«Χτίζουμε διεθνείς σχέσεις με βάση το συμφέρον της Ελλάδας»

Μήνυμα πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιλέγει, με βάση το συμφέρον της, με ποια τρίτη χώρα θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της χωρίς να ζητάει άδεια, έστειλε με συνέντευξη του στον τ/σ Alpha ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Είμαστε ισότιμοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Τηρώντας τους κανόνες της, βεβαίως, έχουμε κι εμείς δικαίωμα να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αν αυτό συμφέρει την πατρίδα μας. Δε θα σηκώνουμε το χέρι σαν μαθητές που ζητούν άδεια…» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ενστάσεις της κυβέρνησής του για τις κυρώσεις προς τη Μόσχα λέγοντας μόνο η Τουρκία είναι η μόνη κερδισμένη απ αυτές. «Και δε μιλάει κανείς γι αυτό. Εμείς, δηλαδή, θα τρώμε μόνο “φάπες”; Κάποιοι νόμιζαν ότι η Ελλάδα της φάπας των τελευταίων πέντε ετών έπρεπε να συνεχίσει να είναι της φάπας. Ε, δεν είμαστε!» σημείωσε.

Σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου επανέλαβε πως το βασικό λάθος ή η υποχώρηση της χώρας έγινε στο δεύτερο μνημόνιο όπου προβλέπεται ότι τα λεφτά που παίρνουμε ως χρέος δεν συμψηφίζονται με παλιότερα χρέη. «Αυτό είναι λάθος… Αν δεν αναγνώριζαν (σ.σ. το χρέος οι Γερμανοί), δεν θα μας ζητούσαν να υπάρχει αυτή η ειδική ρήτρα περί μη συμψηφισμού» πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα