Αλβανική αμφισβήτηση με τις ευλογίες Ερντογάν

Σε μία περίοδο που η αποσταθεροποίηση πλανάται και πάλι πάνω από τη βαλκανική χερσόνησο, η αλβανική κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα παρασκηνιακό εθνικιστικό παιχνίδι με θύματα την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ήδη από το φύλλο του Σαββάτου 2 Μαΐου («Μεγάλη Αλβανία» με σχέδια(;) για… μικρότερη Ελλάδα), η «Α» είχε προειδοποιήσει για τις επιδιώξεις του Έντι Ράμα με τις εξελίξεις μέσα σε αυτό το διάστημα –δυστυχώς– να μας δικαιώνουν. Η αρχή έγινε στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, όταν ομάδα ενόπλων Κοσσοβάρων (όλοι τους με προϋπηρεσία στον UCK) έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στην πόλη -22 αστυνομικοί νεκροί από τις συγκρούσεις, στέλνοντας μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας πως η ώρα της απόσχισης και ένταξης στο Κόσσοβο πλησιάζει. Όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τις κοινές δηλώσεις των Έντι Ράμα και Χασίμ Θάτσι πως «η ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη», και την πρώτη επίθεση Κοσσοβάρων ενόπλων σε αστυνομικό σταθμό στα σύνορα των δύο χωρών.

Τώρα, η αλβανική κυβέρνηση επανέρχεται με μία ρηματική διακοίνωση η οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Μία κίνηση αμφισβήτησης της ιδιαίτερα επιτυχημένης συμφωνίας του 2009 ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία είχε ως βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας, ως αρχηγός τότε της αντιπολίτευσης, είχε προσφύγει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο το 2010 χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη συμφωνία. Ταυτόχρονα, τα Τίρανα προχωρούν στην προκήρυξη επτά οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων, στην ξηρά και τη θάλασσα -με τις προσφορές να κατατίθενται μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Διαπόντια νησιά
Μία κίνηση που περιπλέκει την κατάσταση με την ΑΟΖ, καθώς στα επτά οικόπεδα περιλαμβάνεται και το «Ιόνιο 5», το οποίο επικαλύπτεται με το «οικόπεδο 1» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για το οποίο υποβάλλονται προσφορές μέχρι 14ης Ιουλίου, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων του «νόμου Μανιάτη». Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, έχουν δημοσιευθεί και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βασικό επιχείρημα της ρηματικής διακοίνωσης των Αλβανών, είναι πως τα διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας (σ.σ.: τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι) δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα.

Με απλά λόγια, τα Τίρανα κατηγορούν την Αθήνα πως παραβιάζει τα αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ σε μία έξαρση προκλητικότητας ζητούν και τους χάρτες των ερευνών στην Ήπειρο κάτι που αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση και των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Μεγάλη Αλβανία»
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παρακολουθεί μάλλον αμήχανα την όξυνση στις διμερείς σχέσεις, η υποψία που κυριαρχεί είναι πως πίσω από τις κινήσεις του Έντι Ράμα βρίσκεται ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν που πρόσφατα επισκέφτηκε τα «αδέρφια» του – έτσι τους αποκάλεσε. Τα Τίρανα συμμαχούν με τους Τούρκους στον σχηματισμό ενός κοινού μετώπου εναντίον της Ελλάδας και στην απόκτηση μίας «δυτικής αποικίας» στην Ευρώπη, ενώ η Άγκυρα «ευλογεί» τη ρητορική του οράματος για τη «Μεγάλη Αλβανία». Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο κ. Ερντογάν είχε μια ιδιαιτέρως θερμή συνάντηση με την ηγεσία του PDIU ή αλλιώς το κόμμα των Τσάμηδων.

Δυστυχώς, σε μία περίοδο που τα οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν τη χώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον μεγαλοϊδεατισμό των γειτόνων, που θέλοντας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αμφισβητούν ανοιχτά την εθνική μας κυριαρχία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα