Στο ΣΔΟΕ, στην Ευελπίδων και στους χούλιγκανς το ποδόσφαιρο

Ελλάς το μεγαλείο σου… Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για μία ακόμη φορά στον πάτο. Οπαδική και παραγοντική βία, φορείς που στρουθοκαμηλίζουν και μία κυβέρνηση που, αν και νέα, εφαρμόζει παλιές μεθόδους, καθιστούν το άθλημα εγκλωβισμένο στα ίδια και τα ίδια, δίχως να διαφαίνεται από κάποια πηγή η οδός της διαφυγής από το τέλμα.

Το πρωτάθλημα διακόπηκε για μία ακόμη φορά, οι ξένοι ποδοσφαιριστές άρχισαν ήδη να ψάχνονται για το πώς θα φύγουν, και στη Λίγκα οι παράγοντες «σφάζονται» στο περιθώριο εντός ντέρμπι που λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα.

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Στο συμβούλιο της Λίγκας συμβαίνουν πρωτοφανείς καταστάσεις, κάτι που αποδείχθηκε και στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το ντέρμπι άναψε τα πάθη, οι παράγοντες… απασφάλισαν και το κακό –συναπάντημα– δεν άργησε μα συμβεί. Οι πρόεδροι των ΠΑΕ δίδαξαν… ήθος, μεταφέροντας την… εξέδρα της Λεωφόρου στα γραφεία της Λίγκας. Η εικόνα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, να διαπληκτίζεται με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο, και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους ύβρεις που ούτε στο… γήπεδο δεν θα ακούγονταν, αποτελεί την τρανή απόδειξη ότι, επί της ουσίας, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει… πτωχεύσει. Πώς να διδάξεις ήθος και σωστή συμπεριφορά στους οπαδούς, όταν ο ίδιος δεν μπορείς να συγκρατηθείς και να κινηθείς μέσα στα όρια που επιβάλλεται και από τους νόμους; Το επεισόδιο στη Λίγκα ήταν πολύ σοβαρό, ένας μπράβος κτύπησε με γροθιά τον πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και νυν αντιπρόεδρο, Βασίλη Κωνσταντίνου, και όλα αυτά ενδιαμέσω καταγγελιών του Βαγγέλη Μαρινάκη περί στημένων επεισοδίων από πλευράς του Παναθηναϊκού, στο ντέρμπι της Λεωφόρου! Για όλα αυτά, δεν υπάρχει αθλητική Δικαιοσύνη; Δεν συνιστούν αδικήματα όσα συνέβησαν; Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν ενημερώθηκε για τίποτα; Την ίδια ώρα, σε ποινικό επίπεδο, ενώ οι εισαγγελείς μπορούν να ασκήσουν αυτεπάγγελτα δίωξη βασιζόμενοι στον νόμο περί βίας στα γήπεδα, δεν έχει κουνηθεί… φύλλο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Οι καταγγελίες του ΟΦΗ για φοροδιαφυγή του ΠΑΟ

Το επεισόδιο στη Λίγκα ξεκίνησε όταν είχε πάρει τον λόγο ο εκπρόσωπος του ΟΦΗ, Νίκος Μαχλάς, θέλοντας να υποστηρίξει τη θέση της ΠΑΕ μπροστά σε όλα αυτά που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, «καυτηριάζοντας» τις ενέργειες του νομικού Γιάννη Οικονομάκη ακριβώς όπως τα έχει γράψει η «Α» το τελευταίο διάστημα, περί ευνοϊκής μεταχείρισης προς συγκεκριμένες ομάδες.

Τότε, ως άλλος συνήγορος του κ. Οικονομάκη, παρενέβη η πλευρά του Παναθηναϊκού με τον Γιάννη Αλαφούζο, κάνοντας πάλι λόγο για τα χρέη του ΟΦΗ. Ο Νίκος Μαχλάς βγήκε στην αντεπίθεση, πετώντας τη «βόμβα». Ο επικεφαλής των Κρητικών τόνισε προς την πλευρά του «τριφυλλιού» ότι δεν πρέπει να μιλούν αυτοί για υγιή ανταγωνισμό, καθώς υπάρχει σαφή παρανομία στον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων στη Λεωφόρο, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό συγκριτικά με τις άλλες ομάδες. Παράλληλα, κατέθεσε στο σώμα της Λίγκας υπόμνημα στο οποίο αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο διαθέτει τα εισιτήρια της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Σύμφωνα με την πλευρά του ΟΦΗ υπάρχει παράβαση στα όσα προβλέπονται στην προκήρυξη του πρωταθλήματος, ενώ καταγγέλλει ακόμα και για φοροδιαφυγή, γεγονός που αν αποδειχθεί, θα δημιουργήσει πολλούς κραδασμούς, καθώς ο Παναθηναϊκός εξασφάλιζε την αδειοδότησή του βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, έχοντας ως «συνεργούς» τόσο την ΕΠΟ όσο και τη Super League!

Στο υπόμνημα, η ΠΑΕ του Ηρακλείου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ δεν εκδίδει θεωρημένα εισιτήρια με διαφορετικές τιμές για την ίδια θύρα αλλά επί του πρακτέου χρεώνει διαφορετικές τιμές υποχρεώνοντας τον απλό φίλαθλο να καταβάλλει εισφορά προς την Παναθηναϊκή Συμμαχία άλλως δεν του επιτρέπει την είσοδο».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο της καταγγελίας του ΟΦΗ και μετά από υπολογισμούς για τη σεζόν 2012/13 που η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε διαθέσει περίπου 320.000 εισιτήρια με μέση τιμή €30, με την πολιτική που ακολουθεί, έχει αποφύγει να πληρώσει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από την έναρξη της περιόδου 12/13 έως σήμερα, εκ των οποίων το 30% περίπου αφορά σε ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο, φυσικά, συνιστά κακούργημα.

Από την πλευρά τους, οι Κρητικοί δεν πρόκειται να αφήσουν αυτή την υπόθεση ακόμα κι αν υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική και μάλιστα ήδη προέβησαν σε σοβαρή καταγγελία στους οικονομικούς εισαγγελείς που εδρεύουν στον ΣΔΟΕ.

Οι ευθύνες του νομικού συμβούλου της Λίγκας, κ. Οικονομάκη, ο οποίος φέρεται να είναι κινητήριος μοχλός στο παρασκήνιο, είναι πολύ μεγάλες καθώς δεν πραγματοποίησε ποτέ καμία έρευνα, ενώ όλως τυχαίως ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του μέσα στη Λίγκα.

Είναι και… ξεχασιάρηδες

Ο ΟΦΗ έχει υποστεί τις συνέπειες της δράσης του για εξυγίανση και διαφάνεια στη Λίγκα, καθώς δεν του επιτρέπουν να σφραγίσει τα δελτία των νέων μεταγραφών του, του αφαίρεσαν παρανόμως βαθμούς και κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Η Λίγκα δεν συμπεριέλαβε στην ατζέντα του συμβουλίου τους Δευτέρας (2/3) το θέμα της φοροδιαφυγής του Παναθηναϊκού παρά μόνο το αίτημα της ΠΑΕ ΟΦΗ για αναφορικά με τις επιβληθείσες  ποινές εις βάρος της. Με έγγραφό του ο σύλλογος της Κρήτης, ζητά από τον πρόεδρο της Λίγκας, Γιώργο Μποροβήλο, να συμπεριλάβει στην ατζέντα και το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σε περίπτωση που αποδειχθεί, συνιστά σαφή παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο του συνεταιρισμού. Ωστόσο, οι Κρητικοί δεν σταματούν την πολιτική τής φουλ επίθεσης, καθώς ζητούν επιπλέον να συζητηθεί το ενδεχόμενο της λύσης της συνεργασίας με τον Γιάννη Οικονομάκη, «με δεδομένο εσφαλμένες νομικές τοποθετήσεις και ερμηνείες που έχει ζημιώσει τη Super League, ηθικά και υλικά».

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Καταγγελία «φωτιά» του ΟΦΗ στο ΣΔΟΕ

Όπως αναφέρουμε, λοιπόν, στο ρεπορτάζ ο ΟΦΗ έχει πάρει απόφαση για φουλ επίθεση κατά του Παναθηναϊκού και γενικότερα όποιας ομάδας τεθεί απέναντί του. Οι Κρητικοί δεν μένουν στα λόγια και ήδη σοβάρεψαν σε μεγάλο βαθμό το «παιχνίδι» αφού προχώρησαν σε καταγγελία στον ΣΔΟΕ κατηγορώντας εκτός από τον Παναθηναϊκό και φυσικά τη διοίκησή του για τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων, όλους τους φορείς που ουσιαστικά έχουν ρόλο «συνεργού» στην κατά τον ΟΦΗ παρανομία των «πρασίνων».

Η «Α» έχει εξασφαλίσει το έγγραφο με την καταγγελία της κρητικής ΠΑΕ και η οποία έχει ως εξής:

ΟΦΗ ΠΑΕ

Καντάνου αρ. 60, Ηράκλειο, Κρήτη, τ.κ. 71303, Τηλ.: 281263758, fax: 2810318420

Προς το

Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Πειραιώς 207, Αθήνα

Υπόψιν

Κου Παναγιώτη Αθανασίου, Προϊσταμένου Οικονομικής Εισαγγελίας

Κου Ιωάννη Δραγάτση, Επίκουρου Εισαγγελέα Διαφθοράς

Ηράκλειο, 26-2-2015

Υπόμνημα – Καταγγελία

Αξιότιμοι κ.κ. Εισαγγελείς,

η ΠΑΕ ΟΦΗ κατέθεσε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία «ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», που έλαβε χώρα στις 24-2-2015, το επισυναπτόμενο στην παρούσα υπόμνημα. Το υπόμνημα αυτό αναφέρεται σε σειρά παραβάσεων της αθλητικής κανονιστικής νομοθεσίας (παραβάσεις της οικονομικής εγκυκλίου, της προκήρυξης συμμετοχής στο πρωτάθλημα, και του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου [ΚΑΠ]), αλλά κυρίως παραβάσεις (ποινικού και αστικού χαρακτήρα) της φορολογικής νομοθεσίας.

Με δεδομένο ότι η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ επί σειρά ετών υποχρεώνει τους φιλάθλους της για την αγορά εισιτηρίων να καταβάλλουν διπλάσιο ποσό από το αναγραφόμενο στο σώμα (του εισιτηρίου), για δε το ποσόν αυτό να χορηγεί απλά αθεώρητη απόδειξη, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ζημία στο κράτος ύψους 13% (ΦΠΑ), στα ερασιτεχνικά σωματεία (10%), στη Super League (4%), στην ΕΠΟ (4,5%) και στα ποσοστά 15% (χρήση γηπέδου), ΦΠΑ 23% (ποσό που αφορά το κόστος χρήσης γηπέδου) και για ΕΤΕΧ-ΤΑΥΑΠ (5%).

Με πρόχειρους υπολογισμούς, γίνεται αντιληπτό ότι πέραν του αδικήματος της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής ΦΠΑ, στοιχειοθετείται και το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για όλες τις παραβάσεις των παραπάνω φορέων, αφού με την παράλειψή τους να διεκδικήσουν τα ως άνω ποσά, ζημίωσαν τον φορέα που υπηρετούν με ποσά μεγαλύτερα των 120.000 ευρώ.

Την κυρίως ευθύνη φέρει η νομική υπηρεσία της Super League (που έχει τη νομική εποπτεία των υπηρεσιών διαχείρισης των εισιτηρίων της Super League), και η οποία για λόγους προσωπικής «πολιτικής» δεν ήλεγξε επί σειρά ετών τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

Αντιλαμβάνεσθε εάν όλες οι ΠΑΕ ακολουθούσαν το παράδειγμα της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και όριζαν τιμή την κατώτερη προβλεπόμενη ύψους 5 ευρώ, πόση θα ήταν η ζημία του κράτους και των λοιπών φορέων.

Διά της παρούσης, ως έχοντες έννομο συμφέρον, αλλά και για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, προβαίνουμε στην καταγγελία τής ως άνω περιγραφείσας πρακτικής χορήγησης εισιτηρίων από την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και είμεθα στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΑΕ ΟΦΗ

Ο Πρόεδρος

 

Επιπλέον, η «Α» σας παρουσιάζει την επιστολή του Νίκου Μαχλά με την οποία υπενθύμισε στον πρόεδρο της Super League, Γιώργο Μποροβήλο να συμπεριληφθεί στα θέματα ημερήσιας διάταξης και η συζήτηση για τα εισιτήρια του Παναθηναϊκού.

Ηράκλειο, 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣ:

SUPER LEAGUE

ΥΠ’ ΟΨΙΝ:

ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΥ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:

1) ΠΑΕ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

2) ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΠΟ Κο ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΙΡΤΖΙΚΗ

3) ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟ

Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της Super League την προσεχή Δευτέρα, 2 Μαρτίου, δεν έχει συμπεριληφθεί ως θέμα συζήτησης η σοβαρότατη καταγγελία της ΠΑΕ ΟΦΗ, μέσω υπομνήματος που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη 24/2, για τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, και τις σοβαρότατες ευθύνες για την –κατά τη γνώμη μας– παράβαση των εν ισχύι κανονισμών που αφορούν το πρωτάθλημα, ήτοι παράβαση της οικονομικής εγκυκλίου, της προκήρυξης του πρωταθλήματος, του ΚΑΠ, και βεβαίως της φορολογικής νομοθεσίας.

Όταν πωλούνται εισιτήρια σε μεγαλύτερη τιμή της αναγραφόμενης αξίας, κατά παράβαση των αθλητικών διατάξεων, τότε υφίστανται ζημία τα νομικά πρόσωπα της Super League, της ΕΠΟ, πέραν της ζημίας του Δημοσίου, ζημία για την οποία σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη αποσταλεί σχετική έγγραφη καταγγελία στους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς του ΣΔΟΕ.

Αντιλαμβάνεσθε πόσο βλάπτεται με την παραπάνω πρακτική πώλησης των εισιτηρίων ο υγιής ανταγωνισμός –που αποτελεί και την «καραμέλα» του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ– όταν κάθε ΠΑΕ με την ως άνω πρακτική θα μπορούσε να ορίζει ως ονομαστική τιμή εισιτηρίων τα 5 ευρώ και το υπόλοιπο ποσόν ύψους 15, 20, 30, 40 ή 50 ευρώ ως ενίσχυση της «ομιλίτικης» συμμαχίας, της «ολυμπιακής» συμμαχίας ή της παοκτζίδικης συμμαχίας.

Για τις εν λόγω παραβάσεις, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες του νομικού συμβούλου κ. Γιάννη Οικονομάκη, ο οποίος, αν και γνώριζε το γεγονός, «έκλεινε» τα μάτια, και δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. για την παράβαση αυτή, λόγω των γνωστών σχέσεών του με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

Ομοίως ευθύνες της ίδιας μορφής υπάρχουν και στη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, που επίσης γνώριζε την παράβαση αυτή νόμων και κανονισμών.

Διά της παρούσης, παρακαλούμε όπως τεθούν στα θέματα ημερήσιας διάταξης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Super League, της προσεχούς Δευτέρας 2/3, τα εξής:

1) Συζήτηση και λήψη απόφασης για τον τρόπο διάθεσης εισιτηρίων της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Προ της συζήτησης του ανωτέρω θέματος, παρακαλούμε να έχει κατατεθεί προς ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. σχετική έκθεση του νομικού συμβούλου της Λίγκας, κ. Γιάννη Οικονομάκη.

2) Συζήτηση και λήψη απόφασης για λύση της συνεργασίας με τον νομικό σύμβουλο κ. Γιάννη Οικονομάκη, με δεδομένο εσφαλμένες νομικές τοποθετήσεις και ερμηνείες που έχει ζημιώσει τη Super League, ηθικά και υλικά.

Τα ως άνω θέματα τίθενται εντός των προβλεπομένων χρονικών περιθωρίων και παρακαλούμε να μην τεθούν προσκόμματα για την ενώπιον του συμβουλίου συζήτησή τους.

Επίσης, παρακαλούμε όπως η συζήτηση για τα ως άνω θέματα διεξαχθεί προ των λοιπών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Με εκτίμηση

Με εντολή Δ.Σ.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΧΛΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα