Τα «γαλάζια» φυντάνια που φωνάζουν «παρών»

Ακόμα κι αν δεν υπάρξουν εξελίξεις άμεσα, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία έχει φουντώσει για τα καλά…

Αφήνοντας στην άκρη τις μάχες χαρακωμάτων που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος από τα έμπειρα στελέχη, η «Α» ρίχνει τον προβολέα στα νέα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η θητεία της στο υπουργείο Τουρισμού, απογείωσε τις μετοχές της στο πολιτικό χρηματιστήριο. Προέρχεται από μία οικογένεια που έχει βαθιά πολιτική παράδοση και έχει αποδείξει πως διαθέτει πολλές φρέσκες ιδέες. Η 39χρονης βουλευτής ποντάρει ιδιαίτερα σε δύο στοιχεία: την υπευθυνότητα που τη χαρακτηρίζει σε κάθε project που αναλαμβάνει, αλλά και την εξωτερική της εμφάνιση που την κάνει ακόμα πιο προσιτή στη βάση του κόμματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, καθώς οφείλει την ανέλιξη της στην ευκαιρία που της έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Τουρισμό, φαίνεται πως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπει στη μάχη της διαδοχής –εάν και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας.

Κώστας Μπακογιάννης: Είναι νέο πολιτικό πρόσωπα, με το «βαρύ» επώνυμο του πατέρα του Παύλου, που ακούγεται όλο και πιο δυνατά τα τελευταία χρόνια. Αν και πολλές φορές εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από τις κινήσεις της οικογένειάς του, χτίζει το δικό του προσωπικό προφίλ μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο γιος της Ντόρας Μπακογιάννη, χαρακτηρίζεται επιτυχημένος στη μέχρι σήμερα διαδρομή του και επιχειρεί πλέον να πλασαριστεί όσο πιο ψηλά γίνεται στην ιεραρχία της ΝΔ. Οι… κακές γλώσσες λένε, πως η μητέρα του και πολύπειρη βουλευτής, έχει αφήσει στην άκρη τις όποιες αρχηγικές βλέψεις όχι, προκειμένου να στρώσει το έδαφος για τον 36χρονο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Ανδρέας Παπαμιμίκος: Στον πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ πιστώνεται πως κατάφερε και διατήρησε τη συνοχή του κομματικού μηχανισμού, παρά την χαμένη εκλογική μάχη. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τον στήριξε ανοιχτά, καθώς ακόμα και σε κλειστές συσκέψεις όχι μόνο δεν του χρεώνει μερίδιο της ήττας, αλλά αντιθέτως επιχειρηματολογεί πως το κόμμα δεν «έχασε» στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Σε δηλώσεις του, πάντως, ο 36χρονος δικηγόρος παίρνει αποστάσεις από τις θέσεις της σημερινής ηγετικής ομάδας της Συγγρού και όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε πως οι βλέψεις του φτάνουν αρκετά ψηλά.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η σύγκρουση του με τη σημερινή ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης, ενίσχυσε το προφίλ του 36χρονου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Έχοντας χρόνια εμπειρίας από επιτροπές και άλλα όργανα της ΝΔ, κρατά χαμηλούς τόνους για την ώρα. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως στην άκρη του μυαλού του δεν έχει ηγετικές βλέψεις. Ιδιαίτερα αγαπητός στη Βόρειο Ελλάδα, ποντάρει και στις πολύ καλές σχέσεις που έχει τον Κώστα Καραμανλή, αν και ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να εκφράσει στήριξη προς τον οποιονδήποτε νυν ή εκκολαπτόμενο διάδοχο.

Σάκης Ιωαννίδης: Ο 32χρονος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ήταν από τα πρώτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε να ξεκινήσουν εσωτερικές διαδικασίες για την αποτίμηση των αιτίων της εκλογικής ήττας. Πολλοί, λόγω ιδιοσυγκρασίας, αδυνατούν να τον δουν στην πρώτη γραμμή του κόμματος, όμως άλλοι τόσοι εκτιμούν την οργανωτική του ικανότητα και βλέπουν ένα στέλεχος με ηγετικές βλέψεις. Δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει πως «γαλάζια» νεολαία είναι το μαζικότερο και πιο ζωντανό κομμάτι του κόμματος -κάτι που αποδείχθηκε κατά την προεκλογική περίοδο- και σε περίπτωση που τεθεί θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση, μπορεί και να καθορίσει τις εξελίξεις. Θεωρείται, πάντως, απίθανο μία τόσο βαθιά… βουτιά στην κομματική επετηρίδα.

Γιώργος Παπανικολάου: Αθόρυβος, αλλά ιδιαίτερα μεθοδικός και ικανός, ο 37χρονος δήμαρχος Γλυφάδας έχει… κολλήσει αρκετά ένσημα στην πολιτική, ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ως ευρωβουλευτής. Το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Βουλής και κομματικών μηχανισμών συνιστά μεν μειονέκτημα, όμως του εξασφαλίζει πως είναι αρκετά πιο «άφθαρτος» σε σχέση με άλλα στελέχη. Εάν αποφασίσει να κινηθεί για να ανέβει στην ιεραρχία του κόμματος, αυτό θα είναι από θέση λίγα μέτρα πιο πίσω από τους υπόλοιπους. Το γεγονός, πάντως, ότι η Μαριέττα Γιαννάκου τον κάλεσε στο γεύμα της Αθηναΐδας, δείχνει πως το όνομα του «ακούγεται» στο κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα