Αναζητείται η αλήθεια…

 

Στο βασικό άρθρο της «Α» την περασμένη εβδομάδα, που είχε τον τίτλο «Το μαρτύριο της… ημερομηνίας», γράφαμε για το γαϊτανάκι κρίσιμων ημερομηνιών που βιώνει κάθε λίγο η χώρα.
Στo ίδιο άρθρο προβλέπαμε ότι αδίκως αναμενόταν να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας – και δεν λαθέψαμε, καθώς ούτε συμφωνία με τους δανειστές επετεύχθη, ούτε η κάνουλα της χρηματοδότηση προς την Ελλάδα άνοιξε. Το αντίθετο μάλιστα… O γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Ντάισελμπλουμ ξέκοψε κάθε ελπίδα της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί έστω τμηματικά. Ή όλα (καθολική συμφωνία, δηλαδή) ή τίποτα (από ευρώ) ήταν η ετυμηγορία. Όλα αυτά την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται από τα ξένα ΜΜΕ να έχει φάει πολύ –λεκτικό– «ξύλο» στην ίδια συνεδρίαση του Eurogroup, δεχόμενος βαρείς χαρακτηρισμούς τού στυλ «τζογαδόρος» και «ερασιτέχνης».
Αφήνοντας στην άκρη την παραπολιτική, αυτή την εβδομάδα δεν θα κάνουμε προβλέψεις. Αποφασίσαμε να αναζητήσουμε την αλήθεια, θέτοντας «δημιουργικές» ερωτήσεις σε μία προσπάθεια να… αποσαφηνιστεί η «δημιουργική ασάφεια» που έχει υιοθετήσει σχεδόν εμμονικά η κυβέρνηση.
Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα; Ότι ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι πληροφορίες από τα άδυτα του Brusesels Group έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Την απόκλιση επιβεβαίωσε με τον… μεγαλοπρεπέστερο τρόπο την περασμένη Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές και ότι το εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι αποτελεί εν τέλει πολιτική απόφαση.
Αυτή την πολιτική απόφαση η ελληνική πλευρά την περίμενε πλέον από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ. Αντ’ αυτού, όμως, ακούσαμε ευχολόγια. Η μεν Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα, ο δε Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε απλώς την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα αποτυπωθεί και επίσημα η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Και αν τα ευχολόγια και η σιγή ασυρμάτου που έχουν υιοθετήσει οι δύο ηγέτες είναι εξηγήσιμα, πολλή κουβέντα σηκώνει η διαρροή ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει το 70% της απόστασης για μία συμφωνία και είναι σειρά των εταίρων να μετακινηθούν.
Είναι, επομένως, χρήσιμο να πει η κυβέρνηση τι ακριβώς είναι αυτό το 70% που είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους και η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το έχει «διεκπεραιώσει».
Αν δεν κάνουμε λάθος, σε τρεις μήνες διακυβέρνησης, τα μόνα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Αυτές είναι λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους, προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα τη ρευστότητα; Και με αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα βγει η Ελλάδα από τον οικονομικό στραγγαλισμό; Οι δε εταίροι μας είναι ανερυθρίαστα ψεύτες που επιμένουν ότι έχουμε κάνει κάτι λίγα.. πασαλείμματα απ’ όσα υποσχεθήκαμε στις 20 Φεβρουαρίου;
Αλλά ακόμη και με αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα της χρηματοδότησης αδυνατούμε να καταλάβουμε τι επεδίωκε η κυβέρνηση. Τις παραμονές της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, ο κ. Βαρουφάκης διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν χρειαζόμαστε τα δανεικά των εταίρων. Με αυτά και μ’ αυτά, όμως, φτάσαμε στο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας να φεύγει από το σπίτι του ένα πρωί έχοντας έλλειμμα στα δημόσια ταμεία ύψους 450 εκατ. ευρώ, μέχρι να φτάσει στο γραφείο του τα είχε βρει με έναν μαγικό τρόπο («σκουπίζοντας» τα αποθεματικά των ΟΤΑ), και μερικές ημέρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για λάθος της κυβέρνησης που στις 20 Φεβρουαρίου δεν εξασφάλισε μαζί με την υπογραφή της συμφωνίας και την εκταμίευση των χρημάτων.
Για όλα τα παραπάνω και δεδομένης της κρισιμότητα των στιγμών, καλό θα ήταν να απαντήσει κάποιος υπεύθυνα για το ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας: τι μας ζητούν οι εταίροι, τι εμείς έχουμε σχεδιάσει, πού είναι η διαφωνία και πώς σκοπεύουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Αυτήν την απλή αλήθεια ζητούν οι πολίτες και ο… ευρών αμειφθήσεται!
Μια τελευταία υπενθύμιση: την Πέμπτη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης που είχε ανακοινώσει από το Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν θα σταθούμε στο βούλιαγμα της χώρας στην ύφεση ούτε στην εκτόξευση της ανεργίας. Θα θυμηθούμε μόνο μία αποστροφή εκείνου του λόγου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός είπε πώς ο Ελληνισμός «βρίσκεται σε μία νέα Οδύσσεια», αλλά «πλέον ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει και τα νερά».
Να θυμίσουμε, λοιπόν, και στους πρώην και στους νυν κυβερνώντες ότι από το ταξίδι προς την Ιθάκη ο μόνος που επέζησε ήταν ο Οδυσσέας. Όλοι οι υπόλοιποι πήγαν (πήγαμε…) άκλαυτοι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα