Διπλή θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης από μετανάστες και «μπαχαλάκηδες»

Αντιμέτωπη με τον στενό πυρήνα των παραδοσιακών υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την ιδεολογία που έχουν γαλουχηθεί πολλά στελέχη του κόμματος, αλλά και με επικίνδυνες ιδεοληψίες ορισμένων στελεχών της, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Πριν καν προλάβει να συμπληρώσει τρίμηνο στην εξουσία, οι πολιτικές που αφορούν το μεταναστευτικό και την έννομη τάξη προκαλούν τριγμούς στον συνασπισμό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και με την κοινωνία. Στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτών έχουν βρεθεί τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις υπουργοί: Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Βούτσης και Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, διά στόματος της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνει στη χώρα, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα θα απαιτήσουν επιπλέον πόρους από ένα κρατικό ταμείο που έχει πιάσει… αράχνες, ενώ δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίσει τις αντιδράσεις τόσο των δημάρχων όσο και των τοπικών κοινωνιών. Όλα αυτά, την ώρα που οι Λιμενικές Αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αντεπεξέλθουν στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και οι αστυνομικοί μοιάζουν «παροπλισμένοι». Θα έλεγε κανείς πως τα όσα είπε η κα Χριστοδουλοπούλου, όχι μόνο δεν έχουν κανένα στοιχείο πρόληψης για την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως κάνουν ακόμα πιο εύκολο και επικερδές το έργο των λαθρεμπόρων που έχουν έδρα τα μικρασιατικά παράλια.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι σε όσα νησιά υπάρχουν κέντρα υποδοχής θα γίνεται και πάλι εκεί η ταυτοποίηση όσων μπαίνουν παρανόμως στη χώρα. Ωστόσο, εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει ναύλωση επιβατηγού πλοίου για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, και ειδικότερα σε βόρεια Ελλάδα-Μακεδονία, σε μικρά κέντρα υποδοχής. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως οι μετανάστες θα κατανέμονται σε μικρές δομές, μέχρι 100 ατόμων, που θα έχουν προταθεί από τις Περιφέρειες και τους δήμους. Θα πρόκειται για κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα κλινικές ή ορφανοτροφεία, ενώ υπάρχουν επίσης σκέψεις για χρήση ολυμπιακών ακινήτων (π.χ. εγκαταστάσεις Ελληνικού). Εάν δεν υπάρξει συναίνεση όσον αφορά στις μικρές δομές, αναφέρθηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα.

«Ναι μεν, αλλά…» από την ΚΕΔΕ
Στην πολύωρη ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στην αρμόδια υπουργό και το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε τη στήριξη των τοπικών αρχόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους… μετανάστες που απλά λιάζονται στις πλατείες. Ανάλογη συνάντηση θα υπάρξει και σήμερα Σάββατο στις 11:00 με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Νίκο Βούτση. Το δ.σ. της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία ότι οι δήμοι θα συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν το μεταναστευτικό να γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμων και κυβέρνησης, η οποία, όπως διαπίστωσαν, μέχρι τώρα δεν έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με δεδομένη την αύξηση της ροής προσφύγων και μεταναστών. Με απλά λόγια, οι δήμαρχοι εμφανίζονται θετικοί στον να βοηθήσουν στην εξεύρεση χώρων φιλοξενίας και στήριξης των μεταναστών/προσφύγων, ζητώντας όμως από το κράτος την εξασφάλιση των χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, «μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών». Ζήτησε, μάλιστα, να διασφαλιστούν εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

«Δεν φτάνουν οι δυνάμεις μας»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα κρούει και ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Γιώργος Δριβάκος. «Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών παράνομης εισόδου μεταναστών σε όλη τη χώρα με κυριότερα σημεία αυτά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τις ροές αυτές είναι αδύνατο το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να συνεχίσει να τις καλύπτει με τις υπάρχουσες δυνάμεις του, την υφιστάμενη δομή και λειτουργία του και τους μειωμένους προϋπολογισμούς του, που δεν επαρκούν για να ανταποκριθούμε στον βαθμό που απαιτείται και που χρειάζεται για να δώσουμε ικανές λύσεις στο πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δριβάκος προσθέτει ακόμα ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως κατά τη διαδικασία υποδοχής, προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης, όπου δεκάδες πολλές φορές και εκατοντάδες μετανάστες στριμώχνονται εντός λιμενικών καταστημάτων λίγων τετραγωνικών, που βεβαίως δεν είναι διαμορφωμένα γι’ αυτόν τον σκοπό, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τις ζωές των συναδέλφων που βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε τυχόν μολυσματικές ασθένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιτέλους, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και για μας». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ ξεκαθαρίζει πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε τα εξιλαστήρια θύματα μιας ανύπαρκτης μέχρι σήμερα πολιτικής ούτε βεβαίως να αποτελέσουμε στόχο μιας δίκαιης κοινωνικής κατακραυγής εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων».

Η «Α» είχε γράψει από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι αντιεξουσιαστές και γενικότερα το αντάρτικο πόλεως δεν πρόκειται να χαριστεί στην κυβέρνηση. Η επιβεβαίωση έρχεται καθημερινά, καθώς οι «μπαχαλάκηδες» είτε με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, είτε με επεισόδια πέριξ των Εξαρχείων προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζουν τα όρια της κυβέρνησης. Η… χαλαρή αντιμετώπισή τους, εν πολλοίς οφείλεται στο ότι το μέχρι πρότινος αυτόνομο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πλέον βρίσκεται υπό την ομπρέλα του υπουργείο Εσωτερικών, με τις απόψεις του Νίκου Βούτση περί αστυνομίας και αντιεξουσιαστών να είναι γνωστές… Ενώ αρχικά η ανάληψη της θέσης του αναπληρωτή υπουργού από τον πολύπειρο καθηγητή Εγκληματολογίας, Γιάννη Πανούση, προκάλεσε θετικά συναισθήματα, στην πράξη αποδείχθηκε πως η συνύπαρξη των δύο ανδρών ήταν απλά αδύνατη. Μάλιστα, ο κ. Πανούσης –έχει φτάσει τουλάχιστον δύο φορές κοντά στην παραίτηση– ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να λήξει ένα θέμα όπως η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Σε τοποθετήσεις του, δημόσιες και ιδιωτικές, ο καθηγητής Πανούσης εμμέσως πλην σαφώς δείχνει τον πολιτικό του προϊστάμενο, Νίκο Βούτση, ως υπεύθυνο για την παθητική στάση της Αστυνομίας.
Την ίδια ώρα, απόρρητη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας αποκαλύπτει πως τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται εκ νέου δραστηριοποίηση της «μίξης», ποινικής και αντιεξουσιαστικής… μαφίας των Εξαρχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν στα επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο βρίσκονται Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών και πρόσωπα που περιγράφονται ως «άσχετα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο». Στην έκθεση αυτή, που συντάχθηκε το 2012, γίνεται λόγος για στοχευμένα επεισόδια, επιθέσεις και πλιάτσικο της ιδιότυπης «μαφίας» σε καταστήματα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως οι ομάδες αυτές των «μπαχαλάκηδων» επιχειρούν τη δημιουργία μιας επικίνδυνης περιοχής, με δυσκολία αστυνομικής πρόσβασης, και καθεστώς ανομίας που θα διευκολύνει τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και άλλων παράνομων ενεργειών. «Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα», δηλώνει για το θέμα ο κ. Πανούσης και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Η περίπτωση Παρασκευόπουλου
Έχοντας κάνει την ατυχή δήλωση για την κατάσχεση του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Η ευεργετική διάταξη του νομοσχεδίου του για τις φυλακές δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ενώ η κατάργηση στην πράξη του «κουκουλονόμου» και η πρόθεσή του να ανοίξει διάλογο «ακόμα και με κουκουλοφόρους» –όπως έχει πει– προκαλούν το νευρικό σύστημα του κυβερνητικού εταίρου που ακούει στο όνομα ΑΝΕΛ, αλλά και της πολιτικής αντιπολίτευσης. «Είναι συκοφαντία ότι κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι διάλογος με τρομοκράτες, εξεγερμένους κ.λπ. Το νομοσχέδιο πρώτα καταρτίστηκε και μετά υπήρξαν οι αντιδράσεις», απαντάει ο ίδιος.

Τα μέτρα Χριστοδουλοπούλου

* Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες-μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα και παραμένουν σε αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.
* Μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.
* Για τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων από τα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Ε.Ε. για την έγκριση της χρηματοδότησης.
* Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων, καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ.
* Ίδρυση οκτώ αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).
* Πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωσή τους, αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν.
* Εκτύπωση φυλλαδίου σε πέντε γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες.

Στο… αντάρτικο η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Η κίνηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει ανοιχτά την επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ προκειμένου να λήξει η επί 19 ημέρες κατάληψη, αποτελεί ένα ακόμα μέτωπο για την ηγεσία του κόμματος. «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν τον δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Νεολαίας του κόμματος και τονίζουν: «…θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα