Στην αντεπίθεση για τη ΔΕΗ

«Σεβόμαστε απολύτως και δεν παρεμβαίνουμε στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις» είναι η απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης για τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη στάση του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ. Σημειώνοντας πως «όταν ανέλαβα εγώ Υπουργός οι διαπραγματεύσεις είχαν τελειώσει», ξεκαθάρισε πως «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ελεύθερες. Και κατά τη διάρκειά τους ακόμα δεν μπορούσε να γίνει παρέμβαση από την Κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν είναι συνομολογημένη. Δηλαδή, θα ήταν μια κατάφωρη κυβερνητική επέμβαση, η οποία θα καταργούσε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο έκανε η κυβέρνησή σας το προηγούμενο διάστημα, με ωμό και θα έλεγα ξεδιάντροπο τρόπο».
Επί της ουσίας επέρριψε τις όποιες ευθύνες στο ΔΣ της επιχείρησης και τον διευθύνοντα σύμβουλο ενώ κατηγόρησε τον βουλευτή της ΝΔ για «χονδροειδείς ανακρίβειες».
Υπερασπιζόμενος επί της ουσίας την συλλογική σύμβαση θύμισε πως το «τροφείο ή επίδομα σίτισης, στο οποίο αναφέρεστε, δεν είναι ανακάλυψη της συλλογικής σύμβασης της ΔΕΗ και σε αυτό θα έπρεπε να είστε ενημερωμένος. Σε πρόσφατη σύμβαση των ΕΛΠΕ το 2012, συνομολογήθηκε επίδομα σίτισης. Στις 3 Νοεμβρίου του 2014 σε σύμβαση της ΣΤΑΣΥ συνομολογήθηκε τροφείο, με συγκεκριμένο ποσό. Δεν έχω χρόνο, αλλά αν χρειαστεί θα σας αναφέρω και θα καταθέσω τις σχετικές συμβάσεις. Σε σύμβαση της ΔΕΣΦΑ παρέχεται σίτιση, σύμφωνα με το ΔΕΣΔ σίτιση».

Όσον αφορά τις προσαυξήσεις βάρδιας θύμισε πως «είναι αποφασισμένη από τα δικαστήρια. Υπάρχει εκτελεστή απόφαση από το εφετείο. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτή η απόφαση, θα ήταν να προσφύγει η ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ο υπουργός κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πως ήθελαν «να την τεμαχίσατε σε μικρή και μεγάλη ΔΕΗ, να τη διαλύσετε δηλαδή, να τη ξεπουλήσετε και να την ιδιωτικοποιήσετε, γιατί η ΔΕΗ είναι για εσάς ένα βάρος για την ελληνική κοινωνία και δεν χάνετε ευκαιρία να επιτίθεστε στη ΔΕΗ αναιτιολόγητα, χωρίς ουσιαστικό λόγο, χωρίς αιτία. Ε, δεν θα σας περάσει!»
«Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί, δεν παραχωρείται, δεν εκχωρείται. Αντίθετα, θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμα πιο ισχυρό και ουσιαστικό ρόλο για να ξεφύγουμε από την κρίση» ξεκαθάρισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα