Η λίστα των… στεναγμών

«Έξω» το ασφαλιστικό, «μέσα» η συντομευμένη αύξηση του ΦΠΑ με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ το βάρος θα πέσει στις μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και από σήμερα ξεκινά ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης, με φόντο την εσωτερική στάση πληρωμών και τα άδεια κρατικά ταμεία.

Σήμερα ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που έχει ήδη καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν, ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες. Από τη λίστα έχουν εξαιρεθεί ακόμα και έκτακτοι φόροι όπως π.χ. σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι αδύνατη πλέον μια τέτοια επιλογή.
Ήδη από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλός του, Έλενα Παναρίτη.
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group στεφθούν με επιτυχία θα ακολουθήσει άμεσα Eurogroup στο οποίο θα κατατεθεί επισήμως το τελικό πακέτο.
Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής η λίστα παρέμενε κρυφή ενώ εικόνα δεν είχαν ούτε οι δανειστές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ. Μαριάν Κοτέ, η οποία ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα». Υπογράμμισε όμως πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά.

Στα πρόθυρα του bank run
Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον ασφυκτιά καθώς υπό τον φόβο του αδιεξόδου οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά απέσυραν 7,6 δισ. ευρώ από τις τράπεζες αφήνοντας μόλις 140,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Αν και οι εκροές καταθέσεων ήταν μικρότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αθήνα βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα καταστροφικό bank run αφού και τους δύο μήνες οι απόσυρση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 (15,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Η κατάσταση των τραπεζών γινόταν ιδιαίτερα επιτακτική κι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης πίσω από την συμφωνία» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν και οι εκροές καταθέσεων περιορίστηκαν τις επόμενες εβδομάδες, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκροές έχουν αυξηθεί ξανά πρόσφατα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που επικαλούνται οι FT, την προηγούμενη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Οι άμεσες ανάγκες
Η κυβέρνηση πλέον ελπίζει σε άμεση συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των δόσεων ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές τις απαιτήσεις. Οι άμεσες ανάγκες είναι:
• Μεταξύ 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου, το κράτος θα συνεισφέρει 1,3 δισ. ευρώ (από τα 2,3 δισ. ευρώ συνολικά που χρειάζονται συνολικά) για να πληρωθούν οι συντάξεις.
• Στις 3 Απριλίου, το κράτος πρέπει να συνεισφέρει περίπου 25 – 30 εκατ. ευρώ (από τα 100 εκατ. που χρειάζονται συνολικά) για τα διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
• Στις 8 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλλει το κράτος 130 εκατ. ευρώ για την α’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων.
Συνολικά, το άθροισμα των παραπάνω ποσών που πρέπει να πληρώσει το κράτος για συντάξεις – επιδόματα ΟΑΕΔ – οικογενειακά επιδόματα ανέρχεται σε 1,46 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,07 δισ. ευρώ που χρειάζεται θα αντληθεί τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο «κόκκινος Πάνος» καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους εταίρους

Και ενώ όλα δείχνουν πως ο χρόνος έχει τελειώσει με τα βλέμματα να στρέφονται στις Βρυξέλλες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξαναχτυπά στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος του. «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες» σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί ευθέως την Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους εταίρους της, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται από τους «Θεσμούς» είναι βιώσιμη για την χώρα ενώ περιγράφει ως εκβιαστικά τα διλήμματα που θέτουν οι δανειστές, εγκαλώντας τους για στραγγαλισμό της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει ως μονόδρομο για τη χώρα «τη σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη» αλλά και τους «κατεστημένους κύκλους της Ε.Ε», εγκαλώντας τους ότι επιδεικνύουν μια συμπεριφορά «αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους».
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ απορρίπτει, παράλληλα, κάθε σενάριο συμβιβασμού με τους πιστωτές που θα περιλαμβάνει πάγωμα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι: «Καμία “λίστα” δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα