«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα»

«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ.
«Αλλά είναι και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων τραπεζών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων και παρουσίασε τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.
«Η ΕΚΤ είναι ο πρώτος που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες. Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: «Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».

Απαγόρευση

«Ένας κανονισμός που πρέπει να σεβαστούμε είναι η Συνθήκη και αυτό μας απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση ή το τύπωμα χρήματος για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα, με τις τράπεζες να φέρνουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να αγοράζουν χρέους. Οι κανονισμοί μας το απαγορεύουν αυτό», σημείωσε ερωτηθείς για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσεις τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους.
Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντάγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ρευστό με το «σταγονόμετρο»

Το πράσινο φως για την επέκταση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Μάριο Ντράγκι ενέκρινε την αύξηση του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ στα 68,8 δισ. ευρώ, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας κατά 3,3 δισ. ευρώ (στα 68,3 δισ. ευρώ) που είχε προ δεκαπέντε ημερών.
Η αύξηση αυτή αν και οριακή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση, ενώ και το δημόσιο παρουσιάζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα