Εστίαση στα σημαντικά με «όχημα» τη μουσική και συμπαραστάτη τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ΑΕ, είναι ο κεντρικός υποστηρικτής του εμβληματικού μουσικού έργου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, το οποίο θα παρουσιάσει και διευθύνει ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Τα έσοδα της μουσικής εκδήλωσης θα διατεθούν στη ΜΚΟ Αποστολή για τα συσσίτια που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή σε άστεγους και απόρους. Η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στις ευπαθείς ομάδες, συνεχίζει να υποστηρίζει ενέργειες που έχουν ως στόχο την έμπρακτη ενίσχυση συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

image001

Απόλυτα εναρμονισμένο με τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα στην χώρα μας , το έργο αυτό αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα αξιοπρέπειας και Ελευθερίας που τόσο μας απασχολούν στις μέρες μας. Σύμφωνα με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, «το έργο εστιάζεται αφενός, σε τρεις σημαίνουσες λέξεις που εκφράζονται ως συλλαλητήριο “Λόγος”, “Έργο”, “Νόημα” και αφετέρου, στην εμπέδωση του ορίζοντα της Τέχνης, ώστε να κρατήσουμε ό,τι είναι ζωντανό και χρήσιμο για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον».

Πρόκειται για μια συναυλία που δεν πρέπει κανείς να χάσει, ένα μουσικό γεγονός που συμπίπτει με την επέτειο της γιορτής της 25ης Μαρτίου και δίνει μία ακόμα αφορμή να γίνει εστίαση στα ουσιαστικά και στα σημαντικά με «όχημα» τη μουσική και το τραγούδι.

Photo 1

 

Η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ
Επενδύοντας στους ανθρώπους της και στις καλλιτεχνικές κλίσεις τους, η ΔΕΗ ίδρυσε το 1978 για τους υπαλλήλους της τη χορωδία, η οποία διαχρονικά πραγματοποίησε ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Αρχικά η Χορωδία απαρτιζόταν από μία ομάδα εργαζομένων της ΔΕΗ, σταδιακά όμως, στελεχώθηκε και συμπληρώθηκε από συγγενείς και φίλους, που μοιράζονταν την ίδια αγάπη για το τραγούδι.

Το 2012, μετά την απόσχιση του Κλάδου Διανομής της επιχείρησης, η χορωδία μετονομάστηκε, σε Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια από την ίδρυσή της, η Χορωδία, αριθμεί περί τα 40 ενεργά μέλη, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή για αρκετά χρόνια τον Μαέστρο κ. Κωστή Κωνσταντάρα. Το πλούσιο ρεπερτόριό της αποτελείται από έργα διαφόρων εποχών, από προκλασικό τραγούδι μέχρι και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική, ενώ έχει διακριθεί σε έργα Ελλήνων συνθετών και σε δημοτικά τραγούδια.

Με κοινό γνώμονα την αγάπη των μελών της για το χορωδιακό τραγούδι, η χορωδία, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να εξασφαλίσει μια πολύ σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας, συμπράττοντας με πολλές ονομαστές χορωδίες και ορχήστρες, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τσεχία, Σουηδία, Βουλγαρία, Κύπρο κλπ). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε αυτόνομες συναυλίες, χορωδιακά φεστιβάλ και μουσικές εκδηλώσεις, όπως το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών Μιούζικαλ, σε θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.

Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες, επώνυμους τραγουδιστές, τραγουδοποιού, και με πολλούς λυρικούς καλλιτέχνες. Επίσης, η χορωδία έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας όπως: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Παναθηναϊκό Στάδιο κ.ά.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές για τη χορωδία της ΔΕΗ, αποτελούν οι συμμετοχές της σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως στις τελετές: έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών αγώνων «Αθήνα 2004», παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου το 1997, κλπ.

Φιλοδοξία των διοικήσεων των ΔΕΗ ΑΕ. και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ., αλλά και όλων όσων πλαισιώνουν τη χορωδία, είναι να συνεχίσει αυτή τη δημιουργική της δραστηριότητα και να συμβάλλει με την προσφορά της στα χορωδιακά δρώμενα της Ελλάδας.

Photo 2

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα