«Χρησιμοποιήστε επιτέλους την λίστα»

Ενημερωτική τηλεφωνική επικοινωνία για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και για τη γνωστή ως «λίστα Λαγκάρντ» είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συζήτηση που διεξήχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε στον πρωθυπουργό ότι «στη χώρα σας έχω γίνει διάσημη από τη “λίστα Λαγκάρντ”», και τον πρωθυπουργό να απαντά: «ναι, αλλά με θετικό πρόσημο».

Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα και συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί της, τονίζοντας ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικό δίκαιο φορολογικό σύστημα, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κας Λαγκαρντ, William Murray η Ελλάδα έχει αποπληρώσει αυτόν τον μήνα δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δις. ευρώ προς το Ταμείο, σημείωσε ο Murray, ενώ πρόσθεσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και ΔΝΤ συνεχίζονται στην Αθήνα.Τόνισε δε πως δεν τρέφει καμία ανησυχία για ενδεχόμενο αιτήματος από τον Α. Τσίπρα για αναβολή αποπληρωμής κάποιας δόσης.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημειώνει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει συμβουλευτική στήριξη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών της Κίνας, ενώ αναφορικά με την Fed δήλωσε ότι αναμένει αύξηση επιτοκίων από τα μέσα του χρόνου.

Η επόμενη πληρωμή είναι στις 9 Απριλίου οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προς το ΔΝΤ 360 εκατομμύρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs). Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα