Με το όπλο παρά πόδα οι «φυλές» της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες δίνει καθημερινό αγώνα στο εσωτερικό της για να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους της ότι εξακολουθεί να κινείται πάνω στο προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις 25 Ιανουαρίου. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό, αντί να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί –λόγω καλής επικοινωνιακής τακτικής– να διατηρεί τις δυνάμεις της. Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε πτώση και πλέον δικαίως μπορούμε να πούμε ότι «στη Ν.Δ. τρώνε τις σάρκες τους»…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο στη Συγγρού επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκρυθμη. Πιο σωστά όμως μπορούμε να μιλήσουμε για διχασμό. Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς και οι προεδρικοί που δηλώνουν ότι ελέγχουν το κόμμα (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή, Πολιτικό Συμβούλιο) και, από την άλλη, οι αμφισβητίες και οι δελφίνοι, οι οποίοι αν και ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία μοιάζουν συνασπισμένοι, έτοιμοι –όπως δηλώνουν– για τη μητέρα των μαχών.

Όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση κρέμονται από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, από το πότε θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι η χώρα ήρθε σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές και ότι απομακρύνθηκε ο φόβος της χρεοκοπίας, καθώς θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Πότε θα γίνει αυτό; Το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα υπάρχουν χρήματα στα ταμεία ούτε για τσιγάρα και ταξί…

Γοητεύονται
Η συμφωνία φυσικά θα τεθεί προς ψήφιση και εκεί είναι η «μητέρα των μαχών» για προεδρικούς και αμφισβητίες τής Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς, η στενή του ομάδα, αλλά και οι προεδρικοί βουλευτές «γοητεύονται» από την ιδέα να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι λένε διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Δημήτρη Σταμάτη, «η Ν.Δ. πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία και να αφήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σηκώσει όλο το κόστος και να υποστεί την φθορά του 3ου Μνημονίου».

Από την άλλη, έχουν ταχθεί οι αμφισβητίες. Και δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν βγει φόρα-παρτίδα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Υπέρ της ψήφισης από τη Ν.Δ. έχουν ταχθεί ανεπιφύλακτα τόσο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος. Και φυσικά ο Κώστας Καραμανλής, όπου ο λόγος του πλέον εντός της Ν.Δ. μοιάζει με ευαγγέλιο.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης όλοι ανέμεναν σύγκρουση. Ειδικά μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα, ο οποίος υποστήριζε πως «η Ν.Δ. δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος όπως το 2010». Όμως ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε την ανακωχή. Έτσι κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, πως πρώτα πρέπει να δουν τη συμφωνία και εν συνεχεία να συγκληθούν τα όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή), όπου και θα αποφασίσουν για το τι θα πράξει η Ν.Δ.

Στην ηγετική ομάδα, βέβαια, κλείνουν πονηρά το μάτι ισχυριζόμενοι πως ο Αντ. Σαμαράς ελέγχει σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% τα δύο όργανα. Κάτι που σημαίνει ότι η εισήγησή του θα γίνει δεκτή και θα υπερψηφιστεί. Όμως οι αμφισβητίες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με βουλευτές, οι οποίοι είναι αλήθεια πως έχουν θορυβηθεί από τη ρητορική που αναπτύσσουν οι «φίλοι της δραχμής», όπως είναι ο Λαπαβίτσας και άλλοι που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Συν τοις άλλοις, οι δελφίνοι θεωρούν ότι η παρέμβαση Καραμανλή θα μεταβάλει τις ισορροπίες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι 40 βουλευτές από τους 76 θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία. Έτσι θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα «συρθεί» στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου αντί της Συνδιάσκεψης που έχει προγραμματίσει για τον Ιούλιο.

Ανεβάζει τόνους
Πάντως η ηγετική ομάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ισχυρίζεται πως θα ισχύσει ότι αποφασίσουν τα όργανα. «Οπότε για όποια διαφοροποίηση θα ευθύνεται ο καθένας προσωπικά», συμπληρώνουν. Κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως οι αντάρτες μάλλον θα σταλούν στο πειθαρχικό.

Πάντως ο Αντ. Σαμαράς, ως αντίδοτο σε αυτόν τον εσωκομματικό διχασμό, προκρίνει το να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Έχει αποφασίσει να ανεβάσει κι άλλο τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του και απαξιώνει κάθε σενάριο περί διαδοχής και αλλαγής σελίδας στο κόμμα, αν και η «εσωκομματική αντιπολίτευση» ξεκαθαρίζει ότι νομοτελειακά θα υπάρξει νέα εποχή στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συμφωνία. «Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη χώρα και κάποιοι ασχολούνται με τα προσωπικά τους ιδιοτελή σχέδια», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του, ενώ τονίζει με έμφαση ότι όσοι φέρονται ως επίδοξοι διάδοχοι δεν μπορούν να ομονοήσουν και να χαράξουν κοινή στρατηγική.

Αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι το… «φάντασμα του 2012», όταν η Ν.Δ. διασπάστηκε καθώς ο Αντ. Σαμαράς διέγραψε 20 βουλευτές, πλανάται πάνω από τη Συγγρού. Τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόκρινε το «ναι» στο δεύτερο Μνημόνιο και ακολούθησε η εσωκομματική ρήξη, ενώ τώρα φαίνεται ότι επιστρέφει στην περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα.

Η στάση αυτή ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή τής ΚΟ αλλά και να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις τής Ν.Δ. με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο και ειδικά στη γερμανική πλευρά πρέπει να εξηγηθεί μια ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας από την πλευρά της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος
Σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία της Ν.Δ. έλαβε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ν.Δ. είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση με την εικόνα που εμφανίζει σήμερα ή χρειάζεται αλλαγές απάντησε: «Ανήκω σε αυτούς που ουδέποτε επένδυσε πολιτικά στην αριστερή παρένθεση και στο πολιτικό ατύχημα το οποίο, αν συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ κακής εξέλιξης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Άρα, εγώ δεν επενδύω και σε αυτή τη λογική και για έναν πρόσθετο λόγο ότι και η Ν.Δ. θα χρειαστεί τον δικό της χρόνο να βρει τον δρόμο της. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την ταχύτητα ανασυγκρότησης της Ν.Δ.».

Οι πιο θερμόαιμοι μιλούν για διάσπαση
Στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι πλέον ψύχραιμοι εκτιμούν πως όποια και εάν είναι η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές, στην αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό.

Η άτυπη «εσωκομματική αντιπολίτευση» συνεχίζει να ρίχνει τα πυρά της κατά του Αντ. Σαμαρά, ενώ θέση εναντίον του αρχηγού του κόμματος έλαβαν και οι «παππούδες» της παράταξης, οι οποίοι ανήκουν στον «Σύνδεσμο 74». Οι δελφίνοι φέρεται να έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της Ν.Δ. για μεταβατικό στάδιο ώστε το κόμμα να ανακάμψει. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται και κείμενο – ιδεολογική πλατφόρμα. Υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου τάσσονται η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε διάφορες συνάξεις, βουλευτές που αντιπολιτεύονται τον Αντ. Σαμαρά αναφέρουν ότι, σε περίπτωση που η Ν.Δ. καταψηφίσει τη συμφωνία, ο κίνδυνος της διάσπασης είναι ορατός. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών διαρρέουν σε πολιτικούς συντάκτες ότι ακόμη και εκλογές να γίνουν, από μια ενδεχόμενη μη ψήφιση της συμφωνίας, θα υπάρξει νέος σχηματισμός από τα σπλάχνα της Ν.Δ. με κεντρικά πρόσωπα όσους αντιταχθούν στη γραμμή της ηγεσίας.

Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνει το παράδοξο να καταγράφονται διαφοροποιήσεις για τη μελλοντική στάση της Ν.Δ. για μια «αόρατη συμφωνία». Και συνιστά ψυχραιμία, διαμηνύοντας ότι το χειρότερο που μπορεί να υπάρξει την παρούσα χρονική περίοδο για τον τόπο και για την ίδια την παράταξη είναι μια διχασμένη Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα