Έχει δρόμο ακόμα για τη συμφωνία

Είναι μακρύς ο δρόμος για την τελική συμφωνία με τους ετέρους όπως όλα δείχνουν και παρά την αισιοδοξία ορισμένων ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Απριλίου και πάντως όχι πριν το Πάσχα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να γίνει τελικά μεταξύ 14 και 17 Απριλίου, εξαιτίας τόσο του Πάσχα των καθολικών όσο και των Ορθοδόξων.

Συμφωνία με τους δανειστές αύριο «βλέπει» από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» εκτίμησε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω τη συμφωνία αύριο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μέχρι τις 8 Απριλίου παρέπεμψε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση. «Όπως ξέρετε τρέχει μια διαπραγμάτευση αυτές τις ώρες, δεν μιλάμε για μέρες. Ας δούμε τα αποτελέσματα από το EuroWorking Group και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο θέλετε σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε.

Αισιοδοξία «ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις» εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι «το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο» και πρόσθεσε ότι «στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της κυβέρνησης στον τομέα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, αλλά και τις κόκκινες γραμμές, απάντησε: «Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος μπορεί να κριθεί από τον κόσμο. Επιχειρήματα για τη συμφωνία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ.Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση με το δίλημμα «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα, συντάξεις ή ΔΝΤ. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg υποστηρίζει πως οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές μετοχές, ποντάροντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει απώλειες για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και η μεταβλητότητά του έχει εκτιναχθεί.

Όπως σημειώνει, από την αρχή του 2015 αυξάνονται κάθε εβδομάδα τα ποσά που τοποθετούνται σε ένα κεφάλαιο που παρακολουθεί ελληνικές μετοχές και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο (ETF), τα οποία έχουν συνολικά φθάσει τα 167 εκατ. δολάρια (με βάση στοιχεία του Bloomberg). Οι πωλήσεις μετοχών του κεφαλαίου αυτού μειώθηκαν τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για πωλήσεις είναι μικρότερο από αντίστοιχα κεφάλαια που παρακολουθούν γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές μετοχές.

Οι διακυμάνσεις των ελληνικών μετοχών διπλασιάσθηκαν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει έναν συμβιβασμό με τους επενδυτές για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως το ελληνικό θέμα οδήγησε στην παραίτηση από την θέση του αντιπροέδρου των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και από βουλευτή τον Πέτερ Γκαουβάιλερ.

«Μου ζητήθηκε δημοσίως να ψηφίσω στη Βουλή- επειδή είμαι αντιπρόεδρος της CSU- αποφασίζοντας για το αντίθετο αυτού που αντιπροσωπεύω εδώ και χρόνια ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενώπιον των ψηφοφόρων μου» δήλωσε ο κ. Γκαουβάιλερ και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τη δική του αντίληψη περί της αποστολής του βουλευτή.

Ο κ. Γκαουβάιλερ έχει ψηφίσει εναντίον των «πακέτων» βοήθειας για την Ελλάδα αλλά και εναντίον της σύστασης του ΕΜΣ. Επιπλέον προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η πολιτική της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα