Εκλογικό κρας τεστ για Ραχόι και Ισπανούς «Τσίπρες»

 

Στις κάλπες οδηγούνται την Κυριακή 24 Μαΐου οι Ισπανοί προκειμένου να εκλέξουν τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, αλλά όπως φαίνεται το μήνυμα θα ξεπεράσει τα
περιφερειακά και δημοτικά πλαίσια και θα εξελιχθεί ως ένα πρώτο πολιτικό κρας τεστ μεταξύ του νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρεται σε ανταπόκρισή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξουσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ραχόι πιθανότατα θα περιοριστεί καθώς οι ψηφοφόροι στρέφονται όλο και περισσότερο σε νεοσύστατα κόμματα. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει αρκετές ψήφους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε 12 από τις 13 περιφέρειες που ψηφίζουν την Κυριακή και στις περισσότερες από τις 8.000 πόλεις που εκλέγουν δημαρχικά συμβούλια.
Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Ciudadanos («Πολίτες») και το αριστερό Podemos («Μπορούμε»), που εισέβαλαν στην ισπανική πολιτική σκηνή πέρυσι, θα επιβεβαιώσουν τη δημοτικότητά τους ανάμεσα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, αν και δεν έχουν αρκετή ορμή για να κλέψουν εξ ολοκλήρου την παράσταση από τους πιο παλαιούς αντιπάλους τους.
Σε κάθε περίπτωση μια μερίδα δημοσκόπων προβλέπουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σε ορισμένες περιφέρειες θα είναι τόσο αβέβαιο, ώστε θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Επικαλούνται δε το παράδειγμα της Ανδαλουσίας όπου τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε ένα νέο κοινοβούλιο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην περιφέρεια αυτή Σουσάνα Ντίας δήλωσε ότι μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές. Σε μία συνέντευξη, είπε πως το πολιτικό τοπίο στην περιοχή της και στη χώρα εξελίσσεται σε «χαοτικό».
Σημειώνεται ότι το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας ευνοεί τα μεγάλα κόμματα, τα οποία ιστορικά συγκροτούν ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρές πλειοψηφίες. Για περισσότερα από τρία χρόνια, μία τέτοια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία επέτρεψε στον Ραχόι να περάσει αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που χρειάστηκαν προκειμένου να μην καταφύγει σε διεθνή σχέδια οικονομικής διάσωσης. Τώρα όμως οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς ξεκάθαρο νικητή, που θα απαιτήσει από τον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει συνασπισμό προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία ή να περάσει στην αντιπολίτευση σε πολλές περιφέρειες, θα μπορούσε να εξασθενίσει το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού. Ποιο είναι αυτό; Ότι η οικονομική ανάκαμψη θα εκτροχιαστεί αν υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός στις μεταρρυθμίσεις και αντί του PP ανέλθουν άλλα κόμματα στην εξουσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα