Και αν βγούμε, πώς θα ξαναμπούμε;

Ούτε πολύ ούτε λίγο, 1.000€ το… κεφάλι πληρώνεται η χώρα για τους παράνομους μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορά της. Αντί όμως να αξιοποιηθούν τα ποσά αυτά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, κάποιοι αναζητούν τρόπους και τα χρήματα να μείνουν και οι μετανάστες να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Μετά τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πανούση, ο οποίος προτείνει ακόμη και τη μονομερή ακύρωση της συνθήκης Σένγκεν ως ύστατη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα με τους μετανάστες στην Ελλάδα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εισακουστεί από τους εταίρους της, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια τέτοια λύση.
Ποιο αναλυτικά, ο Γ. Πανούσης έχει δηλώσει πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 300.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη». «Θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, όμως έως τότε θα έχουμε 2,5 εκατ. παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα», επεσήμανε ο υπουργός.
Η θέση αυτή φαίνεται πως άρεσε στον Θανάση Πετράκο, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της συνθήκης Σένγκεν από την κυβέρνηση ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος με τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε και την πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πανούση, ότι «φίλοι εταίροι, ελάτε να συνεννοηθούμε. Διότι, αν δεν συνεννοηθούμε, θα εξετάσουμε και κάποιες μονομερείς ενέργειες».
«Γνωρίζουμε ότι και το Δουβλίνο 2 και η Συνθήκη Σένγκεν χρειάζονται συζήτηση. Δεν βρήκαμε τον παπά στην άκρη να του φορτώνουμε τα πάντα!» συμπλήρωσε ο κ. Πετράκος.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θέλουν μελέτη «να δεις ποιο είναι το μείον».
Αναφερόμενος στα σχέδια για την κατάρτιση των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σημείωσε ότι «για να φύγουμε από τα συγκεκριμένα κέντρα και να πάμε σε κέντρα φιλοξενίας, χρειάζεται προετοιμασία που δεν έχει γίνει».
Σχολιάζοντας δε το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το «ελευθέρας» για τους μετανάστες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η έκδοση οποιασδήποτε διαταγής με το επιχείρημα ότι “έτσι κατάλαβα από μια συνέντευξη”, νομίζω ότι υπερβαίνει την κοινή λογική και όχι τις αρμοδιότητες ενός κρατικού λειτουργού».
Από κοντά και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί «για ένα πολύ μικρό διάστημα, λοιπόν. Ίσα να φύγουν (οι ξένοι) και μετά θα ξαναμπούμε στη Συνθήκη».
«Αν υπάρχει κάποια άλλη λύση την οποία μπορεί κάποιος να προτείνει ότι ξαφνικά οι ξένοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα επίπεδο “ναι, ξέρουμε, καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, για να μη γίνει ελκυστικός προορισμός η χώρα μας, να το δούμε» συμπλήρωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMAFM.
Ηδη από την δήλωση Πανούση, στη Ευρώπη είχαν προκληθεί αντιδράσεις. Μάλιστα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, κάλεσε μέσω Twitter τον Γιάννη Πανούση να ανασκευάσει τις δηλώσεις που έκανε περί Σέγκεν.
«Οι ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Γιάννη Πανούση περί Σέγκεν ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη. Να τις ανασκευάσει το συντομότερο» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας τώρα, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει αλλά κυρίως πως η χώρα θα επιστρέψει στη συνθήκη Σέγκεν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα