Επίθεση σε δύο μέτωπα

Παρά το γεγονός, ότι η ΝΔ βρίσκεται στη δίνη των εσωκομματικών προβλημάτων εν τούτοις ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει με δημόσιες παρεμβάσεις του να εκμεταλλευτεί την δυσχερή θέση της κυβέρνησης, τόσος τις σχέσεις της με τους εταίρους, όσο και με την εσωτερική αντιπολίτευση των ακραίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριο μέλημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλλει το ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προφίλ του, ως αντιστάθμισμα του Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και για μία ακόμη φορά επιχείρησε να αποδομήσει όχι μόνο το κυβερνητικό έργο, αλλά και στελέχη του κόμματος του, που έχουν ταχθεί υπέρ της συναίνεσης.
Στο πυρήνα της στρατηγικής του κ. Σαμαρά μοιάζουν να βρίσκονται δύο ενδεχόμενα:
• Αυτό της συμφωνίας, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, αλλά υπό όρους τέτοιους που θα απαιτούν και την ψήφιση της συμφωνίας από τη Ν.Δ. και θα οδηγούν είτε σε κάλπες – δημοψήφισμα, είτε σε ανασύνθεση της κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή.
• Αυτό της ρήξης, με τη χώρα να οδηγείται εν μέσω δραματικών καταστάσεων σε νέες εκλογές.
Στο επιτελείο της ΝΔ το δεύτερο σενάριο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά δεν θεωρείται το πλέον πιθανό. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ομάδα των Προεδρικών της ΝΔ ανησυχεί πως στην περίπτωση που η ΝΔ ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και, αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας προκαλέσει δημοψήφισμα ή εκλογές, τότε το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι στα όρια της συντριβής για τη γαλάζια παράταξη. Στον αντίποδα, η διατήρηση σκληρής στάσης έναντι της συμφωνίας και της κυβέρνησης και η μετωπική στάση έναντι των εσωκομματικών αμφισβητιών θεωρούνται ασφαλής δρόμος είτε σε περίπτωση εκλογών είτε στο ενδεχόμενο σοβαρών εσωτερικών κραδασμών στη ΝΔ κατά την ψηφοφορία για τη συμφωνία.
Πάντως στην Κρήτη ο Αντ. Σαμαράς ασχολήθηκε και με την εσωκομματική αντιπολίτευση, απαντώντας με τρία επιχειρήματα: την ιδεολογική αντίθεση της Ν.Δ. στην αύξηση της φορολογίας, ειδικά όταν επιβάλλεται για να καλύψει την επανασύσταση του κομματικού κράτους, την ανάγκη παραμονή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων («είναι αστειότητα αυτά που λέγονται ότι δέχομαι κι εγώ πιέσεις από Βρυξέλλες, όταν κανείς δεν ξέρει τη συμφωνία. Μαθήματα ευρωπαϊσμού σε κάποιον που έδωσε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη δε δέχομαι» είπε) και, τρίτον, την παράμετρο των «προσωπικών παιχνιδιών»: «Κάποιοι θα ήθελαν η παράταξη μας να μην έχει αντέξει. Κάποιο τη χτυπούν. Μερικοί, ελάχιστοι, και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δε το συγχωρεί κανείς».
Νέα ρητορική
Ανανεωμένη ρητορική χρησιμοποίησε στη Ρίγα της Λετονίας ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για μια «νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη».
Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ, στη δήλωσή του μετά τη Σύνοδο του ηγετών του ΕΛΚ και λίγη ώρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Μέχρι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό (Στρασβούργο, Βρυξέλλες κλπ), όπου συναντούσε κατ΄ ιδίαν και κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους (Σουλτς, Ντολ, Γιούνκερ, Πιτέλα, Φερχόφσταντ κ.α.) μιλούσε για την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα ανεξαρτήτου κυβέρνησης.

Στη δήλωσή του όμως από τη Βαλτική πρωτεύουσα άλλαξε πολιτική γραμμή σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο του εκτός Ελλάδος ταξίδι, μετά το Πάσχα στο Στρασβούργο, είχε πει στην Ολομέλεια του ΕΛΚ ότι δεν βρέθηκε εκεί για να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς αντιπολιτευτική κριτική, όπως είχε σημειώσει, ασκεί στην Ελλάδα.

Η αλλαγή στη ρητορική του κ. Σαμαρά, έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισηγήσεις στενών συνεργατών του στη Συγγρού, προκειμένου η ΝΔ να καταψηφίσει μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, στο άτυπο πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης βδομάδας διεμήνυσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει υφεσιακά μέτρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα