Τίνος είναι τα μέτρα;

Δριμεία κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με αφορμή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε ανακοίνωσή του την κατηγορεί ότι «παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», «επιχειρώντας να πουλήσει τα “φύκια” του σχεδίου νόμου της ως “μεταξωτές κορδέλες”».

Αναφέρει ότι αναμένει την επίσημη κατάθεση του νομοσχεδίου με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, «τόσο για την κριτική, όσο και για τις προτάσεις του στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας» για να προσθέσει ότι «η εξαπάτηση των πολιτών που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι είναι έτοιμο να υπερψηφίσει «κάθε πρόσθετο θετικό μέτρο με ουσιαστικό όμως περιεχόμενο και διασφαλισμένη χρηματοδότηση» για να συμπληρώσει: «Δεν θα συμπράξουμε όμως στην εξακολούθηση της παραπλάνησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Ασκώντας κριτική επί του σχεδίου νόμου που αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της διαβούλευσης, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ειδικότερα:
«Α. Δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την επέκταση και εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που αφορά 700.000 πολίτες που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θεσμού που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας, ενώ προβλέπεται νομοθετικά η άμεση επέκταση του στο σύνολο της χώρας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Β. Δεν περιλαμβάνει, δυστυχώς, καμία δέσμευση για το πόσοι και ποιοι δικαιούνται παροχές σίτισης και δωρεάν ρεύματος. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αγνοεί παντελώς τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα και συμπεριλαμβάνει στην πράξη τη δωρεάν παροχή για όσους έχουν πραγματική αδυναμία καταβολής. Οι 300.000 δικαιούχοι της δωρεάν σίτισης και οι 300.000 δικαιούχοι του δωρεάν ρεύματος (κατά τις δεσμεύσεις τους) μετατρέπονται σε μαγική εικόνα.
Γ. Το νομοσχέδιο, δυστυχώς, δεν αφορά κυρίως την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Αποτελεί τον «φερετζέ» για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις διορισμών αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, με στρατιά μετακλητών και συμβούλων.
Δ. Αποτελεί κοροϊδία, επίσης, ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στις 2 Μαρτίου στις 23:00 και ο χρόνος που δόθηκε για σχόλια ήταν ως τις 3 Μαρτίου στις 14:00. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο».

«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κοινωνικά μέτρα, που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό», τονίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και εξηγεί:
• Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ήδη υπάρχει.
• Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ ήδη υπάρχει.
• Τα κοινωνικά παντοπωλεία ήδη υπάρχουν.
• Τα συσσίτια για τους απόρους μέσω των Δήμων και της Εκκλησίας ήδη υπάρχουν.
• Η πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία ήδη υπάρχει.
• Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήδη υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια.
• Οι εκατό δόσεις έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.
«Θυμίζουμε ότι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταψηφίσει» υπογραμμίζει ο Κώστας Καραγκούνης και συμπληρώνει:
«Η Νέα Δημοκρατία επικροτεί οτιδήποτε διευκολύνει τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα, χωρίς να δημιουργείται δημοσιονομικό κενό. Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι πέρα από αυτά, η προηγούμενη κυβέρνηση διένειμε πέρυσι επιπρόσθετα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που προαναγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, που τώρα αναζητά. Διότι τότε είχαμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους».
«Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει: Τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πιο ουσιαστική απάντηση για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε πιλοτικά στις 13 περιφέρειες και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εφαρμοζόταν σε όλη την Επικράτεια;», εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αποτελείται από συνολικά 32 άρθρα εκ των οποίων τα πρώτα έξι περιλαμβάνον δέσμη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Συγκεκριμένα:
– Παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εξασφαλίζεται η επανασύνδεση ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση του κομμένου ρεύματος σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί ως και την 31.01.2015, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.

– Επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές. Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπομένου ΦΠΑ.

– Σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο και τρόπο, μέσω των υφιστάμενων δομών ή νέων μέσω των αναπτυξιακών συμπράξεων.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα