποφάσεις, με μία διαφορά όπως σημειώνουν από τη Συγγρού: το e-mail Βαρουφάκη, υιοθετεί το e-mail Χαρδούβελη στη δυσμενέστερη εκδοχή του.
Στο ερώτημα πως θα κινηθεί κοινοβουλευτικά από εδώ και πέρα η ΝΔ, έχει απαντήσει ήδη ο Κώστας Καραγκούνης. «Στο e-mail Χαρδούβελη είχαμε βάλει “κόκκινες” γραμμές. Σε αυτά που δεν είχαμε βάλει “κόκκινες” γραμμές θα τα ψηφίσουμε», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Πάντως όποια κριτική κι εάν ασκείται στον Αντ. Σαμαρά για τη διακυβέρνηση του, για την ηπιότητα στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για την τακτική που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο, οι περισσότεροι εντός της ΝΔ αναγνωρίζουν πως η απάντηση που έδωσε ο ίδιος στη λίστα Βαρουφάκη ήταν εμπεριστατωμένη αποδεικνύοντας το μέγεθος της κυβίστησης του ΣΥΡΙΖΑ., κερδίζοντας παράλληλα πόντους στο εσωκομματικό περιβάλλον.
Τα 16 σημεία στα οποία αναφέρθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της ΝΔ είναι τα ακόλουθα:
1ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ. Και μάλιστα περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις! Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί (προσωρινά) μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η σημερινή όμως Κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά.
2ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση (για παράδειγμα την ετήσια μείωση του χρέους κατά 5%). Να θυμίσουμε ότι το πρώτο στάδιο δεν το ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων».
3ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Να θυμίζουμε ότι καταψήφιζε στη Βουλή κάθε αντίστοιχο μέτρο μέχρι σήμερα.
4ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των Υπουργείων (spending review), όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε έξι Υπουργεία. Η ίδια ως αξιωματική αντιπολίτευση, σταθερά τότε καταψήφιζε.
5ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει τις διατάξεις που ήδη είχε καταρτίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για τις μη-μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά.
6ο) Δεσμεύεται να συνεχίσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον έλεγχο των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
7ο) Δεσμεύεται να συνεχίσει (“continue…”) από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Όλα αυτά τα κατήγγειλε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες.
8ο) Δεσμεύεται να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Κι αυτά – ποιος δεν θυμάται – τα κατήγγελλε μέχρι πριν λίγο.
9ο) Δεσμεύεται να καταργήσει «φόρους υπέρ τρίτων». Μέχρι σήμερα, είχε καταψηφίσει όλους τους φόρους που κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικών συντάξεων.
10ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Ήδη η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει επιπλέον 740 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό και πρόσθετα 700 εκατομμύρια στο email Χαρδούβελη για χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής για το 2015. Και είχε μάλιστα προχωρήσει όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου υλικού.
11ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο. Μέχρι προχθές διαφωνούσε κατηγορηματικά και με αυτό. 12ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει σε δομές «αυθεντικής αξιολόγησης» στο Δημόσιο, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλοι θυμόμαστε πόσο κατηγορούσε όλα αυτά τα μέτρα ως αντιπολίτευση, μέχρι πριν λίγο.
13ο) Δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους «με ένα νόμο και ένα άρθρο».
14ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας «σε εύλογο χρόνο», δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως και έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO. Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
15ο) Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ. Μέχρι σήμερα δεν είχε ψηφίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε μία!
16ο) Διακηρύσσει ότι τα μέτρα «ανθρωπιστικής κρίσης», θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο δημόσιο!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα