Και μετά το Grexit, τι;

Αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποιεί: Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η επίδραση στο ευρώ από μια έξοδο της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως, αν δεν βρεθεί λύση, απλά θα σταματήσει να πληρώνει τις οφειλές της. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του. Θύμισε δε πως «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέος».
Και μπορεί ο υπουργός να απέρριψε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μαζί του όμως δεν συμφωνούν διεθνείς αναλυτές. Μάλιστα, τον διαψεύδει ευθύς εξαρχής ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος εκτιμά πως «η κατάσταση με την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ανησυχητική στην παγκόσμια οικονομία, και οι συζητήσεις για την Ελλάδα επισκιάζουν κάθε συνάντηση».
Ο κ. Όσμπρον τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι μια λάθος κίνηση ή ένας λάθος υπολογισμός κάποιας από τις δυο πλευρές, θα μπορούσε πολύ εύκολα να γυρίσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην προηγούμενη επικίνδυνη κατάσταση που ζήσαμε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια».
Και το ερώτημα παραμένει: είναι η Ελλάδα κοντά στο Grexit; Μια προσπάθεια να απαντήσει καταβάλλει με δημοσίευμά του το BBC. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να αθετήσει τις πληρωμές των υποχρεώσεών της, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει το ενιαίο νόμισμα.

Τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας;
Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση χρεοκοπίας; Σύμφωνα με το BBC, οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη με υποστήριξη. Εξαρτώνται από τα 74 δισ. ευρώ του ELA. Εάν η κυβέρνηση κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνειά της, ρισκάρει να διακοπεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία κρατά εν ζωή τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση.
Δεκάδες δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, και οι καταθέσεις μπορούν να «φύγουν» με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Για να σταματήσει ένα bank run, μπορεί να επιβληθεί μια απαγόρευση των εκταμιεύσεων.
«Μια αναγκαστική χρεοκοπία είναι όταν τα ταμεία είναι άδεια, όταν σταματάς να πληρώνεις τους υπαλλήλους και λες, “χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς των νοσοκομείων”», τονίζει ο Iain Begg του London School of Economics.
Μια πιθανή λύση ακούει στον όρο «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Αυτό θα σήμαινε πιο χαλαρούς και μακροπρόθεσμους όρους εξυπηρέτησης του χρέους των δανείων της ευρωζώνης. Αλλά θα σήμαινε επίσης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη με αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να σταματήσει η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας.
Το σενάριο του Grexit εξετάζει με δημοσίευμά της και η εφημερίδα «El Mundo». Αν και επικεντρώνεται κυρίως στις συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας, έχει το ενδιαφέρον του.
«Οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αν ένα Grexit θα πρέπει να γίνει άμεσα ή προγραμματισμένα και σταδιακά», όμως, από τη στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, «θα καταστεί αναγκαίο να καθιερωθούν αμέσως μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων».
Σύμφωνα με τον Εκτόρ Εστέπα, οι οικονομικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι οι εξής:
1. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αμέσως και ένα νέο θα πρέπει να τυπωθεί. Ωστόσο, πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό; Σε παρόμοιες περιπτώσεις, το νόμισμα υποτιμήθηκε μεταξύ 45% και 85%. Διάφοροι σύμβουλοι προβλέπουν ότι «η υποτίμηση (για την Ελλάδα) θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 30%, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό».
2. Αυτή η υποτίμηση θα δυσκολέψει τις επιχειρήσεις να κάνουν εισαγωγές, όπως πριν. Έτσι, θα σημειωθούν προβλήματα εφοδιασμού σε ιατρικά υλικά και πετρέλαιο.
3. Όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρέη σε ευρώ θα πτωχεύσουν.
4. Το ίδιο θα συμβεί και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων τα κεφάλαια κλυδωνίζονται εδώ και καιρό.
5. Οι επενδύσεις στη χώρα θα μειωθούν κι άλλο.
6. Το ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ πιθανό να μειωθεί πολύ περισσότερο από το 10% μέσα στους επόμενους μήνες.
7. Όλα αυτά κάνουν ορατό τον κίνδυνο να προκληθεί ένα μαζικό κύμα φυγής των Ελλήνων στην Ευρώπη σε αναζήτηση εργασίας που θα πληρώνει σε ευρώ.

 

Τα «καλά» νέα και οι πολιτικές συνέπειες

Ο δημοσιογράφος της «El Mundo» παραθέτει, ωστόσο, και την άλλη άποψη, αυτή που θέλει την Ελλάδα να βγαίνει ωφελημένη μακροπρόθεσμα από ένα Grexit. «Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ξαναπάρει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής» και πως «η αδυναμία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, όπως επίσης και στις εξαγωγές […] ενώ το να ταξιδέψει κανείς στη χώρα θα είναι πιο φτηνό», αναφέρει ο αρθρογράφος.
Επίσης, επισημαίνει ότι μια χρεοκοπία θα έχει και πολιτικές συνέπειες, οι οποίες όμως, «είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Ωστόσο, υπάρχουν οι εξής επιλογές:
-να επιλεχθεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
-ή να αυξήσουν πολύ τα ποσοστά τους ακραία κόμματα, όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή,
-ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν και συνθήκες ενός είδους εμφύλιας σύγκρουσης.
Εξετάζοντας τις γεωπολιτικές συνέπειες, γράφει πως «η Ελλάδα θα αναθεωρήσει τους συμμάχους της», κάνοντας αναφορά στη στροφή προς Ρωσία, κάτι που «θα αποσταθεροποιήσει κι άλλο τα Βαλκάνια», αλλά και προς ανατολάς, Κίνα. Αναρωτιέται για το τι θα συμβεί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τονίζει ότι «γεωπολιτικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα-κλειδί για την Ε.Ε. και πως επίσης η Ε.Ε. είναι συμμαχία-κλειδί για τους Έλληνες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα