Ο Έλληνας «βασιλιάς του αβοκάντο» που κατέκτησε τις αγορές

 

Με μότο του «Όταν ρισκάρεις δε χάνεις ποτέ» ένας Χανιώτης μηχανικός αποφάσισε ότι η εφαρμογή της ιδέας που είχε στο μυαλό του θα μπορούσε να «τρελάνει» την παγκόσμια αγορά…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Το αντικείμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας του Μανώλη Λεράκη είναι οι Πιστοποιήσεις Προτύπων Ποιότητας, ενώ παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ωστόσο, ο 40χρονος Χανιώτης είχε άλλα σχέδια: να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό έναν θησαυρό που έκρυβε η κρητική γη, αλλά σε εκείνον ήταν πολύ οικείος. Τι έκανε, λοιπόν, ο Μανώλης; Το 2008 πήρε την πρωτοβουλία να μετατρέψει τις γευστικές αναμνήσεις που είχε ως παιδί σε ένα προϊόν το οποίο έχει ως βασικό συστατικό του το κρητικό αβοκάντο και που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Έχοντας για πολύτιμη –όπως αποδεικνύεται– παρακαταθήκη από το 1971, μια από τις πρώτες φυτείες αβοκάντο της Κρήτης στα Χανιά, ο Μανώλης Λεράκης κατάφερε μετά από τρία χρόνια έρευνας να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο αβοκάντο, την οποία το κοινό μπορεί να απολαύσει παίρνοντας όλα τα ευεργετικά στοιχεία του φρέσκου πολτού σε ιδιαίτερες γεύσεις κρητικής και μεσογειακής διατροφής.

Στα ράφια των πιο εκλεκτών delicatessen
Το αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας που έκανε ο νεαρός επιχειρηματίας είναι σήμερα τρία καινοτόμα και υψηλής διατροφικής αξίας dip αβοκάντο, να έχουν κατακτήσει μια θέση στα ράφια των πιο εκλεκτών delicatessen, και ταυτόχρονα να αποτελούν «μαγικό ραβδί» στα χέρια διάσημων και πολυβραβευμένων chef.
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρία εξαιρετικής διατροφικής ποιότητας συνοδευτικά (dip) όπως το αβοκάντο με μυρωδικά και λεμόνι, το οποίο συνοδεύει ψαρικά, ζυμαρικά, σαλάτα, σάντουιτς λαχανικών και οστρακοειδή. Περιέχει αβοκάντο με κρητικά μυρωδικά, εσπεριδοειδή και φυσικά αντιοξειδωτικά.
Το αβοκάντο με φέτα και ελιά, το οποίο χρησιμοποιείται με πατατάκια-νάτσος και μπύρα, συνοδεύοντας κρεατικά, λουκάνικα, στο φαγητό κατσαρόλας (κυρίως κρέας) ή σε σάντουιτς.
Το αβοκάντο με σοκολάτα (Υγείας) όπου είναι ένα φυτικό-σοκολατένιο άλειμμα φρυγανιάς (με σοκολάτα υγείας), κρέπας, βάφλας ή γλυκών και υποκαθιστά με τον πλέον υγιεινό τρόπο προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται από σκόνες και όχι φυτικές πρώτες ύλες», τονίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής αβοκάντο Μανώλης Λεράκης.
Τον Νοέμβριο του 2014 έρχεται η πρώτη επιβράβευση, με την εταιρεία του Μ. Λεράκη, στη Διεθνή Έκθεση στο SIAL της Γαλλίας να κατακτά Παγκόσμια Διάκριση Καινοτομίας. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς πριν από μερικές ημέρες ο μόνος Έλληνας chef ο οποίος κατέχει εννιά χρυσούς σκούφους, Πολυχρόνης Δαμαλάς, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τη χανιώτικη εταιρεία, με σκοπό να μαγέψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.
«Στόχος μου είναι να κάνω γνωστές στο καταναλωτικό κοινό τις ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο. Πρόκειται για προϊόντα που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και του προστάτη, ενώ παρέχουν προστασία από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού και συμβάλλουν κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη.
»Έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και φολικό οξύ, προστατεύουν τον άνθρωπο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
»Περιέχουν 18 βασικά αμινοξέα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν είναι παχυντικά, αλλά πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs), τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, του μεταβολισμού, στην ορμονική ισορροπία, στην ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών», επισημαίνει ο κ. Λεράκης.
Τα καινοτόμα προϊόντα έχουν κατακτήσει όχι μόνο τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σήμερα τα σύνορα άνοιξαν για τα dip αβοκάντο για χώρες όπως οι Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα HAE (Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα), η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα